用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 大學生活
發新帖回覆
go

[英國] 大學生活 [複製鏈接]

想請問有經驗嘅家長, 第一年嘅大學生活會係點架? 例如: 係咪會冇exeat, 得返聖誕節, 復活節同暑期呢幾個大假? 大學宿舍可唔可以自行添置小型雪櫃, 電磁爐之類嘅小型電器? 又可唔可以有時入下佢宿舍架? 係咪同寄宿中學好大分別架呢?  唔好意思, 第一年唔太清楚, 可能對好多家長嚟講唔係問題...都想知道下.... 心中有個底.......
   0    0    0    0

回覆樓主:

係好大分別,自由度好高。放假可以留喺宿舍,亦唔會有exeat。有d 宿舍講明家人/朋友可以住一、兩日,但基本上唔係好管佢地。如果唔係shared bedroom,放咩家電其實無咩人管。

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實,會唔會唔同大學、唔同宿舍,會有唔同policy??

長假~我可以答到你,大學website有寫exeat~ 我見過有宿舍收費項目有提,簡單d講,如果長期全包就貴d,長期空返間房就平d

恐龍家

kittttty 發表於 23-5-4 12:51
想請問有經驗嘅家長, 第一年嘅大學生活會係點架? 例如: 係咪會冇exeat, 得返聖誕節, 復活節同暑期呢幾個大 ...
完全兩回事喎。中學生仲係靚仔,洗衫食飯有人安排好晒,定時定候,遲到冇到有人鬧有後果。大學係大人,冇人理你食唔食飯,洗唔洗衫,上唔上堂。只要唔犯宿舍規矩,唔離開宿舍房或者唔返宿舍都冇人理。

至於可唔可以自至電器傢俬,或者有人寄住少時間,真係唔同大學,唔同宿舍,各自有各自嘅規矩。

大學當然冇exeat或者half term。因為其實佢係冇housemaster24/7照顧學生,冇需要呢啲學期中嘅break。

多謝以上各位家長嘅資訊, 而家心中總算有個底, 好在佢都算係一個自律嘅學生, 咁自由真係一個挑戰

宿舍有分大學本身宿舍,亦有私營學生宿舍。睇你需要,我女鍾意飲湯、食飯,對佢嚟講最緊帶電飯煲同長少少筷子煮野。第一年去到未夠21歲,ikea 連普通刀都唔賣比佢,結果我要寄過去。
大學要自己煮,自己清潔,都好多野要添置。

kittttty    發表於 23-5-9 01:09
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

借位一問,我見唔少大學,同一個課程都有三年制的學士及四年制的學士
(中間有一年placement),唔知邊樣會較適合畢業後留英的同
學呢?

例子:

Chemistry BSc (Hons)

https://www.thecompleteuniversityguide.co.uk/courses/details/chemistry-bsc/54969760

Chemistry with an Industrial Placement Year BSc (Hons)

https://www.thecompleteuniversityguide.co.uk/courses/details/chemistry-with-an-industrial-placement-year-bsc/57504634

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 23-5-5 01:40
借位一問,我見唔少大學,同一個課程都有三年制的學士及四年制的學士
(中間有一年placement), ...

梗係有placement year好啲,如果表現良好,之後間公司有機會請返佢工作。但要多一年住宿費同學費。

kittttty 發表於 23-5-4 12:51
想請問有經驗嘅家長, 第一年嘅大學生活會係點架? 例如: 係咪會冇exeat, 得返聖誕節, 復活節同暑期呢幾個大 ...

可能電費問題,我個女宿舍係唔可以帶私人電器去,不過我個女都偷偷帶左電飯煲(emoji)

kittttty    發表於 23-5-9 01:08

開學嘅時候,大學網頁有寫明唔准帶電飯煲,但上個月我再去探佢,入過宿舍廚房,明目張膽地放左幾個電飯煲同幾個氣炸鍋

kittttty    發表於 23-5-9 01:12

我諗住放個小型雪櫃, 唔知會唔會好誇張呢?

kittttty 發表於 23-5-9 01:11
我諗住放個小型雪櫃, 唔知會唔會好誇張呢?
有冇需要好難講,要視乎宿舍提供嘅雪櫃是否足夠,另外都要睇吓間房有冇位放雪櫃,以倫敦計都係寸金尺土,放完基本床衣櫃書枱,其實都唔係太多地方走動。

回覆 Jasber 的帖子

有160尺 本身已放有書枱, 看圖片有位置可放, 只是不知學校準不準而已..

想問如果大學year 1 話9月18日開課,大家會幾時到?會唔會有迎新活動?

BATIKA 發表於 23-5-10 16:48
想問如果大學year 1 話9月18日開課,大家會幾時到?會唔會有迎新活動?

一般開學前有 fresher week, 我孩子大學有分配入宿舍日期,到埗就開始fresher week
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊