用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學覇的個性
樓主: hkcsty
go

學覇的個性   [複製鏈接]

有無人覺的男仔好難咁順攤?男仔總是"多夠魚".

我唔可以話男仔係impulsive action, 或者準確係佢心有好強大"玩/攪攪震"要求, 想做自己喜歡既野.
你要佢個心有你, 有你既規則, 又或者care 你既感受, 可能有好多直到20-30歲既男人都唔懂得.

果D做得到既男仔, 真係好叻, 能夠平衡自己既慾望, 忍耐到, 懂計劃完成功課可以有自已時間...
難度好高!

當然越早令佢做到越好, 但要佢用心聽, 用心想及明白.
單用罵佢, 企硬, 令同佢驚左, 或者純服左, 可能係廢左佢天性.

令佢轉化好強大"玩/攪攪震"要求, 變做創造, 追求完成, 嘗試, 敢於突破", 要花很多心機.

當然, 那些天性喜愛閱讀, 語言溝通好既男子, 可以專注自已工作既, 都係可教之材!

hkcsty    發表於 23-6-15 18:59

加樂爹 發表於 23-6-15 16:47

我唔可以話男仔係impulsive action, 或者準確係佢心有好強大 ...
係,所以你唔見以上所有分享嘅都係「囡」咩?

ptk1101    發表於 23-9-4 09:57
hkcsty    發表於 23-6-15 18:59

加樂爹 發表於 23-6-15 16:47

我唔可以話男仔係impulsive action, 或者準確係佢心有好強大 ...
女仔一樣有這個情況,激到父母死死下

其實如果我見個仔好自律咁做功課我反而驚XD

我所認識的學霸都會打機,佢地係work hard play hard型。而我兩位小朋友都算係學霸,但排名有少少差別,個仔好飄忽,因為懶但有天資,排名級5內,乖果陣就考級一,同我抗衡就又跌落去,正值青春期,好難搞。個女就好自律,愛閱讀兼有效率,從不拖拉。資質平庸但尚算勤力,所以長期考級一。
兩個都冇補習,只在考試前做練習,所以學霸係需要自律和勤學兼學識時間管理!

hkcsty 發表於 23-6-5 11:38
學覇平時做功課温習是否自動自覺完成?定都要催促一下先肯?

我哋學校APS有個師兄,小五小六兩年全級第一,仲要係中英數三主科都第一,勁到聞所未聞,而且仲有參加樂團同埋校隊。
我個小朋友話佢哋識佢嘅,都係「前輩」前「前輩」後咁叫佢。
我冇機會請教佢嘅父母,但問過老師,佢哋都大讚呢位師兄夠成熟好專注。

回覆 booboo_long 的帖子

請問對於打機, 你有什麼看法?

醒目開學勳章 貢獻勳章

等我講下男校品學兼優係點 (唔係我仔)
自動自覺,仲要好守規矩,對於校外比賽,係會操past paper 嘅!
但呢d仔... 又有幾多個呀?!

我家"神人"係咁嘅:
唔鍾意返學,覺得功課無聊,數學成日俾老師話佢跳steps 扣唔少分,+/- 做做下就亂哂龍~
所以,校內成績一直只係"好",唔係top~
海量課外閱讀,以數、科學、歷史為主
課外advanced learning 成績好好
恐龍家

DD仔 發表於 23-8-23 13:08
我哋學校APS有個師兄,小五小六兩年全級第一,仲要係中英數三主科都第一,勁到聞所未聞,而且仲有參加樂團 ...
Aps 級頭通常都讀到畢業好少轉走!
專注會唔會大大下有返咖?

hkcsty 發表於 23-8-23 15:14
Aps 級頭通常都讀到畢業好少轉走!
專注會唔會大大下有返咖?

級頭可以完全唔使交學費,梗係唔好走啦。
專注力呢樣野,真係唔知點搞,可能打少d機,早d訓會好啲啩。

小曳人 發表於 23-8-23 15:12
等我講下男校品學兼優係點 (唔係我仔)
自動自覺,仲要好守規矩,對於校外比賽,係會操past paper 嘅!
但呢 ...
神人就係咁架。因為佢哋天賦高。就好似讀完大學,叫佢返小學一年級上課。你話幾咁無聊。

天分>自律>記憶力, 集中力(專注力)

醒目開學勳章 貢獻勳章

流浪地球 發表於 23-8-23 15:36
神人就係咁架。因為佢哋天賦高。就好似讀完大學,叫佢返小學一年級上課。你話幾咁無聊。 ...
所以佢係神人,唔係學覇
恐龍家

小曳人 發表於 23-8-23 16:49
所以佢係神人,唔係學覇
我冇異議。學霸週街都係,神人就萬中無一。神人係無視世界一切嘅規則,不合羣,喜歡我行我素。好多時比人誤會以為有自閉症。其實佢地係不喜歡同世俗妥恊,天份高代表認知能力高,已經超越一般凡夫俗子嘅思維。

資優(英語:gifted)是指先天性的、異於平常的智能。這種趨勢從出生開始在其整個生涯內均有體現。而這種趨勢並非指世間一般所謂的對外的成功,而是指其內在的「掌握學習方法的天分」和「與生俱來擁有的學習能力」。

資優孩子的思考能力較同齡小朋友強,甚至會使用自己年齡層以外的思維方式去思考,便會覺得同齡小朋友思想幼稚,難以溝通,加上他們學習能力高,課堂時很多時因為已掌握老師的教學內容,表現得缺乏耐性及不夠專心。

有時甚至會挑戰權威,如思考學校校規背後的存在意義;亦會不完全順服家長及長輩的說話及命令,雙方衝突時有發生。

以上問題都反映不少資優生都有人際關係的問題,長輩覺得他們自我,行為反叛;同輩則覺得他們不合群,難於相處。

原文網址:致富智庫:孩子資優有樣睇?專家教你4大栽培心得... | on.cc東網 | 產經 https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/fina ... 0911_00842_001.html

臭Patpat小B 發表於 23-6-8 18:39
我覺得學霸係本身勁鍾意讀書,當係娛樂,根本唔洗理先係

学习睇書係一种享受,又有很多时间玩樂。

流浪地球 發表於 23-8-23 17:09
我冇異議。學霸週街都係,神人就萬中無一。神人係無視世界一切嘅規則,不合羣,喜歡我行我素。好多時比人誤 ...

冇錯,的确週街都係,小学能一直穩定维系著唔系靠学校,主要在家人。

天外之人 發表於 23-8-25 16:17
冇錯,的确週街都係,小学能一直穩定维系著唔系靠学校,主要在家人。
主要靠家人,我感受好深刻。如果可以返回小學階段,我會放任我小朋友,讓𠈄做自己喜歡做嘅事,自由發揮佢嘅天性。學業成績達到最低標準就可以。快樂,建康,不切實際嘅夢想,無憂無慮地過渡童年。

流浪地球 發表於 23-8-25 17:42
主要靠家人,我感受好深刻。如果可以返回小學階段,我會放任我小朋友,讓𠈄做自己喜歡做嘅事,自由 ...
咁中學點算?讀私校?IS?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊