用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 HKU及CU醫科放榜前及放榜後面試的分別?
go

HKU及CU醫科放榜前及放榜後面試的分別?   [複製鏈接]

如果放榜後成績夠分, 然後才改選HKU及CU醫科, 咁樣會否比放榜前已面試的那班同學冇咁好優勢呢 (假設DSE放榜後是同分)
其實未放榜前已經面試, 兩間大學唔知有冇conditional offer?
請過來人可否指教呢.
   19    0    0    0

根據過來人阿女講,放榜後夠分一定入,面試只是程序,除非你面試態度非常劣

據阿女講放榜前面試和conditional offer沒有關係

貓咪咪 發表於 23-5-27 16:27
如果放榜後成績夠分, 然後才改選HKU及CU醫科, 咁樣會否比放榜前已面試的那班同學冇咁好優勢呢 (假設DSE放榜 ...

我知道嘅幾個個案係無分別。有4,5個都係2020同2021年,CO個分同當年收最低分一樣。CU就7科40分,HKU就best 6 42分(5** 計8.5)。
返而聽過有傳聞再早幾年CO個分比當年最低收分高一分。

貓咪咪 發表於 23-5-27 16:27
如果放榜後成績夠分, 然後才改選HKU及CU醫科, 咁樣會否比放榜前已面試的那班同學冇咁好優勢呢 (假設DSE放榜 ...
如果好夠分,當然冇問題,但如果只係borderline, 例如七科40分,CU舊年只收咗幾個,所以如果係40分,根本唔會call你見。上年見HKU都一樣,冇加權6科36,BK啲家長話放榜後放Band A冇call 去interview.

回覆 小豬脾 的帖子

咁即係放榜前如果in 左, 同學通過面試, HKU及CU之後有列明best 6 (36分), CU best 7 (40分), 並放A1放榜後就會收.
但如果放榜後假設best 6 有36分, best 7有40分, 就算放A1都未必會收.
(唔知我有冇理解錯誤, 請指教)

貓咪咪 發表於 23-5-27 23:04
回覆 小豬脾 的帖子

咁即係放榜前如果in 左, 同學通過面試, HKU及CU之後有列明best 6 (36分), CU best 7 ( ...
唔可以咁講,好似中大多人報,佢根本收唔哂,一定揀收高分學生,所以未見會call interview。但得borderline分數,放榜前可能已經見咗唔少,大把得揀,學校點解仲要嘥時間再interview啲borderline分數而之前又冇放CU medic 係Band A. 不過CU medic放榜前都係揀學生見,唔係所有同學放CU medic係Band A就一定有得見。兩大醫學科收JUPAS考生同Non-JUPAS唔同,Non-JUPAS係會出CO俾個同學話你知如果考到咩成績會收你, JUPAS見完唔會知點,所謂36/40都係參加分數,唔會話你知實收你,JUPAS放榜先會知。

回覆 小豬脾 的帖子

唔知有冇人舊年達36分(6科)及40分(7科), 2個U的醫科都有人冇收到offer呢?

我阿女在上年放榜前都收到大間大學的Co,,只要在放榜後達到一定分數就必收,我記得cu達到40分或以上就必收,HkU我就唔記得啦,要睇返封信先至知

佢兩間大學都有去面試,放榜前是否能夠面試主要睇預試是否考得好,面試只不過係程序,最緊要係成績,而佢有Co,是因為學校幫佢申請,我記得佢喺放榜前收到三個Co,但係最基本都係睇DSE成績, 成績好達到要求一定收

可以 發表於 23-5-29 06:36
我阿女在上年放榜前都收到大間大學的Co,,只要在放榜後達到一定分數就必收,我記得cu達到40分或以上就必收, ...

上年
CU Mbchb收上中下位是44、43、42
領袖MBChB是48、47、46
40 有點距離。是否不計星星加分?

因為佢是放榜前收co,所以嘅分數要求冇放榜後嘅分數要求咁高,咁當然一定佢考個成績卓越同埋學校推薦先至會俾個Offer俾佢,最後佢放榜後成績比Offer嘅40分高,但其實已經冇關係,因為佢達到Co 要求,所以一定收佢

睇返上年港大CO嘅要求係40.5 ,俾中大低啲,因為佢哋計5** 8分,中大5**計7分

提提大家,如果放榜後成績有疑問真係要俾錢去check吓啲分,因為達到最低要求夠分入到醫科後,CU仍對中英成績有準則,中文無5**英文無5*你讀大學要補讀這兩科,但如果你已經達到中5**英5*要求,這兩科你係唔使上堂

b3410    發表於 23-6-1 08:53
bananaGi    發表於 23-5-30 10:11

可以 發表於 23-5-29 08:29
因為佢是放榜前收co,所以嘅分數要求冇放榜後嘅分數要求咁高,咁當然一定佢考個成績卓越同埋學校推薦先至會 ...
******學校推薦******

可以 發表於 23-5-29 08:30
睇返上年港大CO嘅要求係40.5 ,俾中大低啲,因為佢哋計5** 8分,中大5**計7分

40.5 Equivalent to 35 raw score!HKU already lowered the requirement last year!

可以 發表於 23-5-29 06:36
我阿女在上年放榜前都收到大間大學的Co,,只要在放榜後達到一定分數就必收,我記得cu達到40分或以上就必收, ...
相信你女是參加校推薦計劃,所以係放榜前有出CO. 一般嘅DSE同學應該唔會收到CO.

小豬脾 發表於 23-5-29 11:06
相信你女是參加校推薦計劃,所以係放榜前有出CO. 一般嘅DSE同學應該唔會收到CO. ...

學校幫佢推薦,淨係知道學校俾份表格佢,最後佢填咗

其實講乜都假,即使你有Offer但係你達唔到個成績要求,最後都係唔收你

36分一定入唔到, 40分就要睇嗰一年考出嚟學生嘅成績勁唔勁,上年收生最低成績係42分,至於你話有啲40分入咗去,其實可能因為佢有Co
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊