用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 中三選科
go

中三選科 [複製鏈接]

阿女未揀到未有大學方向对bafs冇興趣
-econ,bio,Chem (補數姐姐叫揀埋M1話應該應付到,有冇需要),佢对数不熱衷。
-中史(测考差不多滿分), bio,chem ?
-中史,bio,geog?
呢D组合大學又可以選D咩學位?
   11    0    0    0

hilsonkok 發表於 23-5-9 20:04
-econ,bio,Chem (補數姐姐叫揀埋M1話應該應付到,有冇需要),佢对 ...

第一個組合大學最多選擇, 如果冇數學條根或冇乜興趣, 甚至冇考慮出國讀大學,M1就無謂修, 相反M1修埋最好, 特別大學會讀商科。

hilsonkok 發表於 23-5-9 20:04
-econ,bio,Chem (補數姐姐叫揀埋M1話應該應付到,有冇需要),佢对 ...

考慮 M1 不如 M2
如放洋 有大學要求 數+M2 才算一科

Poyau 發表於 23-5-15 13:44
考慮 M1 不如 M2
如放洋 有大學要求 數+M2 才算一科

可否比一條海外大學link的例子作參考,DSE 數+M2 才算一科?

tpmon 發表於 23-8-3 20:28
可否比一條海外大學link的例子作參考,DSE 數+M2 才算一科?

https://uwaterloo.ca/future-students/admissions/admission-requirements/computer-eng/international-system/hong-kong/

heidya    發表於 23-9-25 09:06

tpmon 發表於 23-8-3 20:28

http://paper.wenweipo.com/2017/09/18/ED1709180009.htm

前香港大學校長徐立之早前提出警告,本港學生的理科基礎下降了,就是香港要發展創科業亦沒有人才,實在是語重心長及一語中的。不少學生及家長仍抱有香港數學基礎優於西方國家程度的觀念,但事實上,這種優勢已經不再,文憑試畢業生如想到一些高水平的海外大學報讀理科或工程等學科,就算成績優秀,亦可能因為沒有修讀數學延伸部分(M1或M2)而不獲名牌大學考慮錄取
例如英國的Durham University要求香港文憑試生必須修讀M1或M2,以及成績符合要求才會考慮錄取升讀其工程學科;因為大學視本港數學科必修部分加上延伸部分的M1或M2,兩科合起來在程度上才等如一科英國A Level數學科。

又例如澳洲的新南威爾斯大學,雖然沒有明言文憑試學生必須修讀M1或M2才可以申請其工程課程,但同學如果只修讀數學必修部分的話,就算考獲5**佳績,大學亦只當3分計算,如考獲5級即以2.5分計算,如此類推。上述列子說明,不少海外大學只視文憑試數學必修部分是只得半科的程度。

洋蔥頭媽咪 發表於 23-8-3 23:05
http://paper.wenweipo.com/2017/09/18/ED1709180009.htm

我學校在選科時,提醒家長和同學海外大學好多要M1/M2,要自己搵心儀大學的收生詳細資料,中三開學就要部署。數學老師亦跟不同數學能力組別同學傾,數成績中等以下組別同學如要滿足心儀大學要求,可揀M1

但身邊的朋友,都話學校從來無提過呢點

我還發現朋友圈子中,有不鼓勵仔女揀M1/M2的,都係受佢地自己當年A math,pure math ,applied math 的恐懼所影響,同時又唔明calculus 對於大學理工商科的重要性,加上佢地學校只鼓勵整體成績好的揀M1/M2, 令佢地仔女就算偏科數理強,將來想讀理工科的,都唔想揀亦唔敢揀

洋蔥頭媽咪 發表於 23-8-3 23:05

有時唔係學生家長唔想揀,係學校選科政策,只係畀整體成績好的尖子選M1/M2,品質控制的手段,這做成大家印象一定要成績好才可以讀這2科

LeeCC 發表於 23-8-4 07:16
我學校在選科時,提醒家長和同學海外大學好多要M1/M2,要自己搵心儀大學的收生詳細資料,中三開學就要部 ...

由我仔年代,已經有頗多家長反對孩子選修M科,一來當年大學唔太重視衹計半科,再講M科要佔用 core Maths 時間加補課時間去教,令core要飛書嚟教,能力弱少少嘅都頂唔順。
到我細仔選科時,學校老師就開始鼓勵同學,如果大學想讀數理,就千萬唔好怕辛苦,否則大學亦要補讀仲辛苦,幸好細仔有讀M2,加上佢數學一向強,上到大學數學對佢難度不大,成績暫時仍能保持前列。

香港DSE嘅設計本身就有問題,重文輕理, 經歷頭幾屆後大學知道問題嚴重,開始改變策略撥亂反正 ,將M科計回一科甚至有加乘。現今數學M科已正式變成一個選修科,讀嘅嘢比一般選修科少啲但時間佔一科真係好抵讀,所以若有能力嘅同學都怕辛苦避修,最終損失嘅都會係同學自己。

洋蔥頭媽咪 發表於 23-8-4 08:23
由我仔年代,已經有頗多家長反對孩子選修M科,一來當年大學唔太重視衹計半科,再講M科要佔用 core Maths  ...

我學校當M1/M2正式選修科,但身邊朋友的學校,無一間咁安排,佢地的學校都係M2要放學和星期六加課堂,或者集中一兩班數學強班,教快core+課後補堂

洋蔥頭媽咪    發表於 23-8-4 09:51

請問選修M1 或M2, 分別大嗎? 無論讀書方面以及將來大學選科

kids_queen 發表於 23-8-5 10:53
請問選修M1 或M2, 分別大嗎? 無論讀書方面以及將來大學選科

M1 係微積分+統計學
M2 係深啲嘅微積分 + 代數
理論上前者俾想讀商科/社會科學嘅人讀,後者俾想讀數學/物理/工程嘅人讀。
但如果係科大,M1 連商科嘅數都招架唔住。

LeeCC 發表於 23-8-4 09:46
我學校當M1/M2正式選修科,但身邊朋友的學校,無一間咁安排,佢地的學校都係M2要放學和星期六加課堂,或 ...
我仔仔學校安排係:佢全班同學都修 數 +M2的,所以數學堂係無分 幾時要上 M2數、幾時要上數學堂的。
所以佢班同學中,無同學話會 Drop M2,

佢地學校係非常鼓勵學生上 M1/ 2.  (我講緊係 5年前中三選科的時候。)

LeeCC    發表於 23-8-5 16:18

我學校在選科時,提醒家長和同學海外大學好多要M1/M2,要自己搵心儀大學的收生詳細資料,中三開學就要部 ...「又唔明calculus 對於大學理工商科的重要性,」

舉個例子,中大的 環球經濟金融 ,JS4254,

https://admission.cuhk.edu.hk/tc/programmes/GLEFN.html

如果仔細看看這個科目的必修科/Required Course,就會看到 高中沒學過 M1/ M2 係非常之困擾甚至痛苦呢!

基本上,10科內,都有 6-7科,係要用到高階數學去讀。

https://www.glef.cuhk.edu.hk/site/assets/files/1096/glefn_eng_22_formatted.pdf

Economics of Business Studies II
Statistical Analysis for Business Decision
Applied Econometrics for Business Decision
Mathematical Methods in Economics I
Mathematical Methods in Economics II
Basic Macroeconomics
Methods of Economic Statistics
Introductory Econometrics
Financial Management
International Finance
International Monetary Systems
Global and Regional Economic Integration
Global Financial Markets

heidya    發表於 23-9-25 09:07

焯媽媽 發表於 23-8-5 16:18
舉個例子,中大的 環球經濟金融 ,JS4254,

https://admission.cuhk.edu.hk/tc/programmes/GLEFN.html

我當年Alevel讀2科數,大學讀商科,只係econ和statistics少量課程用到少少最淺的calculus, 已經見到中學讀文科同學幾咁痛苦,有d同學索性skip左個課唔理,因為佢地完全唔識。有中五讀過A math 的同學都要惡補返calculus 先跟到

LeeCC 發表於 23-8-5 16:25
我當年Alevel讀2科數,大學讀商科,只係econ和statistics少量課程用到少少最淺的calculus, 已經見到中學 ...

我女的中學同學, 冇修 M 1 M2去讀3大商科同工程科, year 1全部讀返晒, 數學冇咁叻嗰啲叫晒救命!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 23-8-5 19:09
我女的中學同學, 冇修 M 1 M2去讀3大商科同工程科, year 1全部讀返晒, 數學冇咁叻嗰啲叫晒救命!
...

無M1M2 都可以入工程科?

LeeCC 發表於 23-8-5 19:23
無M1M2 都可以入工程科?

夠分就可以
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我學校在選科時,提醒家長和同學海外大學好多要M1/M2,要自己搵心儀大學的收生詳細資料,中三開學就要部 ...都係受佢地自己當年A math,pure math ,applied math 的恐懼所影響
我想請問,我以前見讀 Pure Maths 的同學表示,計一條數要花 2-3日才計到?真的嗎?
到我仔仔讀 M2 數時,我問我仔,他表示,

DSE M2 考試,2.5小時計 12條數,每條只可用 12.5分鐘來計。

會唔會現在的 M2 數,比以前的 Pure Maths,Applied Maths 容易呢?

因為 M2數成續,5**比率係 所有科目最高的。有 4.4% 。

https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/PR/DSE23_PressRelease_C_Full.pdf

會唔會因為M2太淺呢?

2020 DSE M2, Level 5 Sample:

https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Subject_Information/math/2020-Sample-MATH-M2-Level5-E.pdf

2022 DSE M2, Level 5 Sample:
https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Subject_Information/math/2022-Sample-MATH-M2-Level5-E.pdf

heidya    發表於 23-9-25 09:07

焯媽媽 發表於 23-8-6 11:46
我想請問,我以前見讀 Pure Maths 的同學表示,計一條數要花 2-3日才計到?真的嗎?
到我仔仔讀 M2 數時, ...
A level pure math 當然深,現時M2只係舊制會考 Additional math 程度而己。一條數計兩三日,估計你同學係 1985-1990 考生? Pure math past paper 唔同年代深淺不同的。六十年代嗰啲好直接的,之後越出越深,但到九十年代又合理返啲,至少有section A short question 比人攞下分。

至於M2多星,正常的,連band 1 校大部份都只有一班M2,即全港數學最叻細路先讀M2,成績好很正常吧!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊