用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
發新帖回覆
go

[英國] HKSES [複製鏈接]

關於HKSES, 前輩們可否分享一下,如已被shortlisted ,最後機會一般有多大呢?Interview 主要關於那方面話題呢?謝謝!
   1    0    0    0

myjasmine 發表於 23-5-15 02:16
關於HKSES, 前輩們可否分享一下,如已被shortlisted ,最後機會一般有多大呢?Interview 主要關於那方面話 ...

其實唔知道有幾多人會被shortlisted, 不過有估計可能2:1左右。

問題都係大路,點解揀呢科、呢間學校,有咩抱負。基本上孩子在寫personal statement果陣都諗過呢啲問題。

Radiomama 發表於 23-5-15 09:56
其實唔知道有幾多人會被shortlisted, 不過有估計可能2:1左右。

問題都係大路,點解揀呢科、呢間學校,有 ...

收到,多謝分享!

請問出左結果未?

Banyan1212 發表於 23-8-12 00:08
請問出左結果未?

去年是八月中旬收email通知,但要保密到下旬頒奬禮才公佈結果。
有啲學生如果考A level, 會較遲面試,十月才有結果。

Radiomama 發表於 23-8-12 08:05
去年是八月中旬收email通知,但要保密到下旬頒奬禮才公佈結果。
有啲學生如果考A level, 會較遲面試,十月 ...

謝謝!是否得獎者才收到email, 獲邀參加頒獎禮?

Banyan1212 發表於 23-8-12 08:25
謝謝!是否得獎者才收到email, 獲邀參加頒獎禮?

相信係

聽過人講HKSES得唔得係好睇個學生DSE攞到幾多粒星, 至少要有5-6粒星以上才可以.

DYPT 發表於 23-8-12 14:49
聽過人講HKSES得唔得係好睇個學生DSE攞到幾多粒星, 至少要有5-6粒星以上才可以. ...

成個過程好漫長,未有公開試成績之前,已按照大學offer而出shortlist,學生有機會在放榜前已完成面試。當然最後結果究竟係咩因素影響,就不得而知。

昨天舉行了頒奬禮,恭喜得獎學生。

https://hkses.edb.gov.hk/en/list-of-awardees-2324.html
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊