用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 HKU及CU醫科放榜前及放榜後面試的分別?
樓主: 貓咪咪
go

HKU及CU醫科放榜前及放榜後面試的分別?   [複製鏈接]

lululubububu 發表於 23-5-30 17:37
回覆 gracelam 的帖子

唔好意思 請問CO是根據咩準則比學生?只要jupas有放band a都有機會面試還是要參加某 ...

我知多些少補充下但肯定知唔曬,同埋兩大醫科每年可能有微調,有時改咗係派曬位之後先知,大概如下:
Jupas醫科大概分三輪interview, 最後一輪響DSE result後唔會有CO。Jupas第一輪interview 大約響1-3月,係大學響A部放咗醫科再揀啲人in, 點樣揀就唔知,我估就名校再加PG好掛。但知有3個case係咁樣攞到HKU medic CO。
第二輪係響5-6月比啲叫Jupas Special Scheme, 校長推薦計劃就係其中一種,除此之外仲有精英運動員計劃,多元卓越奬學金計劃。這類都會有CO的。
精英運動員計劃要港隊或港隊青年軍代表,仲要有教練推薦。
想攞CO, 其實中學校長好關(emoji)資源很多。校長推薦計劃大概30學生一個,即中六有120考DSE, 這間中學就可以有4個位。另外多元卓越獎學金計劃,一間中學可推薦2位。近年仲有一種校長推薦直入也是一間中學2位這種連DSE result都唔需要唔駛CO直接收。至於中學校長點去揀人就係個別中學自已政策,幫學校運動,藝術/音樂,社會服務等對學校有貢獻已經係推薦理由。當中運動最有優勢,你叻到係港隊/港隊青年軍已說了可以apply精英運動員,校長推薦計劃/多元卓越獎學金就校隊攞過校際獎就已經可以。
但以上Jupas Special Scheme有啲好早截,有啲中六一返學就定。
就2間大學醫科來講,近年HKU明顯易出CO比Jupas, 應該同近年Jupas收生壓力有關。

P1001S 發表於 23-5-30 23:35
我知多些少補充下但肯定知唔曬,同埋兩大醫科每年可能有微調,有時改咗係派曬位之後先知,大概如下:
Jupa ...

今年JUPAS HKU改咗,一般考生(唔計各樣推薦計劃),以往係十二月會call一轉interview, 五、六月有第二轉,放榜後第三轉。可能因為改面試形式,改咗六月第一轉面試。

阿仔有得interview HKU, 但係撞正旅行,如果放棄interview, 係咪就無機會入?放榜後會唔會再有機會interview?

潛水 發表於 23-6-5 16:58
阿仔有得interview HKU, 但係撞正旅行,如果放棄interview, 係咪就無機會入?放榜後會唔會再有機會intervie ...

你講嘅情況完全係睇大學比唔比2nd chance你。No show 絕對唔係好選擇。申請改期可能會問你理由,去旅行也唔係一個好理由。

潛水 發表於 23-6-5 16:58
阿仔有得interview HKU, 但係撞正旅行,如果放棄interview, 係咪就無機會入?放榜後會唔會再有機會intervie ...

如果係我而阿仔又真係想入,我寧願叫佢縮短旅行,甚至買來回機票返來interview. 因為你唔會知道放棄咗會唔會有下一次機會

呀女禽晚收到CU medic email, 話面試表現滿意,提我哋要放A1, 但冇講要幾多分嘅,想問會唔會再有電話打俾我哋?

回覆 angelki 的帖子

哦, 看一下有沒有一句話說:"given that you achieve XXX...." ?

jiang_rabbit 發表於 23-6-17 11:16
回覆 angelki 的帖子

哦, 看一下有沒有一句話說:"given that you achieve XXX...." ?  ...

有,given that you achieve……..7科46分,建議考慮GPS(emoji)

angelki 發表於 23-6-17 11:23
有,given that you achieve……..7科46分,建議考慮GPS(emoji)
滿分49, 46分要求都好高下

angelki 發表於 23-6-17 11:23

等於無俾 CO

angelki 發表於 23-6-17 10:38
呀女禽晚收到CU medic email, 話面試表現滿意,提我哋要放A1, 但冇講要幾多分嘅,想問會唔會再有電話打俾我 ...

以住DSE 放榜後,有專人聯絡合資格醫科考生,提他們填A1

Dylanli2017 發表於 23-6-17 14:34
滿分49, 46分要求都好高下
DSE好像唔準比CO, 除了推薦名額!

BSCYL 發表於 23-6-17 20:39
以住DSE 放榜後,有專人聯絡合資格醫科考生,提他們填A1

對! 我仔今年CU medic year 2, 當年 CU 除了有email通知面試 satisfied, 臨放榜前會有職員會打電話通知夠40分記得放Band A。我仔問過佢如果剛欠一分得39分有冇機會, 他回答"冇"

HKU 就有email通知 CO best 6 36分放band A

回覆 BearCT03 的帖子

請問面試完中大醫科通知封信是否個個都-樣內容?另外,我朋友女兒舊年7科40都入唔到CU醫科啊!但又見到舊年有幾個7科40分入到中大醫科,真係唔知點樣計分!

回覆樓主:

如果剛夠40分,按電話指示放A1,結果唔收,真係大整蠱。

BearCT03 發表於 23-6-18 10:40
對! 我仔今年CU medic year 2, 當年 CU 除了有email通知面試 satisfied, 臨放榜前會有職員會打電話通知夠 ...
40分是講緊6科定7科,以5**=7分計?

隨樂 發表於 23-6-18 11:22

請問面試完中大醫科通知封信是否個個都-樣內容?另外,我朋友女兒舊年7科40都入唔 ...

舊年我女有個同學都係40分入唔到 CU醫科, 估計好可能佢英文冇星而輸蝕咗!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Dylanli2017 發表於 23-6-18 12:37
40分是講緊6科定7科,以5**=7分計?

當年 CU 40分計7科  5**=7分

隨樂 發表於 23-6-18 11:22

請問面試完中大醫科通知封信是否個個都-樣內容?另外,我朋友女兒舊年7科40都入唔 ...

通知封email係咪個個一樣, 我不清楚, 當年無特別留意。

我睇翻6/2021的CU email, 內容只提到面試satisfactory, 同"highly possible that you will be given a place in our MBchB programme, ...... put as your first choice under Band A......" , 並無guarantee 7科40分一定收 這類字眼。我諗要睇你嗰界DSE生分數而定

我仔不是 7科40分 marginal case, 所以唔清楚收生情況。

BearCT03 發表於 23-6-18 14:02
當年 CU 40分計7科  5**=7分
咁計7科40分又唔算高分。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊