用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港島東區B3男生大抽獎
樓主: jolee
go

港島東區B3男生大抽獎 [複製鏈接]

heidya 發表於 23-4-26 12:32
筲東唔好揀, 學校搬校舍, 遲下會搬去九龍?

請哪裡睇到資料?

前年已經公佈左, 筲東搬去安達臣校地重置。選校手冊有備註寫明。
如果係B3生, 東區仲有其他B3學校選擇, 我覺得沒必要揀呢間。

heidya    發表於 23-4-26 13:08

Poyau 發表於 23-4-26 12:42
筲東官中獲撥安達臣校地重置

https://www.stheadline.com/article/2130168/%E7%AD%B2%E6%9D%B1%E5%AE%98% ...
果到會有幾個新屋邨落成, 咁安排無可厚非.

heidya 發表於 23-4-26 11:57
個人經驗分享一下,當年聖貞德在中西區, 男校, 基本唔差, 有B2前列水平. 後來搬到寶馬山, 漸漸轉型男女校,  ...

同意。聖貞德校風只是一般。十年前開始收生不足,收了不少非華裔學生,SEN及新移民,之後轉男女校,但收生仍然不足。以前學校很嚴厲,師生關係十分疏離,學生對學校的歸屬感好低。直至學校出現殺校危機,校方才轉軚,開始對學生關愛。近年學校的辦學態度應該有少許改善,但問題係改革來得太遲,也做得太慢。在公開試成績方面,學校的主科(中英數)的表現較差,合格率遜於全港平均值。加上學校位置欠佳,學校位處山頂,嚴冬和雨天都頗難捱(試過黃雨搭巴士上寶馬山,路途頗為驚險)。學校附近商店唔多,午膳會比較麻煩。個人認為,聖貞德並不是一個好選擇。

heidya    發表於 23-4-26 13:52

heidya 發表於 23-4-26 13:08
果到會有幾個新屋邨落成, 咁安排無可厚非.

筲東新校位置屬西貢區
西貢區官津中一餘額較東區多
配合新屋邨落成要重新劃界?

https://www.map.gov.hk/gm/s/poa-snb/95?lg=tc

https://www.edb.gov.hk/tc/sch-admin/sch-premises-info/allocation-of-sch/sae_2020_2nd/premises_info_sae2020_2nd.html

https://www.edb.gov.hk/en/sch-admin/sch-premises-info/allocation-of-sch/SAE_2020_2nd/Premises_Info_SAE2020_2nd.html

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/sch-admin/sch-premises-info/allocation-of-sch/SAE_2020_2nd/Site_map_SS1_1st_SAE_2020_c.pdf

https://www.edb.gov.hk/attachment/en/sch-admin/sch-premises-info/allocation-of-sch/SAE_2020_2nd/Site_map_SS1_1st_SAE_2020_e.pdf

西貢區官津中一學額/人數 #29
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3875523&pid=49230280

jolee 發表於 23-4-25 10:49
請問Band 3男仔(港島東區),乙1放慈幼中學,乙2開始是否應該放B3,還是乙2仍可放1間B2C中學, 例如衡怡/嶺南 ...
如果唔介意比錢, B3直資蘇浙唔錯, 識朋友在這校教課外活動。學校轉左直資收生後, 校風比N年前好左好多。

Poyau 發表於 23-4-25 19:18
東區2022年官津中一學生2,586人
今年學額3,031個 數目不變應足夠
共2586個學生?咁加埋直資的培僑(18),漢華(32),他區借位(32),應該好充足

Poyau 發表於 23-4-26 09:10
聖貞德 B3水平

聖貞德2022年文憑試成績

睇咗學校份報告,原來DSE只有三科高於全港(其中一科仲要係少數學生修讀的視藝),整體表現的確令人失望,可以肯定學校係B3。另外,學校共18班,學生人數只有353人,即平均每班不足20人,如果未來學生人數稍為下跌,呢間學校就要進一步縮班。

回覆 UTB 的帖子

咁大鑊,我排左好前

babycute2009 發表於 23-5-8 15:53
回覆 UTB 的帖子

咁大鑊,我排左好前

請問Band 幾 前面排咗什麼中學?

babycute2009 發表於 23-5-8 15:53
回覆 UTB 的帖子

咁大鑊,我排左好前
我估你在資訊不足嘅情況下揀咗呢間學校。如果你識得有人讀緊呢間學校,你嘅選校排位應該不一樣。

坦白講,一般收生不足嘅學校,99%都係B3。原因好簡單,派位去到尾聲(B3)時,大部分學校已經滿額。剩低嘅學校因為仲有位,在派位機制下,幾差嘅學生都要收。所以長期收生不足嘅學校好難升Band。

如果你嘅子女係B2的話,就唔好入呢間啦。依家你睇下之前揀咗邊幾間,睇下有無機會截住。萬一派咗去呢間,可能都要諗下叩其他學校。

heidya    發表於 23-5-9 10:46

醒目開學勳章

回覆樓主:

閩橋唔駛揀,阿女都係今年選校資料閩橋打X,原來係佢得番初中,冇高中,好似等摺咁

筲管東份資料都有寫將來搬去安達臣,但係未有具體日子

heidya    發表於 23-5-12 09:14

UTB 發表於 23-5-9 10:34
我估你在資訊不足嘅情況下揀咗呢間學校。如果你識得有人讀緊呢間學校,你嘅選校排位應該不一樣。

坦白講, ...

東區開英文班官津中學選擇有限
四大B2之中 衞理 劉永生 顯理
以及 慈幼(男) 寶血(女) 張振興 聖貞德
不過慈幼以往B3生有機 B2生可望保底

東區2022年官津中一開班概況
----------------------------------------------------------
慈幼(男)^ 五班 [循環班+1]
寶血(女)^ 三班
小福 嶺南 嶺南衡怡 文理(香港) 各四班
李福慶 張振興^ 聖貞德^* 伊斯蘭* 各三
桂華山* 由兩班加返至三班
筲東 由四班縮至兩班
閩僑 只餘一班

^ 初中 數學/科學 有英文班
* 聖貞德 伊斯蘭 桂華山 NCS 有英文班

東區官津中一學額/人數 #10
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3875583&pid=49230660

有個乜sir攪zoom升中講座,推介呢間學校,又請左呢間校長去zoom講座,佢自己話學校係b2
呢間學校前,排了慈幼,漢華

heidya 發表於 23-4-26 12:31
對........當年!!!!

當年......去到會考年代

聖貞德2022年文憑試成績
----------------------------------------------------------
考生 | 3322率 | 22222
2022 [?] | 23% | [?]
2021 [52人] | 17.3% | 44.2%
2020 [?] | 18% | 50%
2019 |?] | [?] | [?]
2018 [?] | [?] | [?]
2017 [?] | [?] | [?]
2016 [?] | [?] | [?]
2015 [?] | [?] | [?]
2014 [?] | [?] | [?]
2013 [?] | [?] | [?]
2012 171人 | [?] | [2222+2 42%]

2+ >HK | 2+ 100%
2022 3科^ | BAFS 視藝 物理
2021 7科 | BAFS 視藝 中史 倫宗 數延
2020 4科 | 中史 音樂
2019 [?]^^ | BAFS 中史 音樂 倫宗
2018 [?]^^^ | 中史 音樂 倫宗
2017 [?] | 中史 音樂 數延
2016 [?]^^^^ | 物理
2015 [?] | [?]
2014 [?] | [?]
2013 [?]^^^^^ | M1 M2
2012 [?]^^^^^^ | [?]

^ 主科平均合格率超過50%
^^ 通識 生物 達百份之八十以上
^^^ 數延 物理 生物 均達百份之八十以上
^^^^ 多個科目及格率均超越百份之八十
^^^^^ 地理科高達90%以上
^^^^^^ 大部份科目及格率達65%以上

babycute2009 發表於 23-5-11 08:35
有個乜sir攪zoom升中講座,推介呢間學校,又請左呢間校長去zoom講座,佢自己話學校係b2
呢間學校前,排了慈 ...

祝如願獲派慈幼      

聖貞德過去三年3322率高於15%
如3322率包括NCS考GCSE中文達標
華語生3322率可能低於15%甚至個位

babycute2009    發表於 23-5-12 13:12
babycute2009    發表於 23-5-12 13:11

醒目開學勳章

babycute2009 發表於 23-5-11 08:35

發覺個乜sir搵親都係各區嘅B3中學校長做講座嘉賓,話優質、有心中學之類。
如果有家長唔熟,分分鐘撞個頭埋去

有部分所謂升學講座,只不過係商業推廣活動,學校俾錢宣傳,主辦方收錢提供設施。

conniecheung 發表於 23-5-11 14:37
發覺個乜sir搵親都係各區嘅B3中學校長做講座嘉賓,話優質、有心中學之類。
如果有家長唔熟,分分鐘撞個頭 ...

P Sir的推薦是垃圾不如

全部是B3中學,收錢賣廣告

醒目開學勳章

dreamdream081 發表於 23-5-11 14:49

P Sir的推薦是垃圾不如

Ah sir 既分享,介紹幾間band 3校, 不評論背後有冇推波助瀾。我認同佢講既,起碼間學校肯出嚟介紹下,俾個機會大家認識。此終去到band 3校, 家長會留意學術以外既事情。致於有冇心教學,當然唔可以依靠校長一時三刻既論點去作出總結。利申,我老公當年就喺賽西湖左近band 3 校畢業,所以,都有不時留意下。

heidya    發表於 23-5-12 09:18
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊