用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF vs UK State School (Top 5%)
go

[小學] ESF vs UK State School (Top 5%) [複製鏈接]

有冇朋友比較過香港IS同英國較好嘅state school? (小學)。小朋友香港讀緊ESF,上個月收到英國reception offer,諗緊去唔去好,去就將來搏一搏入grammar school但又未知佢academic能力,擔心第時中學搏唔到grammar school唔知去咗咩state school,仲差過香港讀ESF,得不償失😥
   9    0    0    0

回覆樓主:

搏入grammar school 即係你已經有地址within catchment? 咁點解唔喺香港讀到考11+?考到咪過去,考唔到就喺香港繼續讀上去?

回覆樓主:

ESF 小學academic冇乜要求,應該要加操先至可以考到Grammar School。ESF係中學先至開始見真章,如果冇打算喺香港讀中學,齋讀ESF 小學係冇乜幫助。ESF小學係「快樂學習」,重點係幫你建立學習方法,等你中學自己去追尋知識,同英制學校嘅玩法有點唔同。

sainsbury 發表於 23-5-22 11:07
有冇朋友比較過香港IS同英國較好嘅state school? (小學)。小朋友香港讀緊ESF,上個月收到英國reception off ...

咁同在香港local school 升中玩呈分搏入band 1a有咩分別?大前提你小朋友都會合作。
我哋在香港IS就係貪一條龍,賺咗高小可以輕鬆無壓力已升到好學校。
另外你要有埋plan B可能要入私校,因為萬一派到唔好嘅state school真係可以好差。

有冇朋友比較過香港IS同英國較好嘅state school? (小學)。小朋友香港讀緊ESF,上個月收到英國reception off ...

ESF 2022年IB成績可比英國私校頭20
對比官校 較排第三的 TGS 更佳

https://www.esf.edu.hk/public-exam-results/

https://www.tgs.kent.sch.uk/news/?pid=0&nid=1&storyid=150

https://www.tgs.kent.sch.uk/examination-results

Sunday Times Parent Power 2023
The top independent schools for the IB

回覆 chima_pigpig 的帖子

認同讀到11+先試考嗰邊grammar school似乎比較進可攻退可守啲,不過可能嗰邊啲較著重成績嘅state primary school會比香港IS更針對11+訓練學生,英文程度可能比香港IS更好(聽講考grammar school啲英文local都覺得深),但真係可能會變返喺香港LS嗰種催谷文化,成件事變咗質。

如果撇除升中前境,似乎香港IS小學嘅資源同環境普遍比英國state school好。不過我見嗰間state school都好多活動參觀呢樣比賽嗰樣,唔係啲人講到state school咁差,可能小學又冇中學咁大落差啦。純粹感覺。

回覆 964000 的帖子

完全認同。
其實好難得喺香港可以有快樂自主童年又唔使擔心考學校。快樂自主童年唔係話hea做齋玩happy school,而係唔使做一啲只係為咗考學校、跟遊戲規則為做而做嘅嘢。我見身邊好多朋友無奈做緊。

mandy_ng207 發表於 23-5-22 12:13
ESF 小學academic冇乜要求,應該要加操先至可以考到Grammar School。ESF係中學先至開始見真章,如果冇打算 ...

Agree, 讀開Esf , 根本數學運算速度冇操過,係應付不了11+。

Assume 有閱讀習慣,English 及verbal reasoning 操返兩個月卷,係冇問題嘅。但數學就肯定冇優勢。

sainsbury 發表於 23-5-22 17:59

認同讀到11+先試考嗰邊grammar school似乎比較進可攻退可守啲,不過可能嗰邊啲 ...

只有prep school (私校)先會針對性教11+, 一般state primary 係唔會嘅。

大部分人都係自己教自己操卷,或上下tutorial 去預備考試。

好難答你入grammar school 機會,因為有啲學校不用within catchment , 有啲只看分數了各式各樣admission policy 也有,唔同地區都唔同。我只可以話,我果區如住係catchment , top 35%左右嘅學生入到grammar school .  Selection bias 係十個考生,九個都操過先去考。

認同讀到11+先試考嗰邊grammar school似乎比較進可攻退可守啲,不過可能嗰邊啲 ...

因為我地已放棄11+,諗住考私校13+(坐起碼3年用home student價讀大學),但如果我係你我會喺香港搏考11+唔得就叠埋心水考埋GCSE / Y8 or 9過去。

貝珠 發表於 23-5-22 19:17
只有prep school (私校)先會針對性教11+, 一般state primary 係唔會嘅。

大部分人都係自己教自己操卷, ...

想問一問數學方面香港IS同grammar school 差距有幾大?用香港IS程度過去考GCSE夠唔夠?定其實都係要喺香港操?

chima_pigpig 發表於 23-5-22 19:23
想問一問數學方面香港IS同grammar school 差距有幾大?用香港IS程度過去考GCSE夠唔夠?定其實都係要喺香港 ...

我女兒只係year 5, 過咗英國兩年,所以係未入grammar school 嘅。我只可以話,11+嘅用意係篩選能力高嘅學生, 以數學嚟講,有部份係未教過嘅,有部份係解難能力,但速度係非常重要。

GCSE 反而係好容易,香港好多國際學校都考gcse or igcse

mandy_ng207 發表於 23-5-22 12:13
ESF 小學academic冇乜要求,應該要加操先至可以考到Grammar School。ESF係中學先至開始見真章,如果冇打算 ...

你應該係比較客觀嘅,因為讀過英制讀過IB, 英國state school 相信極似Anfield 教學模式及程度。

你會明我講乜,英國state primary 比香港Esf academic 一啲。

如果針對催谷文化講,英國state 又好私校又好,以小學嚟計,同香港公立直私差好遠啦。

英國大部分家庭都係小學普通state school , 要考grammar school 果啲,year 4 開始一星期補11+一兩個鐘,無損愉快學習。倫敦除外。

回覆 貝珠 的帖子

你喺Kent?唔係好多地區去到35%。最top最selective頭嗰幾間唔計catchment,已經完全唔諗,應該難過登天。btw有啲grammar school入oxbridge仲低過comprehensive所以都似乎好參差 (當然oxbridge不是一切但姑且用呢個parameter作客觀比較)

貝珠 發表於 23-5-22 20:07
如果針對催谷文化講,英國state 又好私校又好,以小學嚟計,同香港公立直私差好遠啦。

英國大部分家庭都 ...
Very helpful insight thanks a lot!

sainsbury 發表於 23-5-22 20:13
回覆 貝珠 的帖子

你喺Kent?唔係好多地區去到35%。最top最selective頭嗰幾間唔計catchment,已經完全唔諗 ...

不是Kent , 是Warwickshire /Birmingham 果邊

貝珠 發表於 23-5-22 19:17

大部分人都係自己教自己操卷, ...

Top 35 係among 有報考11+嘅考生,不是general 所有學生

貝珠 發表於 23-5-22 19:31
我女兒只係year 5, 過咗英國兩年,所以係未入grammar school 嘅。我只可以話,11+嘅用意係篩選能力高嘅學 ...

係唔係即係11+果個試反而難,而入咗grammar school教嘅數學會易返啲咁解?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊