用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請教旅款配搭西史、地理還是配西史、Econ好? ...
樓主: Mtcoook
go

請教旅款配搭西史、地理還是配西史、Econ好? [複製鏈接]

洋蔥頭媽咪 發表於 23-5-12 15:38
DSE 旅款會有導論、地理名勝、客務服務、旅遊與款待業趨勢等議題,原意係為語文成績較弱嘅學生提供資訊, ...

知唔知咩係apply learning? 有個媽媽同我講佢個仔要讀呢科, 我唔識係咩.

bananaGi 發表於 23-11-2 14:14
知唔知咩係apply learning? 有個媽媽同我講佢個仔要讀呢科, 我唔識係咩.

https://www.edb.gov.hk/attachment/en/curriculum-development/cross-kla-studies/applied-learning/repository/02_2022_Briefing%20Session%20Latest%20Devt_13052022_Part%202.pdf

bananaGi    發表於 23-11-3 11:54

bananaGi 發表於 23-11-2 14:14

Apply learning for一啲學生對一般學術科目提供另外一啲學習科目渠道, 如果上足堂, 交齊功課及平時考試ok, DSE成績最高可攞level 4。

另外apply Learning 安排額外星期六到個別機構上堂,不是在校內進行教授。

還有不是每間中學會幫手報讀apply learning, 或要求先drop 一科X科,中三選科時問題清楚學校。

回覆 gracelam 的帖子

THANK YOU

洋蔥頭媽咪 發表於 23-11-2 08:52
睇返資料,理大酒店及旅遊管理,Best 5 大約收21分。

謝謝回覆!

洋蔥頭媽咪 發表於 23-10-24 23:34
其實呢3科入大學都沒有加權, 沒修讀就算大學讀酒店亦沒有影響。
以理大酒店旅管學士為例,英文及數延成 ...
理大酒店,數延有加權嗎?

bbforever 發表於 23-11-8 10:33
理大酒店,數延有加權嗎?

應該沒有.

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊