用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Cat 的英文是否真的教得很好
發新帖回覆
go

St Cat 的英文是否真的教得很好 [複製鏈接]

好多人都會將SC放為首選,請問除了名氣,SC是否真的很好,請問有冇用家講下SC教學,謝謝
   2    0    0    0

就係即使屋企冇語境,返到屋企可以自己全講英文,同外國人溝通冇怕羞,冇驚嗰種。

happymeme 發表於 23-4-27 23:15
就係即使屋企冇語境,返到屋企可以自己全講英文,同外國人溝通冇怕羞,冇驚嗰種。
...

請問外籍老師是否3小時也在課室?

Pn 同K1係,不過會分兩group上堂,即係一半中文老師一半英文老師

candychan123 發表於 23-4-27 11:58
好多人都會將SC放為首選,請問除了名氣,SC是否真的很好,請問有冇用家講下SC教學,謝謝
...

一個學校能在這麼大的競爭下仍能保持一定「名氣」,這間學校也一定有其過人之處。

當年考幼稚園時,本身無考慮過SC, 但朋友極力推薦下試一試考,又幸運考到。三年體驗,覺得是明智決定。小朋友不算好自信的男生,但也培養到一定Show and tell 的能力。

我覺得SC不是一間為考小學而設的幼稚園。學術是足夠應付考小的。我家沒有外補學術中英數,有上面試班,也考到心儀小學。我很欣賞學校的英文課程。也有清晰分享讓家長知道小朋友學緊咩。有心有力有時間的家長,會在課餘配合課程去借閱相關圖書,參觀相關地點博物館等,相得益彰。

retriever    發表於 23-6-23 16:37

回覆樓主:

SC is very good for its english programme.

iseatrit2013 發表於 23-5-5 17:18
SC is very good for its english programme.

能否提供多些資訊?謝謝

candychan123 發表於 23-5-9 07:58
能否提供多些資訊?謝謝

vocabulary, accent through acitivity base learing

SC 的英文真係教得好

candychan123 發表於 23-4-27 11:58
...

細路唔知唔覺學左好多野...

媽媽們一直有另一種講法, 話慳返唸私幼既錢, 可以去做各樣增補...

但SC 正係提供一個環境, 生活中學好英語... 這不是一周上幾堂英文可比較!

學校語景好。但佢唔係專幫你考小學的學校。但絕對係開心學校

michelleryan204 發表於 23-5-20 23:07
SC 的英文真係教得好
Agree, 朋友send 過weekly plan 比我看英文學左乜、真的好好!有齊Theme words, verbs, conversation , phonics , reading 是什麼書及suggestion 比家長點在家support , 我睇左不同學校既學習內容及教材、我覺得St Cat英文真的教得好。Covid 期間教材都好豐富。

chanti 發表於 23-6-23 20:45
Agree, 朋友send 過weekly plan 比我看英文學左乜、真的好好!有齊Theme words, verbs, conversation , pho ...

可否share 個weekly plan 看看?我都想多了解,謝謝

St cat 用家,小朋友能夠用英文溝通,但同時有外補。學校經常性有presentation,中文同英文都有。

語景一流 小朋友出黎玩全部用部英語溝通

如果phonics 的話教得唔算快,K2 上學期先教唒26個音,考小的話都係要出去補。但如果講到語境就very nice,每日小朋友有grouping time 都係會同NET teacher老師有日常對答
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊