用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 仔中三前路(大家睇吓我分析得,對嗎?) ...
go

仔中三前路(大家睇吓我分析得,對嗎?) [複製鏈接]

背景:
仔中三,讀將軍澳B1,平均分只有45分,喜歡理科,英文補習老師以佢現時成績,考dse有5*。中文,數學接近合格。其他學科。學校唔建議留班,對仔幫助不大 ,唔喜歡文科。
喜歡打機上網,考試先溫書,仔承認自己懶惰

我既分析:
1)轉校讀中四(咁懶讀上去,dse都唔會考得好)
2)去外國讀,係香港都咁懶,去外國即係倒錢入咸水海
3)直接出黎做野,讀醫護助理,由低做起,等佢自己發覺能力不夠,重新再讀書
   9    0    1    0

小肥鴨 發表於 23-5-15 15:00
背景:
仔中三,讀將軍澳B1,平均分只有45分,喜歡理科,英文補習老師以佢現時成績,考dse有5*。中文,數學 ...

數學接近合格想讀理科最多讀到chem 同bio, 如果英文好建議加多科history或Geo.

平均分唔合格,轉校應該只轉到b2b或以下中學!你哋接唔接受到?

同佢講想原校讀理科要平均分靚仔先揀到想讀科目, 叫佢發憤努力吓!

佢討厭geog, 本身想揀chem, bio,唔介意轉低grade 學校,不過問過b3學校都要平均分合格才有機會面試(emoji)

仔成日講佢唔係唔鐘意讀書,係懶。我儘量將自己要求降到最低,讀到中六,唔讀大學都算。
但佢情況可能連高中都讀不上

背景:
仔中三,讀將軍澳B1,平均分只有45分,喜歡理科,英文補習老師以佢現時成績,考dse有5*。中文,數學 ...

如果係咁懶,点解英文会咁好?可以从理方面去冧下点鼓勵佢努力

因為佢鐘意睇Harry Porter 小說,鐘意睇外語頻道。同埋佢既課外活動都係與外國教練溝通多。
懶都係由zoom課開始,之後一直懶。之前鬧都鬧過,罰又罰過,鼓勵獎勵都試過。佢極度自我,有自己一套

比得起$試下2博一博。
1,3已經可以預見到你唔會滿意嘅結果;2可能繼續沉淪落去,又可能換個環境大翻身?

如果比到啲錢. 而個仔想讀書(只係唔鐘意讀某啲科) 就比間alevel 國際學校佢讀。
因為佢英文好,chem bio 加多科就夠用。 考大學結果可以好好。

但如果根本就係唔想讀書嗰啲人,就無謂嘥錢,搵門手藝。

2jkidsfather    發表於 23-5-18 09:26

係香港嘅國際學校平過去外國,同埋家長仍可以(emoji)住佢

pochario    發表於 23-7-30 23:45
2jkidsfather    發表於 23-5-18 09:26

背景:

轉去國際,佢明顯比較喜歡外國文化,講求尊重小比較,可以揀到自己喜歡讀的科目,起碼可以在身邊睇住,就算最後讀唔成書英文好都有着數,而且平過出國起碼一半

我真係冇諗過轉去國際學校,咁大過先轉,仲有位?

如果向國際學校發展, 會考咩試?讀大學途徑?我可以向邊度了解, 謝謝

小肥鴨 發表於 23-5-18 16:26
如果向國際學校發展, 會考咩試?讀大學途徑?我可以向邊度了解, 謝謝

國際學校係考IB用嚟入大學,考香港大學經non Jupas, 當然亦同時可以報其他海外大學,但高中先嚟轉, 形式完全同香港DSE學制係兩回事!

高中無論IB,IAL定DSE入大學, 都係要高度自律, 勤力操卷(IAL及DSE), 懶!讀咩學制都難成事!

小肥鴨    發表於 23-5-22 11:17
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

國際學校內有唔少科,除左傳統果啲phy chem bion中西史.
有啲如 film multimedia   drama 但當然要睇你仔真心鐘意嘅科。  另ib 係難的,起碼讀六科(兩個語言 數)
如果你仔鐘意嘅科數少. AL 讀三科 加另外考英文都夠入大學。

最緊要同你仔傾真,係有心想讀但啲科唔夾定 唔想再讀落去

背景:

差唔多完中三應該大約15歲左右, 其實都唔細好應該諗諗自己嘅將來,讀書懶散淨係掛住打機, 就算英文好都冇可能一科走天涯啦,一分耕耘一分收穫, 無論幾叻面對公開試都一樣要努力, 冇可能靠小聰明去考囉。而家啲細路實在太幸福,咩都旨意父母, 如果懶散冇心向學, 就算送佢出國, 唔懂得珍惜的話都等同倒錢落海,隨時畢唔到業。

樓主建議你認真哋同兒子傾下,自己嘅前途自己負責,咁大個仔都冇得迫,先苦後甜定先甜後苦,佢自己揀啦。

小肥鴨    發表於 23-5-22 11:12

回覆 小肥鴨 的帖子

可以考慮啟思

英文好,可以考慮vtc的Vocational Baccalaureate,裡面可能有他有興趣的program

背景:

如果你唔介意聽 我就講多少少,作為父母當然希望引領孩子行條光明大道,但佢哋唔係BB,父母沒可能拖住佢去行,條路要點行始終都要靠佢自己。

我大仔當年情況同你兒有少少相似,中三果年我仔沉迷打機/上網,佢讀B1初中響精英班,但自從沉迷打機/上網後成績開始下跌(不過大部份科都合格),到中四果年須然成績尚可(英文/數學成績一向唔錯),但最大問題係佢欠交功課,由於欠交太多學校最終連成績表都唔發比佢。
我好少鬧仔不過會同佢分析問題,鼓勵佢. 引導佢自己諗清楚究竟自己條路想點行,令佢明白讀好書都係為佢自己,有能力先有得揀,我仔最終DSE成績英文有星,但中文唔合格上唔到大學,我就同佢講如果有心想讀上去就比多次機會自己,但機會衹得一次,如果上唔到大學就出去工作,結果我仔好努力,由HD上番8大,已經大學畢業今年讀緊碩士。

我想講嘅係如果能力唔夠,父母都仲可以幫,但如果態度懶散,根本無心向上似住小聰明,唔肯面對現實去努力,能夠幫倒佢嘅其實好有限,一分耕耘一分收獲,先苦後甜定先甜後苦就睇佢如何選擇啦 !
加油  

kittypo    發表於 23-6-5 11:53
小肥鴨    發表於 23-5-22 14:51
2jkidsfather    發表於 23-5-22 13:38

背景:

借問樓主 最終 原校升中四
定轉校?
另外 選了 邊3個x

背景:
最大問題,在數學.建議,找一d好的補習.

你一科一科去睇佢問題所在.

男仔,懶惰.
有時是籍口.
要理解清楚佢問題.

唔係蠢.就有方法.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊