用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

[小學] LS [複製鏈接]

2019細B, 現讀LS K1, 見好多IS學校都是8月31日cutoff 以計算年齡,所以如果申請8月cutoff 嘅IS學校,就要repeat K1。小朋友一心諗住之後升k2, 如果repeat k1會唔開心。除了esf, kis, ais 呢幾間唔洗repeat k1, 其他基本上都要,有無細B都係面對呢個問題?
   0    0    0    0

我仔都係細B
我自己都介意好似嘥左錢讀多一年
不過都係要跟人地規矩啦
小朋友咁細個應該唔會知咩係留級既,同埋IS LS教的野應該唔同既
最大機會唔開心都係要同而家學校d 同學仔say goodbye

shelbylks28 發表於 23-4-24 17:52
2019細B, 現讀LS K1, 見好多IS學校都是8月31日cutoff 以計算年齡,所以如果申請8月cutoff 嘅IS學校,就要re ...

其實好多都唔係cutoff 9-8, KCIS, HKCA, SIS, CAIS, HKA, HKIS 呢啲都唔係。
你睇嘅係UK curriculum果啲?UK curriculum 果啲cutoff 9-8係因為跟返英國個education system, 唔係叫 “repeat K1”,AISHK遲半年開學咁唔通又叫 “repeat 半年”? Cutoff 9-8只係跟返當地system。
如果endup要返英國讀書都係要跟。
我仔都係19年10月出世,都係去返cutoff 9-8嘅學校,因為之後都係返英國讀書,唔覺得有問題。如果小朋友覺得會唔開心,其實都係睇個家長點樣present呢件事俾佢聽。如果家長本身都覺得有問題,咁個細嘅都一定覺得有問題。

回覆樓主:

其實有得揀做大B好D,尤其男仔,如果生得細粒運動又蝕底講野又唔叻,有機會影響自信。當然如果你高大又講野叻又有運動細胞就冇問題。
另外其實9月cut off 的British curriculum 小學一般會教快半年(同ESF比)。

回覆樓主:

我女都係細B,之前喺呢個post 分享過。

CAIS宣道國際 - 求教用家 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3872110

#34 嘅post

睇返我上面個post原來係講緊year 1,唔係完全對題。

我想補充嘅係,除非身邊大人係咁同小朋友強調佢係「留班」、「重讀」,講到好負面、好可惜,否則小朋友根本唔會有感覺。因為佢由一間學校轉去另一間學校,身邊嘅人物、事物、景象都唔同左。加上學制唔同、教法唔同,教學上著重嘅點唔同,係全新體驗嚟,唔會係原地踏步。

我覺得最終都應該以對學校嘅喜好作為揀學校嘅大前題,唔好俾學校cutoff 局限你嘅選擇。返學要返10幾20年,讀多一年讀少一年幼稚園其實唔係咁大影響。

dem0cracy    發表於 23-4-25 09:11

melobi12 發表於 23-4-24 19:14
我女都係細B,之前喺呢個post 分享過。

CAIS宣道國際 - 求教用家 https://www.edu-kingdom.com/forum.php? ...

thank you 好詳細
茅塞頓開了

Seandaddy 發表於 23-4-24 19:27
thank you 好詳細
茅塞頓開了

俾多左一年學費嗰part我係有共鳴嘅
‹ 上一主題|下一主題