用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 十月term break
go

[英國] 十月term break [複製鏈接]

仔黎緊yr12,第一年過英國,十日下旬有成十七日term break, 你哋會唔會叫佢回港?定係要佢去home stay習慣地道生活? 跟住12月中xmas holiday又回港....(選擇困難)
   2    0    0    0

疫情前10月Term break 必定返香港,補給和帶冬天衫、厚褸返英國。
以前一張來回機票和當地Home stay 差不多價錢 , 疫情一來隔離政策,二來航班減少,機票太貴就被迫返不到便留在當地,

kochiyee 發表於 23-4-25 01:41
仔黎緊yr12,第一年過英國,十日下旬有成十七日term break, 你哋會唔會叫佢回港?定係要佢去home stay習慣地 ...

我會俾佢返港,日數唔少,homestay 都洗-筆,倒不如返香港

其實我都想問吓買英國飛香港來回扺啲,定香港飛英國來回扺啲。

foxli 發表於 23-4-25 20:37
其實我都想問吓買英國飛香港來回扺啲,定香港飛英國來回扺啲。

我覺得差不多 !

katrinafu 發表於 23-4-25 21:19
我覺得差不多 !

係差不多

放17日,又第一年,比佢返香港,順便拎啲厚衫過去

回覆樓主:

多謝你们意見(emoji)(emoji)(emoji)

回覆樓主:

今日剛剛申請guardianship, 一畀錢已經即刻assign個家庭畀我,見到home stay地址距離學校車程成個鐘,我覺得好遠囉(emoji)唔知大家係咪咁嘅呢?

kochiyee 發表於 23-4-26 17:49
今日剛剛申請guardianship, 一畀錢已經即刻assign個家庭畀我,見到home stay地址距離學校車程成個鐘,我覺得 ...

有冇得叫公司俾個路程近啲既homestay 呀?

pharaoh 發表於 23-4-26 18:01
有冇得叫公司俾個路程近啲既homestay 呀?

我requirement嗰度已寫要近學校的(emoji)

kochiyee 發表於 23-4-26 17:49
今日剛剛申請guardianship, 一畀錢已經即刻assign個家庭畀我,見到home stay地址距離學校車程成個鐘,我覺得 ...

一個鐘真系算遠,來回車錢都唔平,唔知Host family 近唔近火車站之類?我仔10幾次去Host Family 既經驗就系好悶好悶仲要食得唔好,2次直情慘過隔離,一星期至有機會外出一次,其餘時間就系自己起間又細又暗幾房仔,去左2次(10月,2月)頂唔順提出要轉Host Family,但guardian公司話無其他host Family甘我乾脆轉Guardian公司。

第二年新既Guardian有好多host Family選擇可能地區因素,但有成3個星期既假期,我仔會孖一個幾Friend既一齊住,又會自己去town或落倫敦揾Friend行街食飯一日遊,今年最後一年揾間食得好既就夠(Guardian公司居然揾到個香港人家庭),10half term break岩岩開學,你可以問問兒子意願。

yuyueng 發表於 23-4-27 08:52
一個鐘真系算遠,來回車錢都唔平,唔知Host family 近唔近火車站之類?我仔10幾次去Host Family 既經驗就系 ...

Guardian 比你個仔自己出去住嗎?你個仔可以自己租酒店嗎?我都想學你一樣

lwi 發表於 23-4-27 10:55
Guardian 比你個仔自己出去住嗎?你個仔可以自己租酒店嗎?我都想學你一樣
...

唔比,所以無出面住過酒店,約同學去town玩系大家host family都起附近,落倫敦玩系即日返去,Guardian都會比佢去同學個Host family度住。

佢有同學真系自己起出面租酒店,不過佢同學系揾非正式既Guardian公司。

yuyueng 發表於 23-4-27 12:23
唔比,所以無出面住過酒店,約同學去town玩系大家host family都起附近,落倫敦玩系即日返去,Guardian都會 ...

好似要夠十八歲至可以出去住?我仔有講想出去住但佢得16, 而且我也不放心,才初到英國個幾月....

我问guardian agent有無近D,佢話成個town只有兩個families, 都係差不多一個鐘車程!!(emoji)(emoji)

又話有其他同校同學一齊share 的士$....

我覺得蠢咗,education agent recommend我就信哂,應該先问清楚detail至揀.....

想問你第一間同第二間的名稱是?

kochiyee 發表於 23-4-28 07:08
好似要夠十八歲至可以出去住?我仔有講想出去住但佢得16, 而且我也不放心,才初到英國個幾月....

我问guar ...

其實都要睇下地區性, 每間監護人公司的地區Host Family 多與少都不同 。
其實10月咪考慮一下 返唔返香港囉, 到2月 5月底的Half term ,到時又了解一下同學有冇附近Host family 介紹。

我问guar ...

就算夠十八都唔比既原則上,因為如果遇到咩事Guardian又處理唔到,起佢地立場來講比你去真系百害而無一利,可以既最好街都唔想你去添。

第一間我用Pippas,佢間公司同監護人系唔錯既,有交帶又專業,回覆好快,不過因為佢果區真系host family唔多,年費又唔系平,無得轉hostfamily既甘我唯有轉guardian 公司。

第二間WHG系我仔話佢D同學用呢間佢話同學既HostFamily次次都好好,之前Guardian公司好多服務其實我用唔著,簡單講假期安排寄宿家庭同機場往返的士就夠,呢間年費好平系之前既41甘岩我仔果區真系好多host family 選擇同負責我仔個guardian好好,其實就系有交帶回覆及安排快,好,准,用左3年。

或者你仔過左termbreak之後問下同學既hostfamily好唔好,佢地系邊間Guardian公司?

我问guar ...

應該咁樣理解,d 酒店99%都只接受18歲人士單獨check in 入住,接受16歲嘅酒店真係1隻手都數得晒(偷雞另計)

如果係搵正式嘅guardian公司做guardian就18歲都係理論上唔比自己租酒店過term break的,因為個guardian係報咗比中學而間中學係sponsor個student visa比你的,所以佢地係要對你係英國的小朋友安全負責的。大吉利是有咩意外,學校同guardian公司係要負責,對間學校同公司會有影響的,所以佢地會嚴好多。有d人係搵親朋做guardian或者搵d唔正式嘅guardian(比少少錢純粹掛個名),咁樣就點都得,但是又係嗰句有咩事就會無人負責

另外,英國實在太大,應該唔會有一間guardian 公司可以覆蓋全英國,正如我曾經搵過Pippa,佢直情話做唔到我嗰區。所以有時聽到有d人話A公司做得好好,點解會有d人又話A公司勁差呢?真係好睇間guardian公司係唔係做開嗰區,同埋負責嗰區個manager有無交帶。最好問吓d高年班媽媽搵開邊間,用返嗰間就出事機會好微,起碼熟晒嗰區同間學校嘅流程

有學校講明唔俾term break 自己住酒店的,所以一定要check 清楚。

kochiyee 發表於 23-4-25 01:41
仔黎緊yr12,第一年過英國,十日下旬有成十七日term break, 你哋會唔會叫佢回港?定係要佢去home stay習慣地 ...

訂好晒係英國香港東京香港英國,全程國泰,用英國去東京的fare可以賺個stopover香港。香港及東京每度留一星期,一家人玩下。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊