用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學覇的個性
樓主: hkcsty
go

學覇的個性   [複製鏈接]

天外之人 發表於 23-9-22 13:00
各位現今所謂既狀元或學霸,會唔會操行都一定要係A範圍?
操行唔會一定係A 範圍。品學兼優與學霸無緣。

回覆 hkcsty 的帖子

其實點定義學覇呢?指定的一個 公開試高分?考乜都高分?唔高分都可以,但肯讀?
我自細唔使人叫做功課,純因我唔鐘意欠人東西的感覺。

求知慾Drive的主動學習係我上中4之後才有。成績開始穩定下來都係中4 開始。有求知慾其實係自己上堂見的,好像前後左右都有一些位我係更想知的,想好似蜘蛛咁去起大D個網。

我又唔太覺自己係學覇,只係一個高中時好鐘意看歷史書的學生,現時就乜書都鐘意睇。

3Meowshome 發表於 23-9-24 17:51

其實點定義學覇呢?指定的一個 公開試高分?考乜都高分?唔高分都可以,但肯讀?

網上定義:
(這些都是國內用語)

金字塔頂端是「學神」,學神是鳳毛麟角,是那些不太用功但考試成績卻很高的學生。

學霸是那些「非常努力且考試成績優異」的學生,學霸比學神更常見,他們的考試成績優異,但卻因為不夠輕鬆而無法躍居神位。

回覆 964000 的帖子

謝謝你,2加d中文真是好深。 我以為學神係車掛學字牌果d。。。

3Meowshome 發表於 23-9-24 17:51

我定義係各科高分的頭幾位一定有佢份果類學生

即係其中一科考10名以外已經算失手

因為現在叻人實在太多,長期守到十名以內都好難

真係人人定義唔同。我自己唔太看重校內成績,因無乜代表性。
至於之前有人提到要要温至分的分別,以我所見,我班內當年所謂唔温都高分的一批,去到A Level係唔温全炒車的。可以唔温高分係只係去到某個年級的。

就算我剛讀完MSc的同學,其實每人都要放好多時間看書,做Desk Research先的,答題要Quote的。所以去到某一個 Level我覺得已不存在可唔温都高分。

3Meowshome 發表於 23-9-25 13:04

真係人人定義唔同。我自己唔太看重校內成績,因無乜代表性。

係不太用力,同非常用力之分,不是不溫書。

天外之人 發表於 23-9-22 13:00
各位現今所謂既狀元或學霸,會唔會操行都一定要係A範圍?

唔一定,有學霸小學時係出名百厭星,無時停,操行未試過A ,

聽其他同學講,佢上到中學,搵到同聲同氣的朋友,繼續搗蛋同時成績好

學霸。。。我有D經驗,可分享,
我前夫和老爺都是理科學霸,根據我前夫同學講考試一晚,人人都在努力溫書,夫仲不停叫人ONLINE,一起打機。但佢最後都係FULL MARK。

老爺就一直負責教我仔數學同科學,K2 已教會3位加減法。仲會BUY好多有趣同新上市的書或電腦,電子產品比小朋友。

我小朋友係個SEN資深會員(讀寫障礙,自閉傾向,語言障礙),2YRS 就已要上專家堂,寫中文永遠比老師打回頭,英文oral 就滿分,寫就常唔合格。
好多問題,乜書都睇,非常8掛。

其實,學霸未必係好好,我前夫不會和人溝通,好多時候聴唔明"人話",我老爺唔喜歡見人,公司董事長,開週年大會都走去後台唔見人。

所以,讀得叻,未必以後人生都好,否則我都唔會同佢離婚啦。

加油,咁多位家長,小朋友學到知識又有愛心,仲有要健康就好好了。

以上係我 生活在 3 個 資優加學霸 身邊多年的體驗。

回覆樓主:

我來補充2個應該算得上學霸的例子。 兩個最終都夠分讀醫,但其中一位選讀一科,她屬於極高分的應屆學生。
父母悉心安排協助,讀名幼,搬家(校網是一個因素)後插班到沙呂。 學鋼琴,不肯定小六是否8級,但中學有持續考演奏級, 另有一中樂器是全港冠軍 (練至手指破損,依舊忍痛繼續),毛筆書法也多次獲獎。 她本身不算特別有天份,但後天的培養,自律及那股努力不懈,小六介乎級二,三,四之間。 成功考入九龍塘紅磚屋。 平日勤力,考試更拼命,曾有阿媽收起書本,阻止她繼續苦讀的案例。 勤力是她成績的保證。

回覆樓主:

第二個屬於天份高,最初只是屬意黃芴南,在不懂制度下,先報了區內東華幼稚園,隨後選東華小學。以應屆幼稚園傑出學生入讀,老師應該知道,加上暑假學了2個月的書法,第一份功課引老師懷疑,要堂上再寫,從始踏上順風車,加上在學校善於偽裝扮乖,除了小四級三,其餘五年都是級一及每級一名的品學兼優生。 背默只需讀上一,兩次,90,100無落空過。 考試溫書,就是做一次家中安排的模擬試卷, 掀開書本不足5,10分鐘。 平日返家亦不溫書,無線8點開始,三線劇集,從不間斷。家中平日安排的都是消閒活動,唯一的就是在小學校內上的ABC英文劍橋,由小四開始,小學安排不同的比賽,增潤課程。最後成為開荒牛,成功入讀銅鑼灣男官。

回覆樓主:

我覺得專注力同自律首要,其次是閱讀。我女無特別聰明,但知道自己責任,我地無補習操卷,但從小培養大量閱讀,考試前2-3星期開始復習考試範圍,大概每日15-30分鐘,普通津校初小,託賴還算不錯。考試時我地都有打機同睇書,平常心,盡左自己力就ok.不過每日做功課我都會自己跟緊d,如果有唔明會自己教返佢。

我有小小心得可分享:我K3至小三請個讀緊中學的姐姐每天陪個女花半小時做英文閱讀理解,另半小時做中文閱讀理解。只要小朋友(emoji)理解,日後事半功倍!

我兩公婆從小到大不用跟小朋友看功課,錯了就自己改。功課係小朋友自己做,家長幫佢攞一百分係自己呃自己。

細路仔讀唔讀到書,係講資源,自己係唔會教得識自己的小朋友。

其實父母自身的讀書考試經驗都有幫助

眼見親戚中,有家長自細學霸,小朋友自小訓練出獨自處理功課,編溫習時間表,還有各科都有溫習心得傳授給小朋友,小朋友小三四已經可以獨自溫習,成績都上游以上

相反親戚中有本身年年考級尾的家長,聽到人地小朋友小三會自己編溫習時間表,整理考試範圍,都覺得世紀大發現,話無想過小學生已經要咁做,佢自己當年會考都唔識,我聽到佢咁講都

LeeCC 發表於 23-12-31 08:05
其實父母自身的讀書考試經驗都有幫助

眼見親戚中,有家長自細學霸,小朋友自小訓練出獨自處理功課,編溫習 ...
都唔一定,咁可以講衹係父母思想上問題,更何況與學習好唔好唔關事,每個孩子都係由零開始,唔會相信未出世已有讀書好既準備,衹可以講由有BB到幼稚園以致小學,父母自己做既野係會影響孩子學習好與唔好心態.
我同先生都唔係屬於學習成績好既父母,我的父母衹為了工作,身處中間既我更放任我自己,當然也是屬於冇咩要求那類,我亦都好鐘意睇書,到自己真正既孩子出世,我都貫輸自己思想,令孩子鐘意睇書學習就足夠,小學階段唔需要咩特別溫習時間表,一樣都可以出類拔萃.

我兩個女自小一開始,做完功課就看課外書。但不會多看一眼教科書,更不用提做非老師佈置的習題了。考試只會把書本從頭到尾看一遍,就算溫習完了。然後又開始看課外書。9點半準時上床睡覺。
現在中學生,做完功課,多數看YouTube,少了看書。然後11點都不肯上床睡覺。話現在8小時睡眠時間夠了。

回覆 Adiezz 的帖子

從小,告訴她,學習是自己的事情。不要浪費做小孩時,可以全身心讀書,然後用學到的知識,為自己的將來做儲備。父母的責任,只是在她們幼小時給與財力和溫飽的幫助。待到他們長大成人,爸爸媽媽都要退休,無能力再在財力上給與幫助,吃飯吃粥,是否能過上自己想要的生活,就靠自己的積纍。

然後,儘早開始讓他們獨立。我是小一一開學,第一個星期,讓她們自己收拾書包,第二個星期開始有功課,跟了一個星期功課,告訴她們要儘快做完。做完之後才可以自由看自己想看的書。第三個星期放手。我只負責簽家長手冊。

我也申明,家裏沒有多餘錢給她們去補習社,所以,一定要上課好好聽書,不懂問老師,同學。問阿媽是最後的解決方法,但阿媽未必識。

鼓勵爲主,做的好,給與小紅心帖紙,凑夠十個小紅心可以去海洋公園。(當時我們是半日制),所以通常我們兩周就可以去一次海洋公園(平日下午,普通卡)。

以前自己讀書年代,班裡面個學霸係文靜讀書型,唔多相熟朋友,但經常搵老師問野

提子方包 發表於 24-1-5 11:34
以前自己讀書年代,班裡面個學霸係文靜讀書型,唔多相熟朋友,但經常搵老師問野
...
學霸係唔係文靜讀書型就唔敢講,但能有揾老師提問,這一點就已經符合學霸要求. 加上有充足睡眠,這樣的孩子腦筋發展唔會差得去邊.

天外之人 發表於 24-1-5 11:44
學霸係唔係文靜讀書型就唔敢講,但能有揾老師提問,這一點就已經符合學霸要求. 加上有充足睡眠,這樣的孩子腦 ...

充足睡眠真係好重要
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊