用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 屋企無英文語境,但鍾意英文的小朋友
發新帖回覆
go

屋企無英文語境,但鍾意英文的小朋友 [複製鏈接]

我想搵oral + reading
(屋企無語境,oral唔係好幫到佢,但佢reading 行得都幾快!小朋友對英文喺比較sensitive! 但又唔想上cambridge 果啲,喺咪只可以局住找私教1:1......! 大家有咩經驗可以分享一下!3.5歲剛評估可上mover ,但要writing 到會麻煩啲!)
   5    0    0    0

Trinity 口語班主攻日常生活對答
K2 開始phonics
Drama 都可以
另外可以上英語教授的sport class, 如 英基足球

回覆 Baymax 的帖子

Thanks for sharing!
暫時都係搵到trinity 較適合!
Phonics@學校就黎教完letter sounds, 唔知之後會教咩, 佢自己就「玩住學」緊的diagraph /trigraph sounds, 想搵啲課程無拖甘長的!
(其他英文興趣班,玩住學喺好好!可能會揀drama先!不過聽人講有啲機構既beginner 都唔「淺」,同埋有啲話人多,佢地未必真係take care 到每一個小朋友...!好似trinity drama@會容易開始啲... )

evitasing 發表於 23-5-20 01:28
我想搵oral + reading
(屋企無語境,oral唔係好幫到佢,但佢reading 行得都幾快!小朋友對英文喺比較sensit ...

同煩惱中,仲有中文要補習

回覆 ifcsir 的帖子

我揾緊eng online class 上住先!暑假後一樣要外補中文!

回覆 evitasing 的帖子

我係過來人, 分享一下經驗
我地屋企無語境, 無工人.  靠老人家幫手湊.

所以, 無可避免要依賴補習老師教小朋友英文.

我地好好彩, 遇到個有效率的英文老師.  我地從來無考CAMBRIDGE, 不過我知補習老師有按相關內容教阿女.  而且亦針對面試小學黎教相關英文.  PHONIC亦教得好快.  夠用就OK.  

小朋友K2開始, 我會培養佢寫英文日記習慣, 讓小朋友唔怕寫字.  當小朋友愛寫字, 上到小學就可以揾寫作老師引導佢地作文.  衣個歷程唔容易, 家長要好有耐性.  亦唔好依賴老師.  老師只係幫手.  真正令小朋友學好英文都係要靠自己的耐性和勤力.

至於ORAL, 幼稚園至衯小階段, 如小朋友被動拍羞, 我建議揾1對1 NATIVE SPEAKER訓練.  然後固定時間睇YOUTUBE, 英文會好快進步.  當佢肯講英文後, 就開始揾啲能用英語思考的英文老師黎教佢多啲知識.

學英文, 我覺得分幾樣:-
1) GRAMMAR
2) WRITING
3) COMPREHENSION
4) SPEAKING
5) GENERAL STUDIES

每一個補習老師都有唔同的專長.  家長要清楚知道自己需要什麼, 才能對症下孳揾老師教.  我女向唔同階段都用過唔同的英文老師.  現在算修成正果.  有問題隨時PM問我.  

至於中文, 我小朋友還在努力中.  目楆希望中英都能靈活運用.

回覆 Joemk 的帖子

多謝你先!
小朋友其實已經英文唔錯!不過自己唔係太幫到佢,加上佢認讀能力較明顯,所以,成日覺得幫唔到佢!有種「擔誤」佢既覺!

剛剛開始1:1既online native class, twice a week 希望幫到佢!另外,weekend 找到一個差不多half day既activity 比佢!暫時只係想佢oral可以有效提升!

Thanks all!

回覆樓主:

我都系覺得Trinity 比較適合準備考小,自學都唔難,記得要自己睇下個評核範圍。

回覆 hcken 的帖子

本身都係搵trinity gese 之類,提升oral skill +presentation, 之後貪方便之餘,知道gese +grade 2唔夠歲數考,就上住online先,大部分都係以cambridge YLE做CORE..., 可能自己小朋友都係未坐得定,有多個人諗法,感覺效益好似50%都無!
都頭痛緊!基本上佢gese grade 2/3   既vocabulary +questions 係八成以上明+讀到,但係差不多全部都唔可以/唔識用full sentence 表達回答。

揾緊centre
~ trinity gese grade 2 /3!(唔需要考試)
~trinity @communication skill
~storytelling +oral之類既class

回覆樓主:

分享一下我女之前學英文給你參考

N-K3 有參加英文教的課外活動
K1-K3 phonics <係miles of smile巳完全
K2 再加abc ilearn<學了3個學期,即K3 2月就停了

現在英文聽講寫睇也不錯

她的轉淚點是在abc, 學了一個月後就成日開口講英文,也讀得好開心,只是因轉了上午班,她不夠時間休息,才無奈放棄

miles of smile 就幫到佢睇書,默字及Grammer,上到小學可以輕鬆做功課

現在女在英文小學,各科也handle到

反而上到小學,學小咗其他野,可專注在學校課程上

如果比我來過,我會提早D學phonics 及abc ilearn

evitasing 發表於 23-10-14 15:12
回覆 hcken 的帖子

本身都係搵trinity gese 之類,提升oral skill +presentation, 之後貪方便之餘,知道ge ...

見過自學都可以,不過家長英文要有番咁上下。建議網上同實體班都試下先,夾到個老師先有效益。

我係過來人,孩子已經高中,亦都分享一下經驗
我地屋企無語境, 無工人.  同先生商議好我放棄工作靠自己湊.

因應香港環境與及國際視中國為重要營商環境,學習上英文比中文容易,所以孩子學習上以中文為主.生活上除了睡覺,全都陪孩子成長,不論吃渴玩樂都有學習原素,令孩子玩得開心下不討厭學習成長為主,於一般中文小學學習下中英數都喜愛,分數不予理會知識越見成果. 但始終香港港式英文太........且在家中無語境下我選擇正規既英國文化協會,選擇了每星期六玩二三個小時課程,現入讀知名英文中學一樣無難度,雖然孩子每年在學校都出了幾篇中文文章刊登,但英文喜愛程度都不下於中文.

hcken 發表於 23-10-16 21:07
見過自學都可以,不過家長英文要有番咁上下。建議網上同實體班都試下先,夾到個老師先有效益。
...

我同先生既英文都係有限公司,重要係好港式. 我衹係覺得孩子衹要對某件事有喜愛之心,自然都會學得好.

天外之人 發表於 23-10-17 17:00
我同先生既英文都係有限公司,重要係好港式. 我衹係覺得孩子衹要對某件事有喜愛之心,自然都會學得好. ...

同意,所以我無俾佢參考要串字嘅英語水平測驗,怕佢地無興趣。

回覆 天外之人 的帖子

多謝分享!
絕對贊同愉快學習丫!小朋友語言比較有天份!所以,會針對性啲或有要求啲幫助小朋友發展!幫助小朋友選擇這方面的課程!(因為自己幫到他的地方有限!)

小朋友兩歲前和跟3-4歲的小朋友上phonics + Spanish class! 不過疫情關係,過去1.5年的時間都是自學!九月份再開始找合適的課程!

一直中英文學習上都沒有特別用flash card之類的,亦未有練習/worksheet 之類的!儘可能都少用!

主要都是以song >故事書>學習video為主!

亦會向多元化方向發展,讓他有不同的體驗之餘!希望更有效左右腦發展,發掘他的長短之處,更有效培養他的興趣!eg. 游水、跳舞、音樂等等!

Joemk 發表於 23-10-4 15:21

我係過來人, 分享一下經驗

K1 補習是否太早? 屋企冇乜語景,小朋友喜愛睇英文卡通片
有伴讀英文書,未能串字,請教應該從邊方面入手?

以過來人嘅身份,我建議K3開始一日一篇中英文閱讀理解,每篇花半個鐘,上到小三小朋友已經可以自學!

天外之人 發表於 23-10-17 16:57

我係過來人,孩子已經高中,亦都分享一下經驗

你好,請問可以pm我補習老師嗎?謝謝
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊