用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 關於赤柱航海學校,有家長可以解答嗎?(emoji)(emoji) ...
go

關於赤柱航海學校,有家長可以解答嗎?(emoji)(emoji) [複製鏈接]

想了解呢間學校跨區生難入讀嗎?
想問寄宿學校係點樣?要抽籤嗎?
老師係點樣?入邊係活動式教學嗎?
因為我小朋友真係對讀書無興趣
加上有專注力不足,多謝大家解答(emoji)(emoji)
   0    0    0    0

babylove_0430 發表於 23-5-22 10:18
想了解呢間學校跨區生難入讀嗎?不難

中一至中六必須寄宿, 不用抽籤

老師有愛心, 專長學習有困難學生,  比一般文化中學有高度紀律化受活動式教學

因為我小朋友真係對讀書無興趣
加上有專注力不足,多謝大家解答(emoji)(emoji)

學校有些同樣問題學生, 學校有經驗

heidya 發表於 23-5-22 11:04
想了解呢間學校跨區生難入讀嗎?不難

謝謝你解答,
想再問問 如果有興趣,紀律部隊或海關水警,到時畢業後是否容易入到?謝謝

babylove_0430 發表於 23-5-22 11:06
謝謝你解答,
想再問問 如果有興趣,紀律部隊或海關水警,到時畢業後是否容易入到?謝謝
...
畢業生大多數體能好好, 學校都會參加紀律部隊招募會, 每年都有學生考入, 每年都有學生畢業, 主要警察同消防 . 近年課程改革, 將來畢業生包括自動有本地船長三級牌照, 有一技之長同資格,

可以睇下學校罔頁同FB, 有好多更新資料

heidya 發表於 23-5-22 11:15
畢業生大多數體能好好, 學校都會參加紀律部隊招募會, 每年都有學生考入, 每年都有學生畢業, 主要警察同消防 ...

好多謝你既解答 , 好清楚
因為我見有好多評論話係好曳嘅學生先讀呢間學校,但我見都有其他評論話
現在學校已經唔同以前,而且我小朋友應該鍾意呢款教學模式,謝謝你

如果有開放日,可以入去參觀下,看看你們是否喜歡。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

40年前,我見很多去行船,做水手,有極少數考到牌做deck officer,三副,二副,大副,再到船長。

heidya    發表於 23-5-22 12:32
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

babylove_0430 發表於 23-5-22 11:30
因為我見有好多評論話係好曳嘅學生先讀呢間學校,但我見都有其他評論話
現在學 ...
好多評論話係好曳嘅學生先讀呢間學校

某角度睇係岩既. 不過近年換左新正/副校長, 積極改革, 更得到運房局/海事署/本地船舶業界支持, 更新課程, 加強職業技能培訓, 成間學校進步左.

部份中途轉介生, 畢業時仲話老師比出面的更有愛心, 更關心接近學生

heidya 發表於 23-5-22 12:40

某角度睇係岩既. 不過近年換左新正/副校長, 積極改革, 更得到運房局/ ...

當年海事處及船舶業界都有支持。赤航一直都係職業技能培訓,以前只係集中航海,現在較多元化。

以前校長及教師多數係海員或者水警背景,講紀律多過愛心及關心,聽你所講,現在已經改變不少。

babylove_0430 發表於 23-5-22 10:18

據我所知,不能確保一定真確,你最好再查詢確認。
只要你想入,自行申請,統一填寫,基本無難度
不是,所有學生都要寄宿
老師正常,有勤力,有閒散的,但學校政策還算比較貼心, 對學生起居生活,活動,學業關注度都比較高,印象中每年有2次報告給家長。

晚點再續內容給你

ANChan59 發表於 23-5-22 12:51
當年海事處及船舶業界都有支持。赤航一直都係職業技能培訓,以前只係集中航海,現在較多元化。

以前校長 ...

岩, 近年已向文化中學方向發展, 紀律同海事職業技能, 始終不變既原則.對於有須要而不合適主流中學既學生, 尼地都係好選擇

heidya 發表於 23-5-22 12:40

某角度睇係岩既. 不過近年換左新正/副校長, 積極改革, 更得到運房局/ ...

見到你咁講 都個心定D
你好勁 了解得好清晰

heidya    發表於 23-5-22 14:27

BSCYL 發表於 23-5-22 12:53
據我所知,不能確保一定真確,你最好再查詢確認。
只要你想入,自行申請,統一填寫,基本無難度
不是,所 ...

好呀 唔該你(emoji)(emoji)

有朋友個仔係發展遲緩問題讀書唔叻,想中學入讀呢間航海學校,主流學校讀得太辛苦,默寫英文三個鐘最後都唔及格,剩數表背足六年未背熟,補習老師都退錢唔教佢,好辛苦。

Rpp 發表於 23-5-22 16:23
有朋友個仔係發展遲緩問題讀書唔叻,想中學入讀呢間航海學校,主流學校讀得太辛苦,默寫英文三個鐘最後都唔 ...

咁你朋友個仔 已經入讀左了?

babylove_0430 發表於 23-5-22 17:54
咁你朋友個仔 已經入讀左了?

九月份才讀。

Rpp 發表於 23-5-22 17:56
九月份才讀。

到時可以分享下嗎?謝謝你

babylove_0430 發表於 23-5-22 17:56
到時可以分享下嗎?謝謝你

我唔了解呢間學校呀,只係聽佢呻過送個仔去航海學校寄宿的,知道佢仔有發展遲緩情況。

babylove_0430 發表於 23-5-22 11:30
現在學 ...

小朋友未必係真曳,記得我朋友個仔同陌生人一齊,佢會突然間走去人哋耳仔度大叫,咁呢個行為正常人唔了解對方情況會視之無家教,或者好曳,或者視為低低地嘅,佢有食藥控制專注力,係好啲,唔食又郁嚟郁去好曳,曾經試過針炙,唔針又曳番。希望大個仔發展跟番進度。

我都想小朋友去呢間學校返學,佢紀律太差了。雖然佢讀書幾好,小學幾年了,冇溫書過,成績除左中文70幾,其它都9字頭,數學就差唔多期期滿分,但好多時候完全唔遵守規則,日日係屋企俾佢激死。唔肯做功課,中文作文時時拖欠,又時唔時唔肯返學,更唔會參加補習及做練習……真係嘔血死
而家10歲了,成日掛住睇youtube同打機,脾氣超大超暴躁,時唔時動手武腳,整到我都好痛。人哋小朋友斯斯文文,佢就表現得一時似bb班小朋友,一時好似功夫生
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊