用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF Dropping School Zones
go

[其他] ESF Dropping School Zones [複製鏈接]

ESF will no longer be using school of zones/catchments, everyone is free to apply to any school of their preference.
https://www.esf.edu.hk/esf-to-drop-zoning-requirement-for-school-admissions/
   6    0    0    0

熱門學校如sjs咪會更加多人爭?

Sumsumsum123 發表於 23-5-25 15:24
熱門學校如sjs咪會更加多人爭?

最慘係幼稚園嗰班,如果無FP又唔想讀RC/DC唔知會派去邊

咁會唔會又楝學生呢…? 仲係唔係non selective?

港島的幾間小學,邊間比較易入?除左山頂

hilary_tang 發表於 23-5-25 15:10
ESF will no longer be using school of zones/catchments, everyone is free to apply to any school of t ...
Seems like the recent scandal of ESF in Wu Kai Sha branch may have impacted their brand.  Otherwise there is no benefit for ESF to move away from their existing situation.  Or perhaps they see a drop in enrollment in some of their locations therefore to make it more even, they open the front door to everyone to freely apply.

Seandaddy 發表於 23-5-25 17:56
港島的幾間小學,邊間比較易入?除左山頂

glenealy 同 Kennedy
QBS最難

7jai 發表於 23-5-25 18:57
Seems like the recent scandal of ESF in Wu Kai Sha branch may have impacted their brand.  Otherwise  ...

其實一些less popular schools, central application已經可以選擇入providing 你meet佢的admission criteria.

反而我覺得這個新system又OK,因為fee paying schools來講,入學according to school zones 又真係講唔通。就係因為我要比學費所以我有權揀我想去的學校。

俾NR就可以揀學校,不受制於school zones,一直都係咁。而家個玩法係你可以報任何ESF schools, 但係由佢決定你in邊一間,其實仲衰過跟zone,因為佢可以叫住新界嘅人in港島,而interview機會只得一次
無subsidy 都8年啦,點解而家先改?我覺得同外國護照要求有啲關係,即管睇吓係咪呢個原因所以去改?

回覆 mandy_ng207 的帖子

即係唔夠外國護照學生? 外國護照機會大d ?

我覺得改善校車配套才可以做到誇區fill up所有available 學位。

正如大家所講,現在申請都可以揀第3/4個志願,去outzone 學校 例如港島區。

亦同意樓上所講,亦有人只想申請入到Sjs 等幾間popular的選擇。會吸引多啲人申請,亦可能多啲FP申請 (not sure…)不過不少人都非君不嫁,入唔到心儀,都唔會揀其他ESF.

係唔係Esf 係全部(除Rc db)學校加埋夠7成FP就得,唔駛間間都要收夠7成FP?

Seandaddy 發表於 23-5-25 23:54
係唔係Esf 係全部(除Rc db)學校加埋夠7成FP就得,唔駛間間都要收夠7成FP?

理論上係,但立法會文件有講每間ESF FP比例,如果特別低可能會有議員「關心」⋯⋯

Seandaddy 發表於 23-5-25 23:54

個人認為,極端d例子,如果可以咁,似係for eg :有d supposed 收7成fp ,但其實只收左3成fp ,咁其實唔達標,同RC 無分別,俾人開名話,我覺得因為咁轉system,佢易d分配
加上出生率低,長遠要吸fp 班pool ,絕大多部份IS 都要收7成fp student

Goodluck2022 發表於 23-5-25 22:59
回覆 mandy_ng207 的帖子

即係唔夠外國護照學生? 外國護照機會大d ?

有fp一定機會大d,因為要夠數,IS原意都係咁,多左local 入IS,都會影響local system,整體出生率又低,又多人走,顯得問題都大左

ESF改變school zone政策,家長無需過慮。
反而我想講,應先諗學校距離是否合適自己,係咪安排到交通。
ESF小學的學習差異分別不大,至於是否遇上好老師,其實都係講運氣同人夾人緣。有啲學校好似做得好少少,可能係校長和管理層的功力,不過呢樣野隨時變,好難講。

回覆樓主:

至於中學,其實只要入咗ESF呢個系統,可以因不同原因申請轉校;但讀得好地地嘅,為乜要轉校呢?某校公開試track record好,是否等於自己孩子入咗去都「變」好,呢個問題我都曾思考,最後我哋決定留在原校,我覺得冇揀錯。

ESF secondary 同RC/DC最大分別在要考IGCSE; RC學生唔駛準備呢個公開試。

回覆樓主:

因為唔駛準備公開試,所以RC學生在Y11有工作體驗及final year project,  有助第日揀科。

幻稚園 邊間易?

Radiomama 發表於 23-5-26 08:30
因為唔駛準備公開試,所以RC學生在Y11有工作體驗及final year project,  有助第日揀科。
...

Radiomama多謝你每次的意見,好通透。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊