用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 2017(升小一)入學問題,求意見
發新帖回覆
go

2017(升小一)入學問題,求意見 [複製鏈接]

我小朋友係2017(11)B, 本身依家讀緊K2,今年9月份先上K3
機緣巧合下,剛發現本身心儀小學仍然接受小一收生,我已經報名。

主要問題係,我這位小朋友的哥哥正考津校小三插班,但最終結果要7月尾先知道。如果考試成功,我細仔就可以直入津校小一。

但依家準備考小一的細仔,取錄結果會先在14/6公佈,想問吓有冇人會知以下:🙏🏻🙏🏻

• 如果我接受這個小一位,交留位費後,但七月底最終都係決定唔讀(主要是哥哥已有好消息), 繼續留返K3, 那麼我可以繼續2024小一正常程序報名學校?
   0    0    0    0

Cedric1111 發表於 23-6-1 00:53
我小朋友係2017(11月)細B, 本身依家讀緊K2,今年9月份先上K3。
機緣巧合下,剛發現本身心儀小學仍然接受小 ...

細仔現在報名那間係直資私校?

回覆 fmf903 的帖子

培道

Cedric1111 發表於 23-6-1 00:53
我小朋友係2017(11月)細B, 本身依家讀緊K2,今年9月份先上K3。
機緣巧合下,剛發現本身心儀小學仍然接受小 ...

細仔而家K2 應未申請來年政府小一2024-2025,我記得係K3 上學期先派申請表。照道理,無影響你的計劃。
細仔照In 培道,哥哥考插班,哥哥插到,細仔繼續9月讀K3, 係學校拎小一申請表,9月交自行!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊