用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學覇的個性
樓主: hkcsty
go

學覇的個性   [複製鏈接]

BB-Tiger 發表於 23-8-26 01:08
咁中學點算?讀私校?IS?
中學就按小學情況發展,冇固定答案。大前提係按小朋友嘅意願。-

流浪地球 發表於 23-8-25 17:42
主要靠家人,我感受好深刻。如果可以返回小學階段,我會放任我小朋友,讓𠈄做自己喜歡做嘅事,自由 ...

你好似有感觸, 覺得孩子現在情況可以再好D, 所以先才要返回小學階段, 重新一次, 是嗎?
可否分享之前怎樣沒樣孩子隨心所欲? 現下情況怎樣? 你理想又怎樣? 如何隨心所欲可以達至理想?

可能比 Happy School  (主張有Guideline 的活動教學, 啟發學習, 避開太多背誦, 及對考核的重要性) 行得更開放, 可以隨心所欲,  有另一番道理.

加樂爹 發表於 23-8-26 11:08
你好似有感觸, 覺得孩子現在情況可以再好D, 所以先才要返回小學階段, 重新一次, 是嗎?
可否分享之前怎樣沒 ...
我感觸係因為過去已成往事,無法重來。如果能回到小學階段,我會教導孩子如何快快樂生活,告訴孩子宇宙譲你到來,不是要你去工作,去解決問題,去改變呢個世界。讀書不是你人生嘅全部。宇宙早已經替你安排好一切你所需⋯⋯⋯⋯。
現下孩子情況我見是身體健康,吃喝玩樂不缺,學業又中規中舉。
我能夠做到隨心所欲,可以話係心想事成,所以無必要有理想。

學校並不是育人的地方,只不過係教導知識嘅場所。

流浪地球 發表於 23-8-26 12:58
我感觸係因為過去已成往事,無法重來。如果能回到小學階段,我會教導孩子如何快快樂生活,告訴孩子宇宙譲你 ...
都很好, 甚或外表一切無變化, 但係內心可以好唔同.呢個可以係人生住後數十年既調子, 由小學要培養好.

你說得對, 家長要令小朋友明白自己, 懂得去追尋自已, 能夠自我滿足, 係一個大迴環; 家長要怎樣引導, 要給他什麼的價值, 怎樣去理解事情, 呢D都係應該由小學時期由家長去溝通和實踐.

學霸,竟然冇乜人會講到基本嘅要求,就係上堂專注聽書。課堂教乜都唔知,莫非靠課餘補習或操卷咩~

上堂唔使專注但又成績超班,溫書都唔使,果啲叫做學神,根本唔使討論~

加樂爹 發表於 23-6-10 11:54
我有興趣想知, 學霸暑假會付做什麼?
主要輕鬆去玩,適量時間睇下書

Marina227 發表於 23-6-13 10:34
我覺得學霸係不停追求新知識,狂睇書,而且非常自律,應該會係咁
唔一定狂睇書,容易成為書呆子.

BB-Tiger 發表於 23-8-26 01:08
咁中學點算?讀私校?IS?
若果係真學霸,中學冇咩大問題,話之理係私校IS津校

回覆 mcl233 的帖子

你講得係冇錯,所以真學霸係有充足睡眠,自然就唔會出現你所講唔專注聽書。課堂教乜都唔知,更唔需要靠課餘補習或操卷,且真係有一個真真正正既愉快童年~

penguinding 發表於 23-6-12 19:54
小學低年級唔駛催谷唔係正常?啲野咁淺
呢樣野好多人有唔同睇法,所以如我所講,入讀邊間小學都一樣. 之但係有好多人睇到去好長遠到入大學,要入那些出名小學先保証到,雖然最終係入到,但普普通通得到一張大學畢業證書.唔能夠將學識用到更高層次,所以香港政府要找其他地方既人才.

snakesnake2013 發表於 23-6-12 08:43
我見過既學霸係自律,仲要好勝.

佢自律,所以唔會比佢自偷懶.
這一種好容易慢慢做成心理精神上出問題,長期發展對心理壞處多於好處.

cafeva 發表於 23-6-11 10:27
有無高中生學霸分享
部份家長都有提及,"玩"係成為真學霸最主要因素,其次就係充足睡眠,隔天精神亦亦返校細心聽書,有心學習唔需要用逼.

有幸曾接觸兩個唔同年齡學霸,一個中學同學,一個親戚孩子。他們都有共通點,係非大家想像中勤力。你打波時,佢打波,你唔打波時,佢都係打波,到你讀書時,佢一樣打波,但成績一樣領放。我結論係**心理質數**決定一切,你考试能發揮八,九成已不錯,學霸分分鐘有110%能力輸出,平時未必識嘅,考试時都會識。到你問佢點解會識,佢答你在那裏學過,明明一齊上堂,佢講嘅我都識,點解佢可以用老師教嘅基本,推論及應用到高深問題上,再用簡單方法解答。同時這兩位學霸都不太喜歡群体活動,但绝不自私,你問佢嘢,佢會答,更願意張佢份筆記同大家分享,吾一個特點係佢地鬥心出其地低,不太在意對手嘅強弱,不重視競爭,隨心而行。

elvina_lmk    發表於 24-1-17 00:26
天外之人    發表於 23-8-30 15:37

lot888 發表於 23-8-30 14:21
有幸曾接觸兩個唔同年齡學霸,一個中學同學,一個親戚孩子。他們都有共通點,係非大家想像中勤力。你打波時 ...

即係吸收力強,舉一反三

最重要係心理質素。當其他人緊張,壓力下失分,學霸住住能處之泰然,舉重若輕,輕鬆跑出。这方面我或我小朋友難於做到,所以早早接受自己係平凡人,當個平凡人也不錯。

回覆 lot888 的帖子

之前已經有人提過學覇專心上堂已經ko 其他人死讀爛讀

回覆樓主:

其實學霸係咪都係資優生多?

marrowcherry 發表於 23-8-31 07:56
其實學霸係咪都係資優生多?

小學唔敢講,但中學其實應該係IQ高,理解能力強,我有個中學同學會考7個A,都係日玩夜玩,到中六七走堂搞學生會野,A-level都考四條A,所以都唔關上堂專唔專心,但我知佢考試前個星期就溫通頂,play hard, work hard

寶力加 發表於 23-8-31 08:55
小學唔敢講,但中學其實應該係IQ高,理解能力強,我有個中學同學會考7個A,都係日玩夜玩,到中六七走堂搞學 ...
睇到好多回應都係一樣,更印証學習路途上,"玩"係佔有一定因素.

小學睇專注力 勤力
中學睇智商 專注力
到了中學尤其理科智商一般,只靠勤力好難成為學霸。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊