用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCPS vs SIS
發新帖回覆
go

SPCPS vs SIS [複製鏈接]

你們會點揀?讀完幾年IS後,有無機會考返傳統勁既學校?
   1    0    0    0

ericwong520 發表於 23-5-11 18:58
我個人認為,喺小朋友適應方面,先行LS之後轉IS會比較容易,掉返轉先IS再諗住LS就比較難(尤其係中文方面。例如SIS行簡體,LS應該都係繁體)。

當然純粹講適應。至於插班難度,兩邊都唔易。

亦要睇吓將來諗住點發展。會唔會想讀IB?會唔會諗出國?中文需要咩程度?等等。

我覺得比較難呀,調轉就得

回覆樓主:

點解讀幾年SIS又要跳番去Local? 因為心儀SPCPS但得SIS offer?

IS轉去LS難適應。SIS中文程度算比較好,但同local比都係有分別,而且用簡體字。SIS叻既學生會轉去CIS,好小會轉去LS

之前考cert嘅年代好多傳統學校讀完中5會轉去國際學校考g.c.e. 貪佢容易高分可以入到神科。許廷鏗方力生都係SJC 轉SI GerSwiss 再入牙科。

SIS英文深過spcps, 以前SIS未有中學部時, 學生去其他IS如CIS, 有部分係考入本地名中的、不過要靠父母發力如外補繁體中文

中文真係越嚟越緊要。朋友個女港大法律系1st hon畢業,幼稚園開始讀國際學校IB, 而家讀緊pcll.... 先發現中小型嘅案件越嚟越多用中文,中文能力及不上本地學生同大陸落嚟嘅尖子學生,而家諗住去美國讀埋master喺嗰邊度做。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊