用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Delete
go

[中學] Delete [複製鏈接]

Delete
   2    0    0    0

ckmammy 發表於 23-4-30 18:01
真係激到忍唔住開post, 原來仲有人認為讀國際學校好得閒。
事緣係教我小朋友數學比賽嘅阿sir成日鬧我小朋 ...

讀IS始終係小數,不知者不罪。

ckmammy 發表於 23-4-30 18:01
真係激到忍唔住開post, 原來仲有人認為讀國際學校好得閒。
事緣係教我小朋友數學比賽嘅阿sir成日鬧我小朋 ...

仲有D人講讀唔掂先讀國際学校   
聽完就算

poonseelai 發表於 23-4-30 20:29
讀IS始終係小數,不知者不罪。
今時今日讀 IS 都唔係咩新鮮事, 就算真係唔知都可以問,而唔係以為係就當係。 如果係其他唔在行嘅人都算, 佢做全職補習多年,接觸咁多唔同年级嘅國際同傳統學生竟然都唔知。 仲要講完比佢知佢都仲質疑先係問題。

回覆樓主:

咁小學同初中又真係hea嘅

綠荳媽媽 發表於 23-5-1 00:16
咁小學同初中又真係hea嘅

何謂hea? 有功課活動填滿每分每秘才不是hea? 其實留白, 讓孩子做喜歡的事對孩子健康成長好重要。

我時常覺得自己傳統小學階段, 一樣係放學回家做完功課就睇電視或同細佬和隣居在屋邨走廊玩, 咪一樣

回覆樓主:

既然做全職補習,佢可能真心覺得國際學校學生「比較」本地DSE學生輕鬆。

Radiomama 發表於 23-5-1 09:17
既然做全職補習,佢可能真心覺得國際學校學生「比較」本地DSE學生輕鬆。

...
的確認為  IS 比 LS 學生輕鬆一點都係正常。只不過覺得佢有 d 天真, 認為高中生跟小學生一樣,放學後就可以番屋企玩,乜都唔使做

個阿sir叫你孩子多啲操數去比賽,其實見仁見智啦!數學比賽有好多種,對住做卷真係好悶,有興趣就做,無亦不用強求。要用數學比賽嚟增值入名大學呢條路不容易,等同做精英運動員一樣難。

ckmammy 發表於 23-5-1 11:17
的確認為  IS 比 LS 學生輕鬆一點都係正常。只不過覺得佢有 d 天真, 認為高中生跟小學生一樣,放學後就可以 ...

真的有人以為交了學費唔洗點讀之後就入大學啦,有親友直情喺我面前咁講,又話你們學鬼佬中文好容易姐,聽完咪笑下囉,唔通同佢解釋什麼是 IB 中文 A SL 咩。

回覆樓主:

所以他便只可靠補習為生

Radiomama 發表於 23-5-1 12:07
個阿sir叫你孩子多啲操數去比賽,其實見仁見智啦!數學比賽有好多種,對住做卷真係好悶,有興趣就做,無亦 ...
因為佢眼中只有數學, 覺得比賽攞啲證書返嚟就好有滿足感

自己身邊和教會的好友,平時交往時有時互相分享小朋友的學習情況時,從來沒有有人會問下女兒讀書怎樣,最攪笑的一次,自己一個好友真心用關心的語氣安慰我說,女仔讀書開心就可以啦,不用擔心。

仿佛國際是讀書不成的。
女兒去到高中時已經發現啲uncle and auntie 從來不問她讀書的情況。

我哋自己耳根清靜

回覆樓主:

依個AI年代,操數仲有乜用?你會快得過AI? 教數唔係去操,而係理解,我覺得你搵錯補習老師…
佢教得掂點解仲要去操….

lol of course IS students do not need to learn grammar the way LS teach their students because English is their first language  

ckmammy    發表於 23-5-1 16:55

大仔high school前在ls, 每天睁开眼睛就是学习一直到晚上睡觉,一年365天只有大年夜和年初一不用学习,其它时间不是在刷题就是在上补习班。

高中去了hkis, 是很得闲呀。一直到现在12年级,每天10点多上床睡觉,周末两天一定有一天可以爬山钓鱼休闲的,因为完全不用去任何课外班呀。

Youweird 發表於 23-5-1 16:40
大仔high school前在ls, 每天睁开眼睛就是学习一直到晚上睡觉,一年365天只有大年夜和年初一不用学习,其它 ...

可以完全唔上課外活動,打算去邊個國家讀大學?

ckmammy 發表於 23-5-1 16:59
可以完全唔上課外活動,打算去邊個國家讀大學?
美本呀,已经申请到了,不错的大学
我说不上课外班,不是没有课外活动,因为学校有大把课外活动可以选

ckmammy    發表於 23-5-1 17:18

Choochootrain 發表於 23-5-1 15:56
依個AI年代,操數仲有乜用?你會快得過AI? 教數唔係去操,而係理解,我覺得你搵錯補習老師…
佢教得掂點解 ...

just a sharing: don't trust the computation done by ChatGPT.  It is widely acknowledged that errors can occur when performing simple math calculations by ChatGPT.  It is just like a person who can speak fluent English without knowing what s/he is talking about.

kaplanmeier 發表於 23-5-1 18:24
just a sharing: don't trust the computation done by ChatGPT.  It is widely acknowledged that errors ...

AI進步咁快…將來仲係chatGPT?

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊