用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英文朗誦節一問
go

英文朗誦節一問 [複製鏈接]

想請問英文朗誦節,是否學生得獎與否,至少都有證書在手?人人有獎?
   1    0    0    0

回覆 angelsarpolo 的帖子

唔係.
夠分先有cert

回覆樓主:

冠亞季只有一個?

bananaGi 發表於 23-5-4 08:56
回覆 angelsarpolo 的帖子

唔係.

我仔上年得到Merit, 一張紙cert,我仲以為係豬肉獎,人人有份.

回覆樓主:

75分或以上才有獎狀。75分或以上良好,80分或以上優異。

musiclover1609 發表於 23-12-8 19:03
75分或以上才有獎狀。75分或以上良好,80分或以上優異。

你好,今年有參加英文朗誦節,當日係老公帶阿仔去比賽,因為有事必須朗誦完,等評判寫完評分立即離場,所以冇攞到分子。
主辦單位話要一月中可等學校去取,老公話見到評判寫咗好多行字,起碼用咗超過分半鐘,主要係好想知道,係咪如果冠亞季軍會立即寫落評分子?還是先取分子,然後等一月中經學校公佈賽果?

j927tijs 發表於 23-12-10 11:14
你好,今年有參加英文朗誦節,當日係老公帶阿仔去比賽,因為有事必須朗誦完,等評判寫完評分立即離場,所以冇攞 ...

如有名次,會寫在分紙上。

不要看重名次及分數,因表現全受一位裁判主觀決定,裁判A的評分標準同裁判B可以完全不同,所以得奬是好運,不代表實力強,當給小朋友當眾表現的機會。

musiclover1609 發表於 23-12-10 12:56
如有名次,會寫在分紙上。

明白!多謝回覆

bbsst026 發表於 23-12-10 13:32
不要看重名次及分數,因表現全受一位裁判主觀決定,裁判A的評分標準同裁判B可以完全不同,所以得奬是好運, ...

認同,我都相信唔同評判分數或喜好一定有分別,上年阿仔係參加英語獨誦公開組,得到84分.今年就參加非公開,未知分數. 前提係冇接受訓練,我亦唔準阿仔太做作誇張,只係叫佢睇完個poem,領悟到啲乜就表達出嚟,好似同朋友傾計咁就得,所以都冇預計攞獎!

你好,今年有參加英文朗誦節,當日係老公帶阿仔去比賽,因為有事必須朗誦完,等評判寫完評分立即離場,所以冇攞 ...

會於賽後當場給整體評語,宣佈埋冠亞季軍,三甲的會從評判手中接過分紙,分紙上寫埋冠亞季(如有)。如冠軍有90分以上就頒錦旗。冠軍只得1位,亞軍季軍可以多過一位

mntabo 發表於 23-12-10 16:18
會於賽後當場給整體評語,宣佈埋冠亞季軍,三甲的會從評判手中接過分紙,分紙上寫埋冠亞季(如有)。如冠 ...

清楚,好多謝你嘅詳盡回覆!

如果小朋友有事等唔到最後可留一位大人 聽賽果及憑參賽通知可以即場取回分紙

請問比賽完取了分紙,之後點取證書呢?

Cyncynbaby 發表於 23-12-11 09:29
請問比賽完取了分紙,之後點取證書呢?
幫你報名的機構 去朗誦協會那裡取有些學校第一日就會去拎
但有些學校真係到五六月先拎
視乎你學校幾時去拎

所以現場比賽一定要留人拎分紙

寫得耐得2個可能,一係好高分,有機會攞獎,一係好低分,低分到有好多mistakes 要寫。 我小朋友今年攞咗冠軍,又係寫咗好耐,我英普都有參加,大部分都係有攞獎果啲分紙係寫耐啲。

另一批就係表現十分差,連首詩都背錯,評判又係寫好耐。

tailinlin 發表於 23-12-11 10:50
寫得耐得2個可能,一係好高分,有機會攞獎,一係好低分,低分到有好多mistakes 要寫。 我小朋友今年攞咗冠 ...

其實睇評判,試過差一分梗頸4,評判都寫好多嘢

LeeCC 發表於 23-12-11 11:26
其實睇評判,試過差一分梗頸4,評判都寫好多嘢

但我觀察多數係咁。梗頸4 其實每次都好多人係呢啲分數,因為我同朋友都試過,但都係攞獎寫多啲嘢,不過只係我同朋友得出結論可能都係睇返評判

tailinlin 發表於 23-12-11 10:50
寫得耐得2個可能,一係好高分,有機會攞獎,一係好低分,低分到有好多mistakes 要寫。 我小朋友今年攞咗冠 ...

我都覺得either好好或好差都會寫多啲評價,我老公就話睇到好嗰啲評分會特別寫好長,而我嘅見解就可能係好多地方需要改進。by the way,恭喜你小朋友拎到冠軍。

冠軍一定有錦旗,不一定是90分

亞軍季軍可能未必得一個,睇評判

完場會宣佈結果,走咗未攞到分紙要等學校攞

75分以上會有證書(唔記得70定75),冇名次都會有,只要分數達標。

如果90分以上證書會係紅色,榮譽證書,但與名次無關,即如果三甲未達90分以上,就會頒優良證書,同時如果你90分以上,但係你冇名次,都會頒榮譽證書

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊