用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中四轉校
發新帖回覆
go

中四轉校

個女依家係b2中學讀緊中四 排30頭 依家想轉去b1c學校讀多年中四會唔會冇咁大競爭/易考入啲?此舉會唔會好唔理智?

想轉就試下,但我覺得無必要多留班一年

waitinggii 發表於 23-5-4 10:46
個女依家係b2中學讀緊中四 排30頭 依家想轉去b1c學校讀多年中四會唔會冇咁大競爭/易考入啲?此舉會唔會好唔 ...

B2中學係中中? 想轉B1C係英中?

waitinggii 發表於 23-5-4 10:46
個女依家係b2中學讀緊中四 排30頭 依家想轉去b1c學校讀多年中四會唔會冇咁大競爭/易考入啲?此舉會唔會好唔 ...

請問為何想轉校

回覆 的帖子

依家讀緊個間係英中 想轉b1英中 呢排in完播道但係冇收到話可以插班 依家諗緊想試下9月再去申請讀中四/中五

回覆 0030 的帖子

始終驚唔夠人地勁報左王錦輝9月中四 8號考筆試

回覆 Poyau 的帖子

佢比班朋友絕交 冇朋友日日嗌唔想返學 又喊 睇到都好心痛

waitinggii 發表於 23-5-4 19:43

佢比班朋友絕交 冇朋友日日嗌唔想返學 又喊 睇到都好心痛 ...

明白 放鬆心情      

waitinggii 發表於 23-5-4 19:39
回覆 亞 的帖子

依家讀緊個間係英中 想轉b1英中 呢排in完播道但係冇收到話可以插班 依家諗緊想試下9月再去 ...

請問是否現讀直資所以想轉直資
播道/王錦輝之外 有無報其他插班?

係丫依家讀緊直資同埋好似直資多啲學額?之前有報培僑但係冇通知interview 依家有再報多次9月中四

waitinggii 發表於 23-5-4 20:54

係丫依家讀緊直資同埋好似直資多啲學額?之前有報培僑但係冇通知interview 依家有再報 ...

看看以下直資如何
與播道/王錦輝同區羅氏基金/培基
關愛型的滙基KE/基崇

有心了!唔該晒你

回覆 亞 的帖子

依家讀緊個間係英中 想轉b1英中 呢排in完播道但係冇收到話可以插班 依家諗緊想試下9月再去 ...

哦 明白 多謝回覆!

見你連開幾個post, 如果因為同學關系問題, 其實會唔會下年只要唔同一班就冇事? 同班主任傾傾?

插班本身唔易, 仲要係向上游, 就算你肯留班, 學校都未必想收一個留班生, 如果非走不可, 可能要試埋一些差唔多水平的學校

回覆 juneforgbb 的帖子

都有睇過同現在學校差唔多水平嘅中學 可能會報羅定邦 睇過真道(b2)但係好似係教得好深?驚唔收

回覆 waitinggii 的帖子

呢啲嘢試左先,nothing to lose,唔收你又唔會冇得讀書。收得你就即係認為你跟得上。

waitinggii 發表於 23-5-5 17:15

都有睇過同現在學校差唔多水平嘅中學 可能會報羅定邦 睇過真道(b2)但係好似係教 ...

b1 b2都好, 報咗先,考到即代表啱程度!

waitinggii    發表於 23-5-6 10:31
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

waitinggii 發表於 23-5-5 17:15

都有睇過同現在學校差唔多水平嘅中學 可能會報羅定邦 睇過真道(b2)但係好似係教 ...

唔好驚太多,報咗先

回覆 亞 的帖子

B2英中.... STCC?

回覆 bananaGi 的帖子

唔係丫
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊