用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學覇的個性
樓主: hkcsty
go

學覇的個性   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 23-6-10 23:03
果啲就唔叫學霸啦。
我諗唔係話佢比人預先備課, 所以佢先至叻.
重點應該係佢有個passion, 等於小朋友去玩一樣, 找到自己既樂趣.
另外, 佢對文字理解力強, 自已睇書, 都可以理解, 分析和實踐, 包括初步記憶.

我覺得唔係易, 好似我地大人, 什麼字都應該識啦, 小學生電腦課有學過scratch 或 Block 程式.
程度應該唔難啦.  如果我淨係比本書你去學, 你估你幾耐學得到?  如果你OK, 我再上一層, 比本Python 你學, 你有無興趣先?  

係咪可以做學霸先

回覆 adriantai 的帖子

我識個正是學霸家姐, 細路則是班尾.
開心未必有關聯!

反而是性格喜好, 能否滿足到有關.

家姐話阿細路玩D野幼稚
講野講唔明
不屑去理佢, 好多爭吵.

另外, 早熟唔一定有智慧.
反而, 我感覺好多時有點討厭及固執.
特別係果D只懂執大人講既野, 未到自已有思維既細路.
威幾年...就都係咁羅!

加樂爹 發表於 23-6-10 23:47
重點應該係佢有個passion, 等於小朋友去玩一樣, 找到自己既樂趣. ...
你果啲叫資優。

如果對某樣野有興趣,佢會自己google
現在啲小學生唔同以前了

加樂爹 發表於 23-6-10 23:47
重點應該係佢有個passion, 等於小朋友去玩一樣, 找到自己既樂趣. ...

這個要睇暑假預先學習是家長強逼還是孩子自發去做

我小朋友小學時同一級兩類同學都有,有家長逼同學補習甚至學早一年半至兩年課程,但成績只可以係話中上,級頭20名內

自發的同學,未必人人都會全科去預先自學,佢地唔係補習,最多只係上網學習,有些同學只係自發學習有興趣的科目,例如數,英文,佢地個別科目係級頭位置。亦有同學全科自發預先學習,多年以來都是級一,但小六唔知咩事畀人爬頭

記性好,邏輯能力強,唔衰得
初小成績唔突出,只係中上,三年級尾開始發力,一躍成為級頭,從此唔衰得,會自動自覺溫書,緊張考試,學有餘力仲參加球類校隊,呈分試期間都要密集訓練,但都保持到好成績。
會好在意老師批評,只中意睇科普類書,但為佐提高中文能力,都會主動揭一揭散文,文言文之類文章,但因為冇興趣,每次只係看一篇完成任務。

有無高中生學霸分享

cafeva 發表於 23-6-11 10:27
有無高中生學霸分享

天份呢啲野,個個唔同。

有無高中生學霸分享
等你~~~~

有無高中生學霸分享

有,我大女同學讀書從來唔開夜車,一般十點幾瞓覺,我女話佢一放學會打一陣機。仲有佢由小學至中學都有好多問題問老師,有時問到老師都唔比佢問    

天外之人    發表於 23-8-28 11:11

我見過既學霸係自律,仲要好勝.

佢自律,所以唔會比佢自偷懶.

佢好勝,所以乍對自己有要求,一定唔可以低分過其他人.

可惜,我果囡兩種優點都沒有(emoji)

Azzurro 發表於 23-6-8 16:18
小學低年級完全唔使催促應該香港一個都冇
學霸一定係平常大量看課外書

小學低年級唔駛催谷唔係正常?啲野咁淺

我覺得學霸係不停追求新知識,狂睇書,而且非常自律,應該會係咁

Marina227 發表於 23-6-13 10:34
我覺得學霸係不停追求新知識,狂睇書,而且非常自律,應該會係咁

但有時真係太沉迷睇書/找資料,做功課和温習未必係優先處理,哈哈!

hkcsty 發表於 23-6-13 17:35
但有時真係太沉迷睇書/找資料,做功課和温習未必係優先處理,哈哈!

咁就唔係學霸啦,只係沉迷興趣,我屋企就有一個人辦

penguinding 發表於 23-6-12 19:54
小學低年級唔駛催谷唔係正常?啲野咁淺

哈囉,我說的是催促呢,不是催谷

關於學霸的客觀定義
對我來說可以從 DSE 狀元呢個概念回溯
狀元來來去去每年都係十幾個左右,但是我認為這些狀元同其他“最佳六科績點 34分-42分” 實力差不多

所以我想講嘅係可以推移去中學 / 小學 / 幼稚園
係最好嘅中小幼,每個年級可以有幾十個人足以被稱為學霸
但是中下游嘅學校就算級頭都不能被稱為學霸

唔好意思有點離題

LeeCC 發表於 23-6-13 17:43
咁就唔係學霸啦,只係沉迷興趣,我屋企就有一個人辦

要催促,所以唔係………

我識既學霸係超自律, 唔打機, 非常鍾意閱讀, 同時又係運動校隊, 雖然無特別去學樂器, 但樂理份卷係full marks
屋企人父母返工, 唔得閒理佢

Yanamami 發表於 23-6-10 23:10
唔係吖,我女幼稚園已自己搞掂。我仲像廚房忙緊,嗌出去叫佢好做功課,佢嗌番轉頭,已做完,書包蒒執埋。 ...

Same here .
記得我女兒K3 時,-次我接完放學覺得頭暈,同佢講: 我唔舒服,要瞓15分鐘,你自己玩住先,我一陣再同你攪功課。結果我差唔多一粒鐘才醒,醒咗見到佢睇緊卡通片,食緊零食,功課就Hea 滿枱。佢好淡然同我講 : 啲功課我做晒啦,擺係度等你睇吓有無做錯。
當時我好感動。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊