用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈分試
樓主: Cherryroy
go

呈分試   [複製鏈接]

其實升中派位遊戲,我睇極都唔明點玩

Cherryroy 發表於 23-5-2 23:20

目前 最最最重要 考好 呈分試 中英數 常 視藝 音樂(科比重999632)*大部分都甘計算,學校確認為準。
升中呈分名次影響最大。

黎緊小6 9月開始 家長同子女 捕定心儀中學簡介會(熱門中學 簡介會都要搶位)
直資9月開始睇定報名日子。唔考慮讀都建議報定2,3間差不多組別既 攞面試經驗,因為直資比自行早開始。

Cherryroy 發表於 23-5-2 23:19
回覆 HK-MAN 的帖子

之前都唔算放養,但放養成績都無唔合格,而且平均都有B(75~89),今年第3學期佢就開始 ...
哦,即係突然一次唔知乜事! 一向有冇補習? 負擔得起就搵私補啦. 小朋友有冇心儀學校? 有就要向以心儀學校要求為目標, 一家人一齊努力,鼓勵小朋友多啲.

讀書冇辦法會無壓...就算你只求中中等等成績..好多同學呢個時間發力,不進則退..

睇唔明就睇多幾次。有時間睇完早兩年EDB段片先再睇文字版就會易明啲。
https://www.google.com/search?q=%E5%8D%87%E4%B8%AD%E6%B4%BE%E4%BD%8D%E6%A9%9F%E5%88%B6&rlz=1C1GCEA_enHK995HK995&sxsrf=APwXEdctx11p8DEYjbX91MfpBQKealU2kg:1683086083771&source=lnms&tbm=vid&sa=X&ved=2ahUKEwj-5ZihoNj-AhWZEogKHZqrDO4Q_AUoA3oECAEQBQ&biw=1382&bih=784&dpr=1.1

有心去睇去了解,其實又唔係真係咁難明。

Cherryroy 發表於 23-5-2 23:17
回覆 Poyau 的帖子

35葛小

請問全級多少人 現在成績大約排級幾?
知唔知學校升中往績?
例如過去幾年升B1及B2中學比例
以往排名相若考到/獲派什麼中學

Cherryroy 發表於 23-5-2 23:17

35葛小

葛量洪網頁有2022年升中校名無人數
B1校13間(官津本區8 他區1 直資4)
據校務報告 小六127人(男78 女49)
假如他區/直資各1人 本區各1至5人

本區每校平均 升B1中學比例
----------------------------------------------------------
1人 (8×1+1+4)/127=10.2%
2人 (8×2+1+4)/127=16.5%
3人 (8×3+1+4)/127=22.8%
4人 (8×4+1+4)/127=29.1%
5人 (8×5+1+4)/127=35.4%

葛量洪2022年升中派位學校名單
----------------------------------------------------------
組别 官津本區+他區+直資
B1 8+1+4=13間 (29.55%)
B2A-1C 0+0+1=1間 (2.27%)
B1/近B1 8+1+5=14間 (31.82%)
B2/NR 16+9+5=30間 (61.18%)
名單上 24+10+10=44間 (100%)

葛量洪2022年升中派位學校名單
官津本區 24間 (54.55%)
官津本區 B1 8間 (18.18%)
喇沙(男) ✓  |
MCS(女) × 聖家(女) × 九真(女) ✓ |
迦密 ✓ 華英 ✓ 旅港 ✓
黃笏南 ✓ 銀禧 ✓ 丘佐榮 ✓
培正 × 民生 ×

官津本區 B2/NR 16間 (36.36%)
陳瑞祺(男) ✓ 鄧鏡波(男) ✓ |
培道(女) ✓ 德蘭(女) ✓ |
何官 ✓ 胡兆熾 ✓ 基道 ✓ 文理(九龍) ✓
KTSSS × 五旬節 ✓ 彭學高 ✓ 聖三一堂 ✓
蔡功譜 ✓ 新亞 ✓
余振強 ✓ 賽官 ✓ 聖母院 ✓
聖匠 ×

官津他區 10間 (22.73%)
KL1 官立嘉道理
KL2 張明添
KL4 余近卿
KL5 瑪利諾中學
NT1 可風
NT2 荃灣聖芳濟(男)
NT6 大埔卍慈
NT7 馮黃鳳亭 黃鳳翎 朱敬文

直資 10間 (22.73%)
HK3 蘇浙公學
KL1 李國寶
KL2 香島 地利亞(百老匯)
KL3 協恩(女) 顏寶鈴 創知
KL4 德望(女)
KL5 STCC 地利亞(協和)

名單上 44間 (100%)

發展計劃及報告
https://www.gcewps.edu.hk/?page_id=314

2021-2022年度學校報告 (p.1)
https://www.gcewps.edu.hk/wp-content/uploads/2022/10/2021-2022%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E5%A0%B1%E5%91%8A_%E4%B8%8A%E8%BC%89%E7%89%88.pdf

本校六年級學生中學派位結果
https://www.gcewps.edu.hk/?page_id=1695

2021-2022年度中學派位結果統計
第一志願 93%
第二志願 7%

https://www.gcewps.edu.hk/wp-content/uploads/2022/07/升中統計2122-1.png

本校學生獲派首三志願比率為100%
獲派第一志願比率為93%

本年度全港共有49 448名學生參加中學學位分配辦法。按獲自行分配學位及統一派位階段獲派首三個志願學校的學生人數合計,整體滿意率為94%;若以獲得自行分配學位及在統一派位階段獲派首志願學校的學生人數計算,滿意率為83%。
(資料來源:教育局)

2021-2022年度本校畢業生獲派中學

九龍第三區(九龍城區)中學
(排名不分先後)

喇沙書院
迦密中學
華英中學
東華三院黃笏南中學
旅港開平商會中學
何明華會督銀禧中學
基督教女青年會丘佐榮中學
香港培道中學
何文田官立中學
五旬節中學
九龍真光中學
陳瑞祺(喇沙)書院
文理書院(九龍)
順德聯誼總會胡兆熾中學
禮賢會彭學高紀念中學
鄧鏡波學校
德蘭中學
聖公會聖三一堂中學
中華基督教會基道中學
聖公會蔡功譜中學
余振強紀念中學
新亞中學
賽馬會官立中學
獻主會聖母院書院

直資中學

協恩中學
德望學校
香港管理專業協會李國寶中學
保良局顏寶鈴書院
基督教中國佈道會聖道迦南書院
香島中學
創知中學
蘇浙公學
地利亞修女紀念學校(百老匯)
地利亞修女紀念學校(協和)

他區中學

可風中學(嗇色園主辦)
荃灣聖芳濟中學
東華三院張明添中學
東華三院馮黃鳳亭中學
瑪利諾中學
樂善堂余近卿中學
東華三院馮黃鳳翎中學
保良局朱敬文中學
官立嘉道理爵士中學
香港紅卍字會大埔卍慈中學

你啲資料好詳細~學校依然無排名,所以都唔知佢band幾。
假如我第一次呈分差,之後兩次追番,有這可能嗎?
因為離第一之呈分約3星期,所以無信心

Cherryroy 發表於 23-5-5 16:27

第一次要睇吓有幾差,輸幾遠…唔易追架。呈1,2重要啲,因為自行都係靠佢地。若自行收咗,呈3就輕鬆好多。

如你以band 2為目標,呈一,二就要達到B2既中游位置,以免呈三失手而跌落band3

其實無咩野要準備,只需每科盡力考到最好!有時間就同佢溫,無時間就比錢搵人同佢溫!

有無係街坊谷問下邊間補習補得好?臨門一腳,催谷下都要。沙田好多人讚至x,唔知你個區有無,利申,我地無去補過,有朋友個仔補幾間添。

回覆 BB-Tiger 的帖子

我小朋友已有補,但突然會跌底囉~呢幾日不停操卷班

Cherryroy 發表於 23-5-6 19:19
回覆 BB-Tiger 的帖子

我小朋友已有補,但突然會跌底囉~呢幾日不停操卷班
操卷還操卷,放假要同佢運動下放鬆下,考試前要輕鬆玩下,早啲瞓,千祈唔好讀到腦都實埋。

如果係自行收生, 搵傳統津校既話, 成績佔好重分, 面試其次
直資大多都好睇重面試, 成績爭D, 但面試表現好都有機會入

我個仔直資同津校都有in, 最後有間B1直資收左我個仔, 佢本身成績唔突出, 兩間自行津校B1B2都唔收
因為佢間小學教學本身都幾outgoing, 所以面試表現都ok

統一派位就好睇彩數, 你當好似抽奬咁

Magicy 發表於 23-5-2 12:16
非常贊同你的觀點,我個仔最大的毛病就係粗心大意,題目越難他分數越高,越簡單他越拿不到好名次,現在無比 ...

教阿仔不論題目深淺,做專心做好每一題,考試嘅時候要心無雜念,唔好諗考得好有咩獎,考唔好入唔到好學校媽媽好失望唔開心。

lot888 發表於 23-5-1 14:09
樓主如果目標係直資或自行,游戲可能或事實上小五上學期,什至小四已開始。現上學期平均C可能已輸馬鼻。我 ...

我仔女呈分卷有啲深到喊

試過數學科夠膽整到三份一人唔合格

英文科可以平均分6x

弱學生或者死讀書個啲死到直

Cherryroy 發表於 23-5-2 23:19
回覆 HK-MAN 的帖子

之前都唔算放養,但放養成績都無唔合格,而且平均都有B(75~89),今年第3學期佢就開始 ...

五、六年級啲嘢開始深

況且就算其他小朋友一直放養
有啲都會突然間醒一醒

我大仔就係一直放養,但當身邊同學開始認真,就帶動到大部分學生認真

呈分試絕對係不進則退
grading跌,有機會排名跌得更勁

依家仲有時間,主力攪中、英、數
特別科數,最易操起

Froggy_joe 發表於 23-5-19 04:02
我仔女呈分卷有啲深到喊

試過數學科夠膽整到三份一人唔合格
是否有联繫中學?如果係,联中收生如何?

lot888 發表於 23-5-19 06:51
是否有联繫中學?如果係,联中收生如何?
無聯繫中學

不過小學派位幾好
排得前嘅學生一樣可以攞得高分

另外學校訓練到班細路interview好掂

最慘係中下游個啲,想去間校風好嘅二、三線直資就比較難,因為成績表太過肉酸

反而派位唔影響,反正都係睇全港排名咁抽

RE: 呈分試

小朋友剛完成呈分,由小一開始已教佢用寫筆記既方法温習(數學除外),而自己幫佢既就係出卷比佢做。中文:
就住詞語、成語範圍出一堆填充比佢(上網打個詞語去search,㨂句好既copy左佢就可)
詞義辨識、閱讀理解嗰啲就無搞,都係平日修為。
其他詩詞課文就係寫筆記、背。

中作:
臨考前三日,比番同一款文章既題目比佢作,如記敍文大致分開心同唔開心。背幾個百塔既開心同唔開心既成語。幾句名句。每次都要佢寫到當中有咩野學到之類。作番四至五篇先去考

實用文背格式

英文:
Tenses、 grammar : 寫筆記、背keywords、examples
Poem:   背寫作手法
Rewrite sentence: 寫筆記、背examples

英作:
臨考前三日又係作幾篇,背一堆idioms

數學:
操練習

常識:
寫筆記係非常重要
填充:揾晒範圍內既詞語出黎讀
T or F: 通常一句入面關於個主體既有兩三個facts,有時老師會出當中兩個facts係啱,第三個錯。叫小朋友圈晒啲facts出黎逐個唸。
叫小朋友代入老師個角式,用圖、表、matching、歸納之類黎出問題,會出範圍內邊幾個內容。

感覺上如小朋友估到老師會喺邊個位陰自己既話,佢地贏面就會高啲💪💪💪
呈分之路小朋友同家長都好辛苦,盼望大家快快挨過,入到心儀中學。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊