用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想問下有無試過坊間的鋼琴陪練zoom形式的,有用嗎? ...
go

[音樂] 想問下有無試過坊間的鋼琴陪練zoom形式的,有用嗎?

女近年學緊鋼琴8級,想中三前能pass,中學比較忙,練琴時間相對少,見坊間有D 線上鋼琴陪練,想提高練琴效率,想問下各位有無用過,覺得效果好嗎?請指教,thx~

八級講求音色,我小朋友疫情期間,因為家人或老師要隔離,所以上過幾次zoom八級,佢結論是效果唔好,佢聽唔到老師的音色,老師又聽唔到佢音色,如果只係唔想斷左上課,老師用zoom執指法都可以既

你想提高效率考八級,未必達到你要求

回覆 LeeCC 的帖子

上堂是實體上堂,差不多每個星期都上,但就係練琴的時候,想找下陪練會不會效果好點,效率高點

0030 發表於 23-5-2 16:27

上堂是實體上堂,差不多每個星期都上,但就係練琴的時候,想找下陪練會不會效果好點, ...

小朋友是否好細?如果高小,考到8級,應該知道老師要求,問題係願唔願意做

你想哪方面提高效率?陪練聽唔到音色,只係叫小朋友機械地練,俾唔到咩意見,等於自己練無分別

再者,陪練唔知老師要求,未必有你想要的效果

反而,問下老師肯唔肯幫你睇2堂之間的錄影,幫助更大

0030 發表於 23-5-2 16:27

上堂是實體上堂,差不多每個星期都上,但就係練琴的時候,想找下陪練會不會效果好點, ...

如果你純粹想搵個人「篤住佢練」,咁網上陪練係ok, 我之前都識人考AT請陪練姐姐日日上門陪練琴(因為個女自己唔肯練)不過我覺得咁嘅學習態度好有問題。
但如果想「練得更有效率」,其實8級自己都知邊度錯音邊度唔啱拍子,我覺得zoom學幫助唔係好大,同老師講的又可能唔同,對初學者就可能幫助大D。

是鋼琴老師講她8級要求滿高的,細節位可能做的不夠好,老師自己也無咩信心能在細節位上能教的好,(她建議換了高階點的鋼琴老師),我個人就不大想換,所以想試下坊間的陪練就練琴時調教下細節位~

964000 發表於 23-5-3 07:38
如果你純粹想搵個人「篤住佢練」,咁網上陪練係ok, 我之前都識人考AT請陪練姐姐日日上門陪練琴(因為個女 ...

同意,學到八級/AT,,仍然要人篤住練,真係無意思啦

初學小朋友,年紀細,唔識點練,家長又唔識或無時間,搵人陪練,學習正確練習態度和方法,我覺得ok,但問題係陪練姐姐係咪會教佢正確練習態度和方法,如果造成依賴,反而弄巧反拙,不如家長自己跟老師方法自己篤好過

0030 發表於 23-5-3 11:10

是鋼琴老師講她8級要求滿高的,細節位可能做的不夠好,老師自己也無咩信心能在細節位上 ...

連老師自己都無信心,不如換老師啦

回覆 964000 的帖子

我女肯練,就想練琴時在細節位能找個老師再跟跟

雖然老師也建議換老師,但跟這個老師學了6年,我自己就覺得老師有責任心,但就是8級專業上她自己講她細節上不夠專業

0030 發表於 23-5-3 11:10

是鋼琴老師講她8級要求滿高的,細節位可能做的不夠好,老師自己也無咩信心能在細節位上 ...

唔好期望zoom可以執到細節位,呢d要老師執手教

況且有咁既料執細節位的老師,點解要收平d做陪練,而唔去正式教?你期望係咩質素的老師會去陪練?

0030 發表於 23-5-3 11:14

雖然老師也建議換老師,但跟這個老師學了6年,我自己就覺得老師有責任心,但就是8級專 ...

咁咪即係未夠班,浪費小朋友時間,和家長的錢

雖然老師也建議換老師,但跟這個老師學了6年,我自己就覺得老師有責任心,但就是8級專 ...
老師自己都係八級?

是,但老師快60歲了,可能覺得現在考級的要求和以前的又不大同

或者去上大師班,畀大師執下

老師的意思就是甘有咩大師介紹

0030 發表於 23-5-3 11:26

老師的意思就是甘有咩大師介紹

Facebook見過有大師班,你留意下

其實堂和堂之間,老師都有要求拍至少兩條片給她看/聽

0030 發表於 23-5-3 11:30

其實堂和堂之間,老師都有要求拍至少兩條片給她看/聽

但問題係老師都覺得自己幫唔到佢提升,日日拍畀佢睇都無用啦

目前就是先粗學第四首考試歌,我念是不是粗學完四首歌後,是不是再換老師執下點細節位,我自己也搞不清楚應該點搞