用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉症譜系小朋友移民英國支援
發新帖回覆
go

自閉症譜系小朋友移民英國支援

小朋友而家3歲8月,2歲8個月確診自閉症譜系,而家讀緊K1,有到校服務,排緊S位,應該出年有得讀S位。

而家plan 緊移民英國,出年9月夠年齡讀嗰邊reception 班,但過到去嗰邊一般係讀主流公校小學,校內應該有提供Sen 服務,但唔知係點樣。

而家諗緊,今年過去讀Reception 班,還是等佢在香港讀完K3做完評估可以讀返主流小學先至過去。但係如果今年唔過去,之後去英國就會插班生,錯過咗四歲的大排位時間,比較難找到心儀嘅小學。

睇吓大家有咩指教,謝謝(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

親子童讀樂

回覆樓主:

一切以小朋友為先,可以過去,就盡早去

Y123 發表於 23-5-29 12:47
一切以小朋友為先,可以過去,就盡早去

吾用意思,吾係好明,以小朋友為先吾係應該俾佢在香港完成學前訓練先嗎?謝謝

回覆 Zuzububu 的帖子

恕我直言,如小朋友有自閉譜系都仍然想讓佢進入英國心儀學校,其實會唔會期望過高呢?我不清楚樓主小朋友的自閉傾向情況如何(假如只是asperger就當然沒問題),但我真心認為自閉傾向的孩子的成長路會比智力差的孩子更不容易。他們外表正常,但社交能力卻很差,不認識他們會難以理解他們的行為情緒。我個人會認為找一家包容度高,按孩子程度和狀況而選學校會比較好。

其實不如直接d講,排得S位,未來好大機會都係繼續讀特殊學校。你要諗清楚最壞打算你會點做。

Zuzububu 發表於 23-5-27 02:19
小朋友而家3歲8月,2歲8個月確診自閉症譜系,而家讀緊K1,有到校服務,排緊S位,應該出年有得讀S位。

而家 ...
要睇邊個 borough, 有啲需要做晒評估有份 EHCP 先可以有support 同治療,同埋未必係每個星期上。大家都知NHS 排期做評估可能要等好耐,其他特殊小朋友入reception之前已經做咗評估。好似樓上咁講,你小朋友排得S位,需要嘅support都應該唔少。

恕我直言,六歲前係治療黃金期,應該有一個相對安穩固定嘅環境去盡力幫助小朋友,你哋移民去英國大人生活和情緒都未必適應到,更可況係一個需要行為治療嘅小朋友?
我兒子小時候是讀S位,明白要讀S位是什麼程度,想要有機會回主流學校真的要花很多時間精力,而且就算能回主流學校,之後亦有很多問題需要很多支援,假如你們堅持要移民,說實話,對孩子情況真的非常不樂觀。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊