用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 已有不錯直資offer, 會為弟弟再叩門嗎?
樓主: fmf903
go

已有不錯直資offer, 會為弟弟再叩門嗎?   [複製鏈接]

Sing13 發表於 23-5-29 17:28
睇邊一年成績吧,如果睇上年,四間差唔多。

的確近年4間差不多(不過感覺YW未去到1A)
另外,有教書朋友講,近年移民潮令直資學校流失率大增,但又要收足學生,無論插班定中一入學,收生水平低左,對未來公開試成績是否仍能維持抱觀望態度

回覆樓主:

英華近年是band 1A了

Calaci 發表於 23-5-30 01:03
另外,有教書朋友講,近年移民潮令直資學校流失率大增,但又要收 ...

直資以前可能一級兩三個插班位,而家可能十個插班位,當中又會照顧想插入既細佬妹,其實俾得學校逐個挑選,入到既學生都唔會差。
見到前幾屆畢業生去向唔錯,而家又多左人貪直資學校既海外課程。因為bno父母既子女18歲可以自己移民。海外課程直接銜接出國。

回覆樓主:

睇Datasir 分析每年DSE 成績
最新2022 DSE 成績排名
第6 SPC
第9 La Sa
第16 St Jo
第23 YW
第27 DBS

都是band 1A

Sing13 發表於 23-5-30 01:27
直資以前可能一級兩三個插班位,而家可能十個插班位,當中又會照顧想插入既細佬妹,其實俾得學校逐個挑選 ...

過往兩年應該可以有些級別不止十個,而兩間學校身邊我都有幾位朋友成功插入,成績絕對唔需要級頭,中中游游好普通的成績已經夠入啦

fmf903 發表於 23-5-30 09:07
第6 SPC

Hi, can you show the top 50 schools?

第6 SPC

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3873605&extra=page%3D5
起EK 我哋多數參考香港爸爸嘅數據,因為佢評1A係以10年成績作標準,連spc佢都係今年調整咗準則後先達到1A,而 st jo 2022年係大勇,但因為之前成績一般,所以都係被評1A/1B,望一望英華,之前一直都係1B,亦係今年先被評1A/B。不過想講,經過另一個小朋友升中,我觀察到,如果有LS,SJC,DBS,SPC offer嘅都會放YW,所以起升中家長嚟講,YW係次選。

第6 SPC

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3873753&extra=page%3D13
又睇吓另一有心網友整嘅每科ranking,唔係單單show 個排名就係,睇下sjc 同spc 名次係應該6同16?有心網友係逐科比較!

Calaci 發表於 23-5-30 12:50
過往兩年應該可以有些級別不止十個,而兩間學校身邊我都有幾位朋友成功插入,成績絕對唔需要級頭,中中游 ...

確實不太難

但是成功 k3考入名校,或以後成功插班入名校,都唔等於係學校容易得到前面位置

係名校中游下游壓力好大。。

PTL_L 發表於 23-5-30 13:23
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3873753&extra=page%3D13
又睇吓另一有心網友 ...

謝謝你的資料!很有用。

fmf903 發表於 23-5-30 13:31
謝謝你的資料!很有用。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3873515&extra=&highlight=2022%2Bdse%E6%88%90%E7%B8%BE&page=1
可以參考埋呢個,我自己揀校係將直資、津分開排,因為直資生源可選擇,材料靚,如果師傅手勢好,出嚟output一定「係及要好」(由其中小都係直資交12年學費),但津校生源由小學起已減弱一半,升中仲要盡收小學部band 1/2生,而出嚟嘅成績同直資一樣或差不多嘅話,代表間津性價比比直資高,除非心儀直資其他方面,如設施、另一學制等等,但初步都係以dse為目標嘅,真係需要交學費讀同grade(有得揀嘅話)?

如果用10年成績來比未免太長,(睇股票都唔使睇十年線),直資更應該由轉直資之後第十二年成績,以學校培養12年既一條龍學生開始計較為全面

如果用最近三年來睇
2022四間差唔多
2021 SJC 落後
2020前YW 居尾

PTL_L 發表於 23-5-30 13:23
又睇吓另一有心網友 ...

此榜只是有公布每科成績既學校嚟排,少左唔少學校。

呢點好認同

第6 SPC
請問邊度會睇度

gabejang 發表於 23-5-30 16:12
請問邊度會睇度

其他家長谷share, 有個pdf 檔 綜合了頭40間排名。

Sing13 發表於 23-5-30 15:59
此榜只是有公布每科成績既學校嚟排,少左唔少學校。
所以只係睇自己target 學校就夠,縮減範圍,以免愈睇愈亂愈難揀!

第6 SPC

各校2022年整體/主科/CEM5+供參考

2022年
整體 | 主科 | CEM 5+
----------------------------------------------------------
官津
皇仁 57.9% | 50.8% | 56.7%
SJC [·] | 40.2% | 42.3%
喇沙 around 40% | ~38.5% | ~41.3%
港華 40.4% | 35.1% | 40.2%

直資
SPC 42.2% | 40.1% | [38.7-53.5%]
英華 38.5% | 35.4% | 37.9%
DBS 36.8% | [·] | [·]

中文 / 英文 / 數學 / 通識 5+
----------------------------------------------------------
官津
皇仁 26.2% 61.1% 81.7% 33.3%
SJC 18.5% 59.5% 48.4% 34.1%
喇沙 ~14% ~58% ~52% ~30%
港華 15.3% 47.7% 57.7% 19.8%

直資
SPC [^] 52.9% 63.0% [^]
英華 20.0% 50.0% 43.6% 27.9%
DBS [·] [·] [·] [·]

~ 棒形圖數字
^ 據主科/英文/數學5+推算 0-44.5%

PTL_L 發表於 23-5-30 13:39
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3873515&extra=&highlight=2022%2Bdse%E6%88%9 ...

同意,這就是學校的增值能力。
本身千揀萬揀已經一手好牌,學校就變得不重要,還要付12年學費,所以中途變節都唔出奇

Calaci 發表於 23-5-30 01:03
另外,有教書朋友講,近年移民潮令直資學校流失率大增,但又要收 ...
其實有好多傳統學校轉直資後成績先愈來愈好(spcc,spc等),原因大家都知,唔少有得揀嘅學生同家長,當年自行未提早公布時,如果心儀bps,如有Spcs offer,好多都會take 咗先,因為7月唔知派位結果係點!?edb近年都睇到直資優勢,一改做法,提早公布自行,我都幾相信,過多3年會逐步見到收窄直資優勢,因為第一屆提早公布自行係3年前。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊