用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園奧運校 / joyful 荃景校 / 劍鳴 / 綠楊 ...
發新帖回覆
go

學之園奧運校 / joyful 荃景校 / 劍鳴 / 綠楊 [複製鏈接]

小朋友插班K2, 已留位綠楊剛收到學之園奧運校 Offer
劍嗚同joyful準備面試

請問有經驗爸爸媽媽 點揀好
其實心儀學之園 但奧運係新校唔知有無影響
同Joyful一樣係英普教學 但學費差3千幾
當然名氣有價

劍鳴亦似乎不錯
上年幫小朋友揀錯左 希望今次唔好再揀錯了

1    0    0    0

回覆 Kismart0423 的帖子

剛剛睇左學校短片 發現奧運校不是外藉老師教英文有點意外 是港式口音英語
求指教 有錯請指正

Kismart0423 發表於 23-5-30 17:34

剛剛睇左學校短片 發現奧運校不是外藉老師教英文有點意外 是港式口音英語
4 校之中、我會排 LH-> 劍鳴-> joyful -> 綠楊。不過、在那看到此學校短片?幫你看看。我見佢地廣告請人也是請NET, 應該不差吧。我有個舊同學(我地外國長大)都係其中一分校做

回覆 chanti 的帖子

真是非常感謝你的回覆呢我是從學校網頁上看到
因為看不清楚容貌只能在11分幾鐘時聽到少少說話聲音所以不太肯定
我們比較重視語境 也十分喜歡學校教學模式
面試當日校長老師也非常親切 感覺很好
只是當天沒有看到英語外藉老師有點擔心呢

我也是兩間之中取其一 現在有點迷茫
學之園是新校舍 但課程是一樣的 升小還未有資料
劍鳴在九龍塘很多年了 但也有負面評價
兩者教學模式同語境應該差不多 十分難選擇

https://www.learninghabitat.org/zh-hk/highlights/op-campus-open-house-video-0

Kismart0423 發表於 23-5-31 16:35

真是非常感謝你的回覆呢我是從學校網頁上看到
剛剛聼了、得2秒不太淸楚、相信也是如我朋友ABC/BBC那一類老師、香港不少幼稚園也是請這些。說真的、要真鬼兼有幼師牌(即registered teacher ) 的話去真國際如ESF 。因你選擇的以上幾間也未必有真英美加澳兼有幼兒教師牌的做class teacher . (ps在香港教幼稚園的外籍老師不一定要係教育局注冊的registered teacher )

LH 有啟迪班
為考小做準備

Km 升小唔會有乜野support

明白晒,因為我們第一間學校在康傑細校 兩位NET也是白人老師
外面情況不太清楚所以有所誤會
謝謝你的解答

回覆 alien_ho 的帖子

謝謝你,我諗我知道點揀了!

Kismart0423 發表於 23-5-30 15:36
小朋友插班K2, 已留位綠楊剛收到學之園奧運校 Offer
劍嗚同joyful準備面試

請問km k2插班面試左未?

回覆 hoiki_hk 的帖子

我們早前已經面試及收到offer, 但放棄了。留學之園新校。但今天也收到st cat 電話, 1516中
我諗我還是較心儀學之園
怕st cat 要勁外補,及面試後學之園印像較好,
我們不是十分進取型

咁快D放SC offer, 留俾有需要的人, 謝謝~

回覆 eleung123 的帖子

會放

LH OP 分校的老師係native speaker
放心,英文語境很好,校長老師也很有愛心

另外,學校向家長公報了,今年升小成績也很亮麗

利申: LH OP 分校 PN班 家長

OP 讀得好開心呀!因為班數少,反而校長老師更能關顧小朋友。外補真的是看家長自己的期望及需要。利申:冇外補,唔關學校事,自己想多些時間陪伴教導小朋友而已。

學之園嘅K2最值得讀,放棄好可惜喔。

回覆 psamson 的帖子

謝謝你既回覆,讓我對新學校更有信心了!

回覆 兔兔小馬甲 的帖子

最後我是放了st cat當然st cat名氣一定較好
但我相信沒有最好,只有適不適合
只能說學之園更適合我們
因我們是n無人仕,學校的support更重要!

回覆 sasa_mom 的帖子

真的,非常喜歡少班少教因我們n班時是少班教轉到另一間區內較出名的k
所以感受更深!
謝謝你的回覆呢,希望小朋友都一樣讀得開心又學到野呢!

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊