用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教培正小學用家意見
go

請教培正小學用家意見

剛看到2020年這篇文章, 想知現況是否一樣..

https://www.shemom.com/hot-topics/%E5%9F%B9%E6%AD%A3%E5%B0%8F%E5%AD%B8%E5%A5%BD%E5%94%94%E5%A5%BD-%E8%A9%A6%E5%8D%87%E5%B0%8F%E4%BA%8C-%E8%BD%89%E8%AE%80%E5%AE%98%E6%A0%A1/

1.上課模式跟一般津校有分別嗎?
2.請問培正用家現在功課壓力很大嗎? 老師要求要交完美功課, 不能時常有錯要改正?
3.同級的競爭是否很大, 平均分85以上是否已屬中下游?
4.如果成績平平會否留班/勸退等情況?
5.因為見係大班, 上課只得一個老師嗎?
6.午饍有自己廚房可以嗎? 每月午饍費用多少呢?
7.一級有8班, 請問小息是否有足夠地方給學生活動呢?
8.請問有校車路線和收費表嗎?

不好意思, 問題比較多~

Share文章中的家長覺得培正谷所以轉去官校?有啲搞笑喎,乜唔係官校更加谷嘅咩?

睇完文章,就係驚培正會好似宣道、聖芳濟各等名私,比津校和官校更谷喔!

3.》 間間直/私都係咁架啦,因為直/私都係揀過考過咁入黎,免除左好多佛系/放養家庭,大家都有曬準備

5》 小學大班細班都好,都係多數一個老師帶住成班小朋友,唔會好似幼稚園咁2-3 個老師係班房架,係個別既學校會有雙班主任

chocola 發表於 23-6-1 19:36
Share文章中的家長覺得培正谷所以轉去官校?有啲搞笑喎,乜唔係官校更加谷嘅咩?
...
官校應該唔可以點谷,因為要完全跟edb指引,不過呢個報章寫嘅人可能連官津校都分唔清㗎!

Snoopy_mama 發表於 23-6-2 08:26
睇完文章,就係驚培正會好似宣道、聖芳濟各等名私,比津校和官校更谷喔!
...
冇讀過培正,真係唔清楚入面情況,不過想講係食得咸魚就要抵得渴,呢個係讀私校嘅package 嚟,升番1A直中喎,點可以唔出力呢?只不過成日都講,因人而異,有啲真係好夾嘅,有啲真係唔適合,覺得自己小朋友唔適合,就要另覓出路,世界唔會圍住自己嚟轉,係我哋要學識適應。正如,有人讀dse有人讀ialevel有人讀Ib一樣,最緊要有得揀。

回覆 Snoopy_mama 的帖子

中文中小學, 融入國家大局。
你愛國愛港, 心繫香港, 唱國歌!

對將來發展有幫助!

Snoopy_mama 發表於 23-6-1 12:02
剛看到2020年這篇文章, 想知現況是否一樣..

https://www.shemom.com/hot-topics/%E5%9F%B9%E6%AD%A3%E5%B0 ...

一睇這份文章,如果係培正真正用家,就知道內容可能不實,因為培正小學成績表根本吾會有名次,所以家長根本吾會知道小朋友在校成績位置,除非班中第一及全級第一那幾位,否則全校二佰幾人,家長無可能知道小朋友位置,所以文章內容裏的家長又怎能知道大仔屬中游份子?而細仔幾乎考包尾?
還有,主科不合格需要補考,考到就升班,考吾到就留班,成績表上又怎會寫上「試升」兩個字??

storymum 發表於 23-6-4 01:06
一睇這份文章,如果係培正真正用家,就知道內容可能不實,因為培正小學成績表根本吾會有名次,所以家長根 ...

可以請教一下校內情況嗎?如果學校成績表唔出排名的話,咁以家長和小朋友角度來看是否無咁大壓力呢?家長們大部分係咪已經自動波谷小朋友學術?如果小朋友本身屬於上堂專心學野吸收快,但唔受得壓是否合適?另外校內大部分老師會唔會對學生好嚴厲?謝謝!

回覆樓主:

初小冇乜壓力,合格就可以升班,到小五就需要加倍努力,因為要為求成績達到頭80%才可以升培中,有冇壓力就因人而異,但相對其他小學,一定冇咁大壓力去爭Band 1 一席位。
在初小,吾覺得大部分家長谷學術,學校考試也沒有教淺考深,其實只求升班真係吾難,
至於你話小朋友吾受壓,國際學校應該最適合,因為香港津官及私小,就算學校冇出名次,但小朋友當派卷收成績時,都會知道隔離附近同學成績,一定有比較,另外,傳統學校課程也一定比國際學校緊密,如果吾受得壓,就應該考慮清楚那一種學際最適合
吾覺培小老師嚴厲,反而係好包容

PTL_L 發表於 23-6-2 10:31
冇讀過培正,真係唔清楚入面情況,不過想講係食得咸魚就要抵得渴,呢個係讀私校嘅package 嚟,升番1A直中喎 ...

講得冇錯,發覺唔適合,咪另覓出路
,小學啫,大把時間去觀察及了解小朋友適合邊種學校

storymum 發表於 23-6-4 02:24
初小冇乜壓力,合格就可以升班,到小五就需要加倍努力,因為要為求成績達到頭80%才可以升培中,有冇壓力就 ...

咁請問到咗高小,班主任會唔會話你知小朋友成績達唔達到升培中要求呢(因為無名次)?如果差少少先到80%內,係咪會預早提醒家長要加油追上成績升中呢?因為小朋友抗拒全英語環境,所以暫時唔考慮去國際學校了(emoji)

Snoopy_mama 發表於 23-6-4 09:18
咁請問到咗高小,班主任會唔會話你知小朋友成績達唔達到升培中要求呢(因為無名次)?如果差少少先到80%內 ...

小五小六老師會講名次,自己就會知道大概是否達到升培中要求
至於小四學期尾會否預早提醒個別家長開始需要追成績,我就不知道了

storymum 發表於 23-6-4 11:12
小五小六老師會講名次,自己就會知道大概是否達到升培中要求
至於小四學期尾會否預早提醒個別家長開始需要 ...

多謝你咁詳細解釋(emoji)(emoji)最後想了解宜家返全日制,學校下午有修導課讓小朋友回家前完成大部分功課嗎?還是要繼續上課?(因為學校網頁沒有上課時間表)另外同學校午饍安排,謝謝你!

Snoopy_mama 發表於 23-6-4 11:18
多謝你咁詳細解釋(emoji)(emoji)最後想了解宜家返全日制,學校下午有修導課讓小朋友回家前完成大部分功課 ...

已經畢業了,所以不知道現在的情況

storymum 發表於 23-6-4 12:06
已經畢業了,所以不知道現在的情況

小朋友最後有入培中嗎?☺️

八卦一問,其實你小朋友現在在培幼讀書嗎?

可以 發表於 23-6-4 23:56

八卦一問,其實你小朋友現在在培幼讀書嗎?

不是,我小朋友是考插班的(emoji)(emoji)

Snoopy_mama 發表於 23-6-5 09:03
不是,我小朋友是考插班的(emoji)(emoji)

我都有報插班,請問你有冇收到筆試通知?

storymum 發表於 23-6-4 01:06
一睇這份文章,如果係培正真正用家,就知道內容可能不實,因為培正小學成績表根本吾會有名次,所以家長根 ...

咁又唔一定,我唔熟培正,但我知有d學校無排名,但家長會老師又會話比家長知小朋友位置,頭段中段定包尾
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊