用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 有關選M1 M2 的問題
go

有關選M1 M2 的問題 [複製鏈接]

請問如果數學時常有不小心錯誤,例如三角形面積忘記除2),但是他是知道怎樣解決那條題目的。
如果選科選M1或 M2,會否很難掌握。

請問除了做多些題目,還有什麼方法可改善不小心錯誤?
   11    0    0    0

samsam88 發表於 23-5-4 00:32
請問如果數學時常有不小心錯誤,例如三角形面積忘記除2),但是他是知道怎樣解決那條題目的。
如果選科選M1或  ...

試吓做番慢少少啦,我女係咁樣減低不小心錯誤嘅。

回覆 YolandaTam 的帖子

想問下你女有選M1或M2 嗎? 她覺得難不難?

samsam88 發表於 23-5-4 20:51

想問下你女有選M1或M2 嗎? 她覺得難不難?

佢選 M2, 難㗎,但開心。
佢 DSE 有5,有少少失手,不過算過得去啦

她好叻呀! 唔該晒!

samsam88 發表於 23-5-4 23:00

她好叻呀! 唔該晒!

見笑啦。
祝你家年輕人能夠享受讀數學嘅樂趣

samsam88 發表於 23-5-4 00:32
如果選科選M1或  ...
可以問下孩子的老師,老師應該係最清楚孩子學習情況的人。
因為每人的情況不同,每人掌握數學概念都不同。

例如,我見有老師教學生多用心算來代替計數機,
這樣,一看題目,就會知道答案,

如果太依賴計數機,一時按錯鍵自己都唔知按錯。

以你舉的三角形面積,如果用心算計,一看便大約知係答案,所以不會出現忘記除 2的情況。

YolandaTam 發表於 23-5-4 22:24
佢選 M2, 難㗎,但開心。
佢 DSE 有5,有少少失手,不過算過得去啦
有 5已經好叻女呢。
我見到我仔的M2數,我已經頭暈,我唔明點解佢會識計?

焯媽媽 發表於 23-5-6 10:48
可以問下孩子的老師,老師應該係最清楚孩子學習情況的人。
因為每人的情況不同,每人掌握數學概念都不同。
...
謝謝你的意見,有機會問下老師。

想請問ㄧ下,如果以時間計,M1 M2 要花的時間,和phy 或chem 比較,要花的時間是 M1/M2: phy or chem  是1:1嗎?還是要更多?

samsam88 發表於 23-5-11 23:30
想請問ㄧ下,如果以時間計,M1 M2 要花的時間,和phy 或chem 比較,要花的時間是 M1/M2: phy or chem  是1:1嗎 ...

如果冇咁細心,可能修M2會好過M1,M2須然比較難,但冇M1 統計部份咁煩,男生通常冇咁細心所以較多人會選M2,而女生一般較細心,所以揀M1嘅則比較多。至於要用幾多時間,就要視乎孩子數學同理解能力夠唔夠強,物理除了須要數學好亦須要理解力強,如果強的話 Phy 同 M2 都唔會太難。

我仔都有修 Phy. Chem. M2, Physics 同數學一向係佢強項,所以讀得尚算輕鬆,三科入面用得佢最多時間嘅係Chem, Chem唔難但都幾多嘢要記,我仔中五亦曾經考慮過drop chem 慳番啲時間,不過最後都有堅持,最終DSE成績 Chem取5,phy 同 M2就取 5* 。

想請問ㄧ下,如果以時間計,M1 M2 要花的時間,和phy 或chem 比較,要花的時間是 M1/M2: phy or chem  是1:1嗎 ...

每個人資質性格都唔一樣嘅。例如我女,佢其實最喜歡 M2,但學校 Chem多功課,變咗花喺 Chem時間最多,Physics最少,大概係 3(Chem):2(M2):1(Phy),佢 DSE Chem 5*, M2 同 Phy 5。
實際上 phy 同 chem係兩套完全唔同嘅進路: phy 從實際可見(observable)現象出發,以數學為語言去解釋,越進深,越抽象;chem 就以肉眼睇唔到嘅原子世界為基礎,建構不同嘅 model 去解釋。因此有人會比較易理解 phy,有人比較易理解 chem。
其實 DSE phy,用熟啲 formulae 就起碼都有4至5;反而 chem 好多人好高分,攞4都唔易,要多花心思理解,操題,否則會覺得「多嘢記到記唔晒」,「背嚟背去得個吉」。
實際上 DSE 最多嘢記係 Bio,Geography,旅款,兩史呢啲科。

正路M1/M2一定較少,從課時來講,高中上堂時間只有Phy/Chem一半。
個人所花時間就真係好個人,我仔case比你參考一下,他沒有Phy,他有Chem和M2。M2所花時間係Chem 1/4左右,不過唔係唔想比多啲時間M2,主要都係形勢所迫。他的情況是3X+M2, 他在中學數成績係頭那批。
M2最緊要明concept, 唔係的話操作用不大。

唔該晒大家。告訴给兒子给他参考。不過都要看他今次大考成績。

問了仔仔,我仔仔讀 Econ,Phy,M2

他校內上 M2課, 因為同班大部分同學/全班同學(?) 係修讀 M2, 所以都係用數學課時來上M2堂。
所以對他來說,上M2 和上數學課 係同一件事,無分時間分配和比例。

讀Phy係用多好多時間溫習。

對於操數,操歷屆試題的話,一般所花的時間有限。

仔仔: M2 DSE考試一份卷,2小時做 8題數,每題數只可以花 15分鐘時間。
所以,平時真係好少見仔仔操數的。

焯媽媽 發表於 23-5-13 12:43
問了仔仔,我仔仔讀 Econ,Phy,M2

他校內上 M2課, 因為同班大部分同學/全班同學(?) 係修讀 M2, 所以 ...
請問"平時真係好少見仔仔操數的。"意思是否平時都是花時間在phy and M2,所以没有時間操core 數?

samsam88 發表於 23-5-14 10:24
請問"平時真係好少見仔仔操數的。"意思是否平時都是花時間在phy and M2,所以没有時間操core 數? ...
說來慚愧,自從仔仔升上高中後,我已經唔清楚仔仔讀書的事情。
致於操數的問題,我上個貼文提到,有老師教學生用心算計數。

我仔仔準備計一條數之前,他係會用心算看一次,然後才正式計數。

數學運算本身係一個複雜的過程,好難 3言2語在這裏 解釋我仔仔數學操練的情況。

焯媽媽 發表於 23-5-16 00:49
說來慚愧,自從仔仔升上高中後,我已經唔清楚仔仔讀書的事情。
致於操數的問題,我上個貼文提到,有老師教 ...
唔該晒!

平生不識微積分, 就稱英雄也枉然

P1001S 發表於 23-5-12 18:30
正路M1/M2一定較少,從課時來講,高中上堂時間只有Phy/Chem一半。
個人所花時間就真係好個人,我仔case比 ...

數好點解唔揀pay?佢3X係乜?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊