用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學覇的個性
樓主: hkcsty
go

學覇的個性   [複製鏈接]

我見過可以由頭帶到落尾的學霸, 都一定俱備三個條件.
1. 自律 2. 自律 3. 自律

如果要家長後面發功, 好彩的, 到小四開竅, 自己自律地行埋落去,就冇咩大問題, 但唔好彩, 家長發功發到小六呈分後, 上到band 1, 好易散晒, 變大落後.

mimi1102 發表於 23-6-9 16:46

係呀,等佢知道考試遊戲點玩之後就要靠佢自己想唔想高分了

教自律有冇心得分享?

Adiezz 發表於 23-6-9 20:23
教自律有冇心得分享?

對唔住, 我係一個失敗的例子, 自律冇得教, 我媽冇教我如何自律, 但我係一個自律的人, 可惜兩個女偏偏同我相反。

我成日都話, 擁有自律小孩的家長, 上一世一定做左好多好事

想請教
唔自律、對學業無要求的小朋友
咁又應該教養他們?

Adiezz 發表於 23-6-9 20:23
教自律有冇心得分享?

‘’你有多自律,就有多自由‘’

我一直用呢句話同小朋友傾自律,不同階段有不同的程度的自由,每次都用這句話提醒佢

LeeCC 發表於 23-6-10 08:45
‘’你有多自律,就有多自由‘’

我一直用呢句話同小朋友傾自律,不同階段有不同的程度的自由,每次都用 ...

非常同意, 如果你自律, 我可以放手比你做想做的事情, 如果你不自律, 要我加控, 咁你一定會唔開心。

我見好多自律學霸, 一樣會打機, 煲劇, 去街(中學之後), 但成績一直保持級十內水準, 就係因為佢自律, 自律的人, 會好識得time management, 我成日問我女, 點解大家都係一日24小時, 點解有人可以又游水, 又彈琴, 又打機, 但又考級頭, 但佢就明明冇咩課外活動, 都成日話冇時間?

天外之人    發表於 23-8-28 11:07
Yanamami    發表於 23-6-10 23:06

我理解是:

去除了天資特優這類別的學霸, 能做到小學學霸, 他們肯定有清晰思想, 目標為本, 可最快完成功課, 怎樣可以答題取分, 不會和你繞彎路, 學校及家長要求的, 清清楚楚去完成, 同執單員一樣高效率. (講真男仔好難做到) 
性格有自己一套, 怎樣才把事情弄好, 取得獎勵...類似大人繪畫或設計者, 那份對事情既執著.  

學霸記性一定好, 特別初小課程多注重背誦.

學霸記憶數字, 敏感度高, 所以四則運算快和準確, 可以大量及短時間完成。

學霸在初小未必為興趣睇大量書籍, 不過課本耍求的, 他都可以按時完成。
就是這樣, 有限的閱讀足夠他的學習應用。

高小中英文科承接初小基礎, 能夠幫學霸繼續學習, 首先他們己拋離了初小一般學生。
假若, 學霸對學習產生興趣, 加上優良成績帶來正面鼓勵, 他們會更上一層樓。

至於數學, 數字運算只是其中一個能力, 短期記憶, 抽像理解, 立體思想, 羅輯思維。。。小學生仍在發展中,小學課程要求亦未很高, 所以, 一般記憶數字, 敏感度高, 四則運算快和準確,都比較weight 重一點。

Yanamami    發表於 23-6-10 23:06

我有興趣想知, 學霸暑假會付做什麼?

加樂爹 發表於 23-6-10 11:54

玩,瞓覺同唔肯補習,但會睇課外書同鍾意睇哂新學期嘅教科書!

加樂爹 發表於 23-6-10 11:54

有學霸讀晒下一學年的書和操補充練習

ekhc    發表於 23-8-25 10:32

hkcsty 發表於 23-6-5 11:38
學覇平時做功課温習是否自動自覺完成?定都要催促一下先肯?
記性好、我大仔普通資質、得數學特別叻、細細個學中文字已經知佢唔係讀書材料, 呈分試要同佢一齊努力先考到2A成績。女就唔同、教咩識咩,學野超快兼記性好, 4-5歲打好phonics底後Cambridge starters movers d字一串就識,未入小一已經做緊p2 中文, 英文grammar 及 comprehension、越戰越勇個類.

前兩位家長, 好叻, 學霸理解力強, 很強的自學能力.
請問學霸睇什麼課外書?

mmmandddy 發表於 23-6-9 16:30
我覺得系好勝,對自己有要求,我有2個女,剛好一個算系學霸(普通小學4-6年級都級1),另一個系學渣(中英 ...

甘邊個開心D?

竟然無人提專注、自理力。時間管理係好重要的,學霸玩得又讀得。

LeeCC 發表於 23-6-10 12:56
有學霸讀晒下一學年的書和操補充練習
果啲就唔叫學霸啦。

pigsa 發表於 23-6-10 00:25
想請教
咁又應該教養他們?

我覺得係無得教,等開竅

Yanamami 發表於 23-6-10 23:02
竟然無人提專注、自理力。時間管理係好重要的,學霸玩得又讀得。

竟然無人提早熟

Yanamami    發表於 23-6-10 23:11

Azzurro 發表於 23-6-8 16:18
小學低年級完全唔使催促應該香港一個都冇
學霸一定係平常大量看課外書
唔係吖,我女幼稚園已自己搞掂。我仲像廚房忙緊,嗌出去叫佢好做功課,佢嗌番轉頭,已做完,書包蒒執埋。

pigsa 發表於 23-6-10 00:25
想請教
咁又應該教養他們?
呢度講既只係學霸既特質.

每個小朋友都有佢既性格. 雖然, 學習沒有自律, 對學業沒有要求, 不能做學霸嗜, 但亦可以是中上游學生....

1. 你尚有時間去跟進.
2. 學習並非只有一個方法, 你非要給他固定在柜架內嗎? 人有長短處, 亦可以有不同動機去學習, 好難一既而論怎樣做, 家長要上心, 不斷試, 總會找到可行的方向.
3. EK 很多孩子較長的家長, 重點已不在乎是否學霸, 重點是知識怎樣追求, 思想延續,有一連串core values 在裡面.  Just think out of the box, 相信學習並不一定最好在級頭生, 退下一點可能有一個更闊的學習環境.
4. 級頭生家長, 可能有另一些煩惱, 了解下可能你會覺得不孤獨.

5. 其實最擔心可能在高小初中前未有合適引導. 青春期後, 什麼都固定了, 堅持己見, 很多話都不願再聽了.

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊