用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 仔中三前路(大家睇吓我分析得,對嗎?) ...
樓主: 小肥鴨
go

仔中三前路(大家睇吓我分析得,對嗎?) [複製鏈接]

小肥鴨 發表於 23-5-15 15:00
背景:
仔中三,讀將軍澳B1,平均分只有45分,喜歡理科,英文補習老師以佢現時成績,考dse有5*。中文,數學 ...

据你提供的資料.

首先, 不用太擔心, 而產生負面的想法. 再而, 作出教育安排,可能不切合改善問題.

可能,問題並不是想像那般嚴重. 家長和小伙伴彼此調節一下, 可能已經有理想結果.

---

每一個小伙伴有自己的特質.  

正如, 我兩個囝, 有完全不同的特質.

簡單如, 一個吃橙, 一個吃蘋果. 完全沒辦法一樣. 卻兩兄弟又極之協調和友好.

---

令郎可以升入將軍澳band 1, 和英文能力足以證明他有一定學習能力.

而所謂惰性, 不多不少會存在於不同人身上.

正如, 我跟細囝是存著很大的生活惰性, ,思考並沒有惰性.

學習是學生主要生活環節, 所以, 惰性影響成績.

歸根咎底, 是對學習意義和方法問題.

---

特別是學習意義, 我細囝中學時期, 否定了"所有"學習意義.

其實, 他是數學資優, 連數學都否定. 面對學習, 本質上, 什麼先天有優勢的, 才表現出色.

其餘的, 大都是毫無進展.

細囝也大學畢業了, DSE, 中英都2. 也是將軍澳band 1 中學, 每年學校可能只有兩三人學生取level 2.

然而, Asso 進入大專, 是專修. 在專修自己有優勢的學科,是易如反掌. 而且, 成績十分優異.

這是個人和教育階段的适應性.

---

細囝是超級惰性”, 可能遺傳了我.

所以, 解決惰性, 便是提供合適的補習, 或是一些同學去協助他. 不要讓他有太多獨自的時間.

, 定下最底標準和要求. 那彼此都容易達到目標.

我細囝的惰性, 對學習的不專心(其實,他沒興趣, 所以,不專心)是極之少有.

---

就算, 考試也不用功溫習.

我太太問: 為何不溫習, 他說溫習沒有什麼意義.

甚至, 在房間溫習, 未幾, 便睡著了.

---

所以, 建議要細心理解,分析孩子特質, 施以適當幫助.

孩子長大成材. 並不是,每位小伙伴是一樣格局的.

---

努力!!!

男仔 好多都中後期發力!

chole2013schum 發表於 23-7-30 11:39
同意,我仔仔都係高中才發力的。

我家果位阿仔,都係band1中學,但學校係下層。
中二尾時心中怕佢死,急報國際學校,但都排到完左中四才入到。

轉校後唔知咁岩生性定學校模式岩佢。定轉環境比佢自己重新建立自己。變左成績好好。

今日已中學業。
本身直頭覺得佢大學都唔會入到,但現在有好好嘅大學offer.

小肥鴨    發表於 23-8-25 17:35

回覆 KATHY3706 的帖子

最後, 都係轉校, 轉去一間官塘區直資B2英中, 校長INTERVIEW, 很滿意仔面試表現新學校 3X - 化學, 生物及中史

舊學校 - 2X - 生物, 中史, 仔最有信心入到化學, 驚入唔到生物, 居然入唔到化學

仔把心一橫, 即刻叫我安排退學及去新校註冊

KATHY3706 發表於 23-7-21 16:21
借問樓主 最終 原校升中四
定轉校?
另外 選了 邊3個x
最後, 都係轉校, 轉去一間官塘區直資B2英中, 校長INTERVIEW, 很滿意仔面試表現新學校 3X - 化學, 生物及中史

舊學校 - 2X - 生物, 中史, 仔最有信心入到化學, 驚入唔到生物, 居然入唔到化學

仔把心一橫, 即刻叫我安排退學及去新校註冊

stillgood20 發表於 23-7-21 18:29
最大問題,在數學.建議,找一d好的補習.

你一科一科去睇佢問題所在.
現時數學老師中三下學期開始補, 相對比上學期已有50%進步, 由長期40分, 去到65分, 我已經好開心相信轉左校, 會重新再出發, 會越來越好

猴子爸    發表於 23-8-31 09:51

stillgood20 發表於 23-7-24 10:37
据你提供的資料.
首先, 不用太擔心, 而產生負面的想法. 再而, 作出教育安排,可能不切合改善問題.
可能,問 ...
轉左校, CONFIRM讀咩科, 佢個人都定左
佢話而家讀到自己想讀既, 會積極, 希望會越來越好

chole2013schum 發表於 23-7-30 11:39
可能大個左, 識諗, 努力兩年半有回報

回覆 girl2016 的帖子

Congrats !
讀IB 嗎?什麼國際學校

多小分? 什麼offer ?

再一次證明不要放棄小朋友。

Goodluck2022 發表於 23-8-27 21:18
回覆 girl2016 的帖子

Congrats !
不是讀IB, 只是轉左去B2直資英文中學。慶幸分班入左第二精英班, 非華裔班。尋日第一日開學, 認識既同學都係外國人, 有來自法國的, 仔話老師經6有笑容,唔似舊校經常黑面。
希望佢堅持, 努力

回覆 小肥鴨 的帖子

啟思? congrats
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊