用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問直資,私小和津小的分別
發新帖回覆
go

請問直資,私小和津小的分別

請問直資、私小、津小在教學上是否有很大分別呢?

24-25升小直私申請日期
https://www.getsetparents.com/post/24-25-%E5%8D%87%E5%B0%8F%E7%9B%B4%E7%A7%81%E7%94%B3%E8%AB%8B%E6%97%A5%E6%9C%9F%EF%BC%88%E4%B8%8D%E6%96%B7%E6%9B%B4%E6%96%B0%EF%BC%89⋯⋯

呢度問,答案會一面倒…

醒目開學勳章 王國長老

我嘅答案:資助模式分別
正如官校津校都有分熱唔熱門,直資私校一樣各有教學方式,成效,賣點。沒有最好只有最適合
不過有龍中嘅直私,的確可減低升中壓力(有幾龍,就要努力做吓功課了)

danniew    發表於 23-6-4 21:52

danniew 發表於 23-5-30 18:42
請問直資、私小、津小在教學上是否有很大分別呢?

24-25升小直私申請日期

你問嘅範圍好闊,直私津都有分神、名、一二線,好難一概而論,就我自己小朋友嚟講,讀過一線津、名津、名私,如果呢4間比較課程會:
男名津課程內容係咁多間最深,但學生係咁多間入面最叻最卧虎藏龍,相對地要突圍而出係比較吃力嘅事,亦好難做到,仲要有特異需為校爭光,老師關愛最差。

女名津(中文小學果間)好低調務實,課程適宜,由其中文課程,非常欣賞。

英私小課程深度係男名津同女名津之間,勝在學生差異少,課程可以順利教授,關愛學生係咁多間最好,升中成績亦非常好,始終要交學費,係唔同啲!

地區一線津學生差異最大,叻嘅可以好叻,差嘅可以好差,操行都係,所以課程內容係較淺,因為要令所有小朋友都掌握到,變相叻嘅小朋友上堂無咩挑戰性,有啲悶,仲會容易學到一啲行為問題。

以上只是個人經驗!

好同意樓上家長嘅總結。
最大分別係學生類型。就算名校與名校間都有唔同嘅氣質。津校嘅模式填鴨啲,學生程度太參差,要拉高下限,唯有做多啲基礎嘢。

直資私校課程編排相對自主啲,對學生能力及家庭支援要求高。

所謂嘅好大分別都係因應生源而調節,其實冇話最優勝只有最適合。例如我小朋友坐得定專注力高,我係傾向選擇傳統教學模式嘅學校。

有啲家長鍾意關愛度高功課壓力少嘅學校,亦有鍾意活動教學模式,各適其適因材施教。

評論「教學上嘅分別」範圍實在太大,不如家長先思考一下想要咩類型嘅學校,其實香港辦學團體已經算多元化,每一類都有唔同嘅津直私選擇。

通常要付學费的直資, 私立等都有自己的賣點 (selling points), 如語境, 音樂, 海外課程, 接龍 等等. 如果只是標榜成绩, 那麼就很難和老牌而又免费津貼競爭。

回覆 PTL_L 的帖子

請問是指邊間女校呢?

女名津(中文小學果間)好低調,課程適宜,由其中文課程,非常欣賞。

我都有同樣的選擇困難
而家係地區1線中小, 同私校英小(龍)的決定,仲有間私小冇龍(不過成績好)~

我好想知私校係咪真係老師關愛D, 同學仔質素都係咁上下水平?

leekungtse 發表於 23-6-1 14:08

我都有同樣的選擇困難

都好睇學校氣氛同埋重邊樣野

有d 可能重業績,有咩事都交返個波比家長,叫你返去自己跟

我都有同樣的選擇困難

就自己觀察私校「係」關愛啲,同學間能力距離較近,當然都會有漏網之魚,始終見一見,未必能夠睇到詳細,讀落先知,亦因為私小起學界中競爭唔細,又要balance 到開支,總會收到部份稍弱嘅學生,但同津唔同係,呢班私小家長大多會不計成本咁support 小朋友,對教育嘅要求會稍高,所以容易將距離拉近。
地區津小如前言,因要就大部分學生嘅進度,課程內容會較淺,亦由於淺,同學容易高分及滿足,一上到band 1中學就會見到同私小同樣升中嘅距離,當然,叻嘅小朋友係會追番距離,但就開頭會比英小嘅吃力囉,亦有部分追唔到,長期墊底。另一方面,地區津小家長對教育敏銳度係較弱,佢哋一般要去到4/5/6年級,分數真係愈來愈低時,先搵幫手,又或者可能有啲係唔介意成績啩。

不過最後都要講句,因人而異,試過同一個老師,我同我小朋友對佢評價好高,佢同學及媽媽就數到不得了。

我都有同樣的選擇困難

好難講ga wo, 最好入去家長group 入面了解下。

不過整體而言,津校抽獎入就咩人都有,直私filter 過又見晒家長,所以直私差異細d係正路。咁老師唔使花太多時間搞秩序,專心d教書對小朋友都好。

所以如果錢唔係問題,我會揀直私,同學質素(學習環境)都無咁擔心

Lightwriter 發表於 23-6-1 14:31

好難講ga wo, 最好入去家長group 入面了解下。

多謝意見

alien_ho 發表於 23-6-1 14:16
都好睇學校氣氛同埋重邊樣野

有d 可能重業績,有咩事都交返個波比家長,叫你返去自己跟
咁呢樣基本上直私津嘅老師都一樣,個波掉返俾家長,冇分別的!

PTL_L 發表於 23-6-1 17:32
咁呢樣基本上直私津嘅老師都一樣,個波掉返俾家長,冇分別的!

其實家長要跟,讀國際學校都照跟,唔跟,咩學校都可以hae讀。

我都有同樣的選擇困難

視乎那間津小/龍小/私小

我居住的區附近無直資,聽有些朋友說直資的質素好些,但又擔心不知怎樣帶小朋友返學,會否花太多時間在交通上。

https://www.sundaykiss.com/%E4%B8%AD%E5%B0%8F%E5%AD%B8/%E7%9B%B4%E8%B3%87%E7%A7%81%E7%AB%8B%E5%B0%8F%E5%AD%B8-ib%E5%B0%8F%E5%AD%B8-%E5%AD%B8%E8%B2%BB-sk02-510717/全港79間直資私立小學報名及學費

danniew 發表於 23-6-4 21:54
我居住的區附近無直資,聽有些朋友說直資的質素好些,但又擔心不知怎樣帶小朋友返學,會否花太多時間在交通 ...

讀得直私,預左要坐校車,有offer再慢慢考慮吧。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊