用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 求YCIS用家經驗分享
發新帖回覆
go

[小學] 求YCIS用家經驗分享 [複製鏈接]

YCIS用家經驗分享

女兒6.5歲,現在IS小學(繁體中文),因為無中學,會look for 轉龍校機會,因為不希望將來在沙頭角上中學。

已收到YCIS來年year 2 offer。想了解YCIS是否適合女兒,懇求用家慷慨分享經驗:

是否一星期一次功課?什麼類型的功課?量如何?我知道唔做功課都無壓力的,但我都想小朋友認真學習,所以盡量要她做,想知量有大約幾多樣(有無「多」「少」每人感覺不同,很難作準)

2)英文知道有phonicsguided reading。那麼每星期都有故事教學嗎?Year 2會否改寫故事?因為行Project-based learning,所以不知道有無多用literature去教小朋友英文?

中文知道有些抄寫功課,那麼英文有無regular功課是develop小朋友spelling

4)中英數有無分ability groups去教學?女兒11月尾出世,所以如果入YCIS是想做翻大b,重讀Year 2,數學方面可能對她就比較淺了,想知YCIS能否按小朋友能力去教學。

5)我知讀IS都是培養閱讀去develop小朋友的中英能力。那麼在YCISeg一些grammar rules,是小朋友自己閱讀去摸出來,還是也會有explicit teaching 去教?(因為自覺家中無好多英文去support小朋友,小朋友雖然從閱讀慢慢明白eg ran即係run嘅意思,或者oranges即多個一個orange,但她自己寫或講,就無可能自覺講以前的就用past tense,或自覺眾數就加s,而係因為睇得多,所以不論是否past tense,都有時用了past tense verb,或係唔係都加左plural s。所以,想知是學校教學有教,or靠小朋友家中support/校外補習)

6YCIS year 2美術上有無特別的培養?每次去year 23campus
見到走廊的展示作品都是比較「求其」,但youtube video有見到d比較「似樣」的美術活動。學校說無art呢個subject,但有註校藝術家,美術融入project中,但無詳細講咩年級、一年幾多次,我也無見過那些作品,求問用家經驗。

7)知道普通話是校本課程,year 2才教普通話拼音。普通話教學多用故事嗎?

8)小學除了中(普)英外,有無學第三種語言?

9)有無像british curriculum的,要學cursive?如果有,year幾學?

10)自己對Project-based learning IBInquiry-based learning都有好多問號,覺得小朋友這麼小,這些inquiry- basedlearning有時做了一大堆工作後,小朋友都未必明白學到什麼。加上project-basedIB一樣,只係frame-work,真正課程的目標是沒有說清楚,不像英國課程,清清楚楚,擔心學習果效。希望用家可以分享覺得小朋友學得怎麼樣?
(我的確是偏向喜歡british curriulum,但因為現在學校無中學,所以又擔心小朋友升中學,所以考慮耀中,想多了解,看看可否釋除疑慮。)

11)本人香港家長,家中多說廣東話,有時同小朋友講d英文,自己雖然會說普通話,但普通話support是非常有限公司,也甚希望能夠保住小朋友廣東話。如有家長有類似背景,懇求分享經驗,想知道如此背景下,小朋友會否在YCIS普通話及英語都半桶水,兩頭不到岸?廣東話又能夠流利,eg自己去茶餐廳都識睇餐牌、落order嗎?

12)如果中學才插班耀中,是否中文要好好才能入?一般IS的中文是很淺的,我女現在不是CAIS/RC那種中文程度,是否中文唔夠不能插耀中中學?

懇求分享經驗!萬謝!

2    0    0    1

Sameemum 發表於 23-5-20 03:09
求YCIS用家經驗分享

女兒6.5歲,現在IS小學(繁體中文),因為無中學,會look for 轉龍校機會,因為不希望 ...

我諗我仔以前係讀緊你女而家嗰間小學,係咪Axxxxxx?呢間小學都算係九龍新界區IS之中程度最深嘅,而且最貼近本地學校教學。似乎你對學術都有啲要求,咁我擔心其他IS唔係太適合你,會覺得好hea。
升中學方面好少人會最尾去沙頭角,如果你想考耀中中學,Axxxxxx嘅程度應該考到。

求YCIS用家經驗分享

女兒6.5歲,現在IS小學(繁體中文),因為無中學,會look for 轉龍校機會,因為不希望 ...

YCIS 小學係 IS 中學係 PIS
小學要非本地生佔多數 中學相反
中學是否難入從要多收本地生可見端倪

Poyau 發表於 23-5-20 16:56
YCIS 小學係 IS 中學係 PIS
小學要非本地生佔多數 中學相反
中學是否難入從要多收本地生可見端倪
謝謝賜教!即中學要多收本地生=不難插班?

求YCIS用家經驗分享

1)英文數學冇功課,中文一個星期三次,主要係寫中文字和配詞。另外家長要同佢預習中文,可以掃QR code讀2)PBL英文數學藝術科學都會做同一個主題,比如垃圾分類,又比如中秋節就講和做月亮火箭,又或者交通工具做主題…..
3)冇見過英文功課
4)英文科數學都有按程度分小組
5)二年班,印象中應該只係鼓勵小朋友自己寫小故事,大約100-200字,我都唔知老師有無教,不過小朋友過去式現在式同埋加S都知道嘅
6)Art我都覺得好求其,佢哋出名小提琴
7)好似三年級先開始教普通話拼音,可能唔想佢哋同英文phonics混淆
8)五年級有法文,課後興趣班有西班牙文日文,你可以自己俾錢報名,不過聽講課後興趣班冇校車接
9)好似七八年班開始
10)123年班都係啲簡單大路嘅主題,植物月球地球環保汽車飛機我都唔記得啦
11)咁耀中中文係國際學校裏面算係好嘅
12)我又冇聽講有呢種要求,唔識中文可以選擇法文。

女仔就唔使重讀啦,女仔一般發展程度都會比男仔快好多

文英妮妮 發表於 23-6-15 03:25
1)英文數學冇功課,中文一個星期三次,主要係寫中文字和配詞。另外家長要同佢預習中文,可以掃QR code讀2) ...

多謝你分享比我知呀!

請問你小朋友是現在小學讀緊?中學中?中學畢業了?讀了幾多年?

你小朋友在耀中year 2 時是否口語或自己書寫(不在學校),都經常能夠用適當的past/present tenseplural etc

每週是否也有中英文圖書回家閱讀?

小朋友多不多show and tell

多不多機會小朋友表演?是否只有參加課外活動的如合唱團,才有機會表演?

合唱團是否參加就可以進入?還是要甄選?

year 2 3校舍好細,小息或lunch break有否球類或多工具給小朋友玩?有7班,共百多人,怕小學無聊折磨。我女兒今年2月轉到現在的國際學校,開始時沒有朋友,那個30分鐘的小息好折磨。

你覺得你小朋友,讀了耀中小學這幾年,從project-based learning,學到好多知識/解難能力嗎?還是覺得很空泛,只懂得收集一大堆資料,用電腦合起來一份資料?

其實現在讀的那家國際學校學術不錯,美術音樂女兒也喜歡,只是覺得女兒跟不上,她是11月尾出生,細b,所以考慮應否轉讀細一年repeat year 2

我女兒spelling 方面,phonics ok 嘅,但visual memory 差,所以好多字都串錯,但覺得這方面讀了IS幾個月,都穩定進步中,覺得只要多給她練習,應該也勉強可以應付吧。但grammar好差:現在讀IS雖然說多了英文,但好多grammar錯,eg 說話也會說成 “at Monday”, “this place can’t speak”, “the brother make die the sister’s plant.”
Year 2
這個程度,是否應該擔心?

我知道我在家裡多跟她說英語應該會有幫助,但我又想保住她的廣東話況且,就算我自己的spoken english,都不可能自如用適當tensespluralpronouns,只能夠書寫寫對grammar,所以,無信心家中support能夠幫到她grammar

YCIS系简体or繁体呢?我哋想Y5插班,会不会嗰机会好微啊
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊