用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Cat PN (PM) vs HKPS Ascot PN (AM)
樓主: TONGPPP
go

St Cat PN (PM) vs HKPS Ascot PN (AM) [複製鏈接]

wccfgoldcard 發表於 23-4-29 12:44
回覆 TONGPPP 的帖子

果時我都係咁,去程要另一location上車,落車就屋苑樓下 ... 我想話小孩係好易唔想起 ...
多謝您分享呀,坐校巴呢樣我真係無經驗,自己讀書冇坐過,小朋友又係我第1個小朋友,所以咩都擔心d🤣
您講個d坐校車前突發野真係啟發左我🤣,要我自己handle都還好,但我要番工,靠家人就會麻煩到佢地。🙈

chingchub 發表於 23-4-29 22:29
我係hkps幾年前既家長,唔知而家升小數據係點,不過我覺得幾年前既家長都已經比較傾向升返沙田區小學,考外 ...
多謝您既分享呀,我聽唔少人講K2尾就要直私面試,考P1程度既野.
如果點都要外補既話,的確情願讀間近d, 慳番車程,加上AM時間又再好用d, 學費既difference 又可以用黎學野外補。
PN時期比佢輕輕鬆鬆玩3小時,放學仲好多時間玩,或休息。
到K1先開始外補,都應都ok?

TONGPPP 發表於 23-4-30 10:45
多謝您既分享呀,我聽唔少人講K2尾就要直私面試,考P1程度既野.
如果點都要外補既話,的確情願讀間近d, 慳 ...

Pn/k1可玩下興趣班,k2先加學術都ok 。另外hkps平日放學後既活動要等pm班完先上,之後都冇校車,所以如果唔方便有人接送,就只能參加星期六既班。另一間課後班點安排最好都留意下,睇下岩唔岩自己。

chingchub 發表於 23-5-1 00:25
Pn/k1可玩下興趣班,k2先加學術都ok 。另外hkps平日放學後既活動要等pm班完先上,之後都冇校車,所以如果 ...
好呀!Thanks!

唔駛咁緊張,就算讀名幼 (無論 KV/SC/KM), pn/k1 都係主要比佢哋適應下返學/習慣下某些方式禮制學習/學習下自理同群體生活為主,學術上冇你想像咁多咁難。

玩下興趣班當玩下 ok,k2已要開始外補,其實真係好有作用?同好有咁既需要?佢哋k2k3都係4-5歲小朋友,外補佢哋真係吸收到幾多啊?如果你真係有要求既,每星期抽一定時間同佢講下故事,迫佢讀下中英數字,迫佢重温下課本同功課,迫佢做下show and tell之類都夠哂 ... in 小一 既 名幼生,能夠 主動 加 有禮貌 加 肯答問題,通常應該有唔錯既 offers,其實好多冇 offer 都係佢哋性格特質影響,咁細個,唔夠胆主動 / 冇乜禮貌 / 唔肯答 先係主因。

K1 你可以考慮下 MOS LH,仲近你d,近係對小朋友成長好重要既。

wccfgoldcard 發表於 23-5-2 11:31
唔駛咁緊張,就算讀名幼 (無論 KV/SC/KM), pn/k1 都係主要比佢哋適應下返學/習慣下某些方式禮制學習/學習下 ...
未為小朋友搵PN之前, 一直都唔知外補呢個term , 到宜家都唔太知咁細個要補D咩, 我, 一路係諗住比佢參加興趣班玩下, 主要學習社交禮儀同群體生活, 平時自己都係多伴讀, 培養佢自主學習, 我諗會比較適合我個女性格.

的確係呀, 路程近好重要, MOS LH 一直係我首選, 奈何只有waiting list, 我諗我等到 call 個機會好微喇, K1會再接再厲,

Thanks for your sharing!

我小朋友而家讀緊 HKPS, 佢讀得好開心
學校 N 班已開始 show and tell, 訓練表達能力
如果讀津小, 校內課程都足夠
考直私, 就要家長同小朋友一齊發力
學校星期六有課外活動參加, 會抽選有能力小朋友参加比賽, 對儲獎項考學校叩門有幫助

SC 有朋友讀, 學術都好好評價, 家長間好多 playdate
不過要注意衛生問題, SC 差不多年年都爆疫
停課上報

TONGPPP    發表於 23-5-19 12:31
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊