用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 匯基東九
樓主: ericdozo
go

匯基東九   [複製鏈接]

MrsnMrX 發表於 23-4-27 18:01
點會收2A唔收band 1先呢。講笑嘛

係啦... 我都唔信收B2...

我地有幾個朋友一齊IN UCCKE, 真係按成績收到OFFER.
另一個B2朋友都去考, 人地放第3ROUND, 佢就收REJECT了.

2babymun 發表於 23-4-27 17:07
今年聽到好多1A、1B被reject~
我朋友個囡囡1A-B成績,就係unsuccessful。
所以話收好多2A,我就完全唔太相 ...
可能係聯繫,救恩 / 神召第一?

回覆樓主:

我都唔信匯基收好多2A生,剛剛呢轉,我朋友1B生先收到offer

bananaGi 發表於 23-4-28 09:34
agree.  收RO + 英文

英中,對英文有要求係基本啦

珍寶寶貝貝 發表於 23-4-28 11:40
我都唔信匯基收好多2A生,剛剛呢轉,我朋友1B生先收到offer

Band 1B尾,band 1c就要到七月放榜之後先收call lu

travelman 發表於 23-4-27 18:28
其实佢知道一般1A 1B 當滙基interview 是練習,收咗就唔要,如果是真1A (你知好多家長自我感觉兒女好勁) ...

其實你喺邊度聽返嚟收咗好多2A生?
你小朋友係2A而又收咗?
又喺邊度聽返嚟學校唔收1AB,跳去收2A呢?乜call waiting咁麻煩㗎咩?學校會因為怕個1A學生唔讀,要做call waiting 動作,而唔比offer個正正常常嘅1A生? 咁呢間學校都幾懶喎, 但佢收咗一班2A之後,又可以令成班學生考到唔錯嘅DSE,咁學校又幾犀利喎

早三年, 我校係有人放HY 要UCCKE.

我覺得UCCKE係跟成績派offer, 因為聽第一輪有offer嘅朋友成績都係1A/1B, 當然都有個別冇offer. 我估可能都係interview出事或者真係唔合眼緣掛

我玩左兩次呢個遊戲,都係收左小學排名較前嘅1A生先,如此類推,賽果係合理的。

MrsMu 發表於 23-4-25 13:56
請問咁會唔會影響大抽獎banding?
個個都叫我放心,大抽奬第一志願應該冇問題,但我越嚟越擔心,因為原本 ...
仲可以扣門。我識人自行+大抽獎入唔到迦密,叩得入仲好鬼好成績。同埋滙基校長好睇誠意,我聽過2一3個以誠意(唔好誤會,唔係講$)打動到而成功入學。

juneforgbb 發表於 23-4-28 14:44
我覺得UCCKE係跟成績派offer, 因為聽第一輪有offer嘅朋友成績都係1A/1B, 當然都有個別冇offer. 我估可能都 ...
UCCK係Band 1 A/B學校?好似收得好勁!
DSE反映到出來嗎?
我見近排好多posts关於这间學校!

bananaGi 發表於 23-4-28 14:40
早三年, 我校係有人放HY 要UCCKE.

今年也有朋友放德望要UCCKE

回覆樓主:

好多家鍾意呢間學校的教學理念,屬靈氣氛,全面發展,以學生為本。。。。。不是只追成績

珍寶寶貝貝 發表於 23-4-29 08:43
好多家鍾意呢間學校的教學理念,屬靈氣氛,全面發展,以學生為本。。。。。不是只追成績
...

無錯,小朋友讀得開心
大部分同學都好好品德

73662710 發表於 23-4-28 23:53
UCCK係Band 1 A/B學校?好似收得好勁!
DSE反映到出來嗎?
我見近排好多posts关於这间學校!

我唔係用家,冇特別細讀匯基dse 成績,坊間叫佢1A/1B

juneforgbb 發表於 23-4-29 13:10
我唔係用家,冇特別細讀匯基dse 成績,坊間叫佢1A/1B

觀塘區坊評聖言1A 滙基1A/B合理
全港而言 聖言1B 滙基1B/C 水平

滙基KE 2022年文憑試成績 #33
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3872487&pid=49169430

聖言 vs 滙基KE vs 順天 #13 #16
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3875220&pid=49222601

MrsnMrX 發表於 23-4-28 15:49
我玩左兩次呢個遊戲,都係收左小學排名較前嘅1A生先,如此類推,賽果係合理的。
...

AGREE.
有D 1A話無份, 我覺得佢地估錯BANDING.  
1C當左自己1A(通常二三線小學級前), 收到ROUND 3就有了.

bananaGi 發表於 23-5-3 09:11
AGREE.
有D 1A話無份, 我覺得佢地估錯BANDING.  
1C當左自己1A(通常二三線小學級前), 收到ROUND 3就有了.
三線級頭我唔敢講, 但二線級頭我估唔會1C, 二線學校一般1/3 學生band 1, 如果級頭已經1C, 咁就好難有1/3 band 1.
更新返上次朋友仔情況, 佢自行已經攪掂咗, band 1A~B中學(唔係神校), 匯基之後有call 佢, 最後揀自行 (唔講邊間了)

juneforgbb 發表於 23-5-3 10:12
三線級頭我唔敢講, 但二線級頭我估唔會1C, 二線學校一般1/3 學生band 1, 如果級頭已經1C, 咁就好難有1/3 ba ...

唔係級頭... 可能級8,9... 咁
比喻, 好多人估錯band

回覆 bananaGi 的帖子

明白係比喻
感覺匯基東九每年都好多人報名(相比起其他直資中學), 要拎到offer不易, 都相信好多top students 最後未必揀佢  
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊