用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人成功叩門叩到喇沙小學或聖若瑟小學 ...
樓主: ashash123
go

有無人成功叩門叩到喇沙小學或聖若瑟小學   [複製鏈接]

gabejang 發表於 23-6-11 20:31
哦咁學校又好似從來冇喺任何通告、刊物、場合講過話自行入到係學校「功勞」,識升小運作嘅家長自然識睇。如 ...

呢啲都係以訛傳訛,咁搵幼稚園時,家長睇嘅嘢範圍係窄啲,惟有靠左問右問同上校網睇,所以話佢哋唔做功課都係難怪嘅。我小朋友們當年讀幼稚園時,某名幼開始有,但唔叫hit,所以都冇特別留意,但近年聽人講升小好勁,媲美傳統名幼,咪上website 望過下,嘩,真係好亮麗,跟著再睇真少少,見到數字上有啲出入,又見網上好多講到點好,所以都有少少懷疑,其實都係一間marketing 好成功嘅學校。

Nbranson 發表於 23-6-11 22:00
Agree.... 真係唔明白點解要將啲細路仔分一線二線。孤陋寡聞真係唔熟悉LH... 啱啱睇返先知原來港島區得一間 ...
可能就係呢間校舍,咪令到突然標升囉?

adriantai 發表於 23-6-12 10:14

其實LH賣點從來吾係入津校,當年有人25分入st Joe, 校長 ...

真係唔好意思都要講句,有啲孤陋寡聞喎果校長知道st jo係咩學校嗎?即如果人哋25入喇沙,佢係咪都會叫人考慮清楚?咁請問個同學最終聽校長支笛,入咗直私?

adriantai 發表於 23-6-12 12:33
講錯咗,佢唔係25分係必收生  

入學之園嘅家長九成都係想考直資。 淨低嗰一成咪就係官津25分或者 ...
咁係㗎,老實講句,我俾錢讀私幼(當年我小朋友都係讀私幼)首選必定係傳統名津,數數手指都知,有幾多間直私同呢類學校有得比較?!既然唔係25分或必收生,就會放眼傳統名直私,呢個心態絕對明!但似乎就唔係如果有某直私就會輕易放棄LSPS,如果校長咁教,真係要考慮清楚呢間學校嘅目的係咩?想問,我入咗3私1直,升中會去邊?咪嚟嚟去去果幾間,LS,DBS,St Jo,yw,spc,wy,既然係咁,點會叫人升小25分唔搏LSPS 同SJPS呢?

adriantai 發表於 23-6-12 12:36
今時今日25分放棄名男校女校有乜出奇? 唔多,但係都有
實有㗎,一樣米養百養人咋麻,有啲一心IS,有啲讀自然學校,有幾奇?但你會唔會咁做?奇就奇在,個校長同必收生講呢啲啫?考慮清楚係咪入讀?唔好講咩學校,只係講照顧上,兩個小朋友同校都容易照顧啦!

adriantai 發表於 23-6-12 12:52

有D野吾想講咁多

呢個都明,揀中學睇大學,揀小學都睇中學,揀幼稚園當然睇小學啦,好多私幼都係牟利學校(呢間仲要係家族經營/不過唔太肯定)如果唔係點吸引到咁多人肯乖乖俾錢讀?

adriantai 發表於 23-6-12 12:57
我會唔會咁做? 如果我有錢又考到我想要嘅學校我一定會咁做

你已經有前設喇,「有錢」同「考到」

adriantai 發表於 23-6-12 14:11
所以我咪乖乖地讀傳統學校囉
咁咪好囉,你估成日同人競爭係好事咩?平平穩穩讀6年小學同中學,不知幾好嘅事。

Vana 發表於 23-6-12 22:51
路過搭下嘴  應該樣樣都關事,不過個個 case 不同

我係另類前學之園家長,一心抽名津 (的 ...

可能真係幾另類舊時我細嘅讀私幼,平過LH好多嘅私幼,一班30個,10幾個英私小,2個dbs,4個spc,2個sls,名津必收生,餘下有叩門入東區谷津,但派位極好嘅學校,有啲讀二線直,有啲讀IS/蘇淅等等,一班30個,20幾個有直私名津offers,好勁喎,係㗎,我都覺得好勁。我都係Hea Hea 媽,零面試班,好遲先起步上「英數興趣班」但學你話齋,個校名同課程都有啲關係既,起碼考親既直資名津都最少有second in先,但最後問返,入dbs,spc果啲,原來一嚟係已經大一年,二嚟上午返幼稚園,下午去進補,見到呢啲aggressive 媽媽,我先知道只靠學校一定唔夠喇,首先我要有錢先(support 學費)第二我都係要有錢(support 下午興趣班費用)第三我都要有錢(起碼唔駛返工先)第四我要有時間(無獨有偶,入到dbs嘅都係full time mum,可以好多時間自己教同帶出帶入去學嘢),咁就會升小亮麗㗎喇!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊