用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 林護、荃官
樓主: 加菲
go

林護、荃官 [複製鏈接]

官校請人好雜, 有時候係其他官校調黎調去
校長請公務員都好睇EDB俾咩人佢

荃官用家, 老師好唔好, 真係睇你好唔好彩
大部份老師都係「做足就算/超hea」, 得少部份係有心做

BSCYL 發表於 23-4-25 14:29
客氣了,我對荃灣,葵青校網完全唔熟,只識這兩間1A 校
Band 1仲有何風 同埋 何傳耀個人認為, 何風比荃官好(我比較注重老師對學生點樣)

sydneywongaus 發表於 23-4-25 21:53
Band 1仲有何風 同埋 何傳耀個人認為, 何風比荃官好(我比較注重老師對學生點樣)
...

多謝提供資訊,不過我無甚麼用了。

阿仔10多年前是西貢校網升中,現在大學畢業了

sydneywongaus    發表於 23-4-25 23:26

Dragonmama2012 發表於 23-4-25 14:25
我睇兩區資料,同另一間官立中學的banding搞亂左。
荃灣呢區唔熟,仲刨緊李城壁,廖寶珊,梁省德資料,又 ...

而band2A來講,廖和李原本系叮噹馬頭,不相伯仲,但有朋友的朋友個女係李城壁讀,被人校園欺凌,老師都幫唔到手,而且經過19年之後,口碑有所下滑,所以反而造就廖更熱門搶手D。

回覆樓主:

近年好似大部分官校成績都跌緊, 荃官似乎唔例外

我同阿妹都係林護舊生,完全唔覺得谷

heidya 發表於 23-4-24 21:55
林護出名谷,當區名校,學術成績高,全港入U排前列,看看有冇緣份入到學

我都係個囡今年入讀之後,覺得坊間傳聞不可盡信,林護冇想像中谷,成個學年一次UT,兩次大考,我女功課大部分係學校做完,平時quiz默書個D也不是好頻密,係有好多group project 做,因為同學之間要遷就時間,夜晚會傾得夜D,不過都係好事,可以學識好多嘢,平時活動都好多,要讀得又要玩得,so far見個女都讀得幾開心!

eeyorepigpig    發表於 23-8-30 13:25
heidya    發表於 23-5-28 19:20

Lucky2010 發表於 23-5-28 18:57
我都係個囡今年入讀之後,覺得坊間傳聞不可盡信,林護冇想像中谷,成個學年一次UT,兩次大考,我女功課大 ...
可能我同事好緊張佢子女,佢子女有少少冇形壓力感,仲有外補,出嚟食飯都只有少少🤏笑容

heidya 發表於 23-5-28 19:24
可能我同事好緊張佢子女,佢子女有少少冇形壓力感,仲有外補,出嚟食飯都只有少少🤏笑容 ...

明白吖,谷唔谷都因人而異,可能我覺得唔谷,但其他家長又覺得好谷,揀中學時我都驚讀林護太大壓力,但我女自己堅持要讀,可能係佢自己鐘意,所以讀得開心

heidya    發表於 23-5-28 21:35

Lucky2010 發表於 23-5-28 19:48
明白吖,谷唔谷都因人而異,可能我覺得唔谷,但其他家長又覺得好谷,揀中學時我都驚讀林護太大壓力,但我 ...
成績邊有不勞而獲吖。

sydneywongaus 發表於 23-4-24 23:42
荃官Band 1但係老師都係打工多, 未必對學生有心機

~今個年度荃官多左好多人討論,熟真熟假,熟好熟壞,自己去判斷,唔好盡信人地。
~自一入荃官,肯定是專一的父母,唔會咁易看風駛。
~自二入荃官,多數都係荃葵青街坊。除非7月再去叩門,否則早D慶功&專心等9月中一開課,尼個 luck 唔係人人甘心肯接受或可得。
~坊間多左人比較荃官和林護,其實兩間的校風/氣氛/成績各有千秋,主要睇您要什麼。官校一向被某些人看低一線,但係去到QC的抉擇,啲家長又會突然醒覺 law。
~作為荃灣老街坊,每次睇到荃官的負評,真係幾好笑。已取倚天劍,仲想再奪屠龍刀,無敵也有寂寞的時刻?

heidya 發表於 23-5-28 19:24
可能我同事好緊張佢子女,佢子女有少少冇形壓力感,仲有外補,出嚟食飯都只有少少🤏笑容 ...

林護成績唔好嘅學生係會讀得唔開心,因為跟唔上就要留班冇得考 dse。

heidya    發表於 23-6-1 09:44

晴晴小B 發表於 23-4-25 14:44
荃官近幾年DSE成績有所回落,中文好好,但英文差小小。
而林護年年keep住差唔多,舊年DSE林護有12位同學be ...

林護2022年成績應為歷屆新高
荃官疫情下整體/主科/選修5+/4+皆回落

《狀元來自八校 英皇喇沙皇仁等名校》#129
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3869461&pid=49131854

荃官2022年文憑試成績 #68
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3874978&pid=49220537

sydneywongaus 發表於 23-4-25 21:53
...

荃官2022年整體/主科5+較可風佳
不過可風整體4+與荃官相若
荃官選修4+遠低於可風 與王少清差不多

荃灣四大2022年整體/主科4+ #69
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3874978&pid=49220563

荃官/王少清2022年選修4+ #73
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3874978&pid=49220833

Poyau 發表於 23-5-31 17:34
荃官2022年整體/主科5+較可風佳
不過可風整體4+與荃官相若
荃官選修4+遠低於可風 與王少清差不多

荃官在沒有催谷學生之下,仍keep 到 band 1A算幾好!

Chiusiuwa 發表於 23-5-31 19:59
荃官在沒有催谷學生之下,仍keep 到 band 1A算幾好!
大部份學生會自己出去補本身入得去唔算差

sydneywongaus 發表於 23-5-31 23:21
大部份學生會自己出去補本身入得去唔算差

間間中學都有好多學生外補啦,唔係點考到5** 目標為本!

回覆樓主:

請問如外區生,林護要級幾自行才有機會?

回覆樓主:

葵青區band one 位夠嗎?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊