用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 中五轉校+留級
發新帖回覆
go

中五轉校+留級 [複製鏈接]

女就讀中五band2B學校,但因身體問題不停住院,中五下學期只上了不到三分之一學,斷斷續續上課,跟不上進度。

但學校見到上個月測驗周成績,年級排第九,唔允許留級。但女女執意要留級,話唔留級讀唔落去,完全跟不上進度,自己只係靠背書先考得好,概念唔清。

宜家想轉校讀多年中五,但又想轉去banding高少少的學校(band2A-1C),唔知有冇學校肯收女女呢類,有冇家長有高見
   2    0    0    0

kiki-06Li 發表於 23-6-6 17:28
女就讀中五band2B學校,但因身體問題不停住院,中五下學期只上了不到三分之一學,斷斷續續上課,跟不上進度 ...

請問選修那些科目
有些科目較少學校開班例如文學/中史

Poyau 發表於 23-6-7 09:35
請問選修那些科目
有些科目較少學校開班例如文學/中史

你好,小女選修中史+西史   

kiki-06Li 發表於 23-6-7 14:10
你好,小女選修中史+西史

明白
4C+2X 六科?
西史考中文定英文?

Poyau 發表於 23-6-7 17:51
明白
4C+2X 六科?
西史考中文定英文?

是的六科,西史考中文

kiki-06Li 發表於 23-6-7 17:52
是的六科,西史考中文

明白
培道有開中史及歷史(中教)

https://www.pooito.edu.hk/Chinese/Curriculum/School_curriculum_chi.html

Poyau 發表於 23-6-7 17:57
明白
培道有開中史及歷史(中教)

謝謝你!本身亦在考慮範圍中!囡囡會盡力一試

Poyau 發表於 23-6-7 17:51
明白
4C+2X 六科?
西史考中文定英文?

下年開始,係得3C,樓主只有3C+2X,即只有5科。

2X=中西史,這兩科又真的可以只靠背,又無理論公式可言。學校唔同意留班都可以理解。
有冇考慮加補習,online 更可靈活配合治療時間。

回覆 kiki-06Li 的帖子

CU has announced its admission requirements for 2024 entry.Faculty of Arts generally counts the best 5 subjects.  Some programs with specific subject weightings.
You can download the pdf file from CU's website.   

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊