用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 IB & DSE
樓主: 天外之人
go

IB & DSE   [複製鏈接]

Bluegene 發表於 23-5-2 21:24
我覺得core maths 係必修,普通人人謮,冇必要一次過同全面大幅加深。當然有人話因为換咗出卷考官。

出得 ...
我看過了及做過了今次2023年 DSE份Math core卷。重點題目側重了proof,及跟住的分題要識得將問題調到應用啲proof,似以前嘅A-Math。
過去10年甚少咁嘅題目,相信中學為了DSE亦甚少操類似題目。
如果時間充裕,相信很多考生都計到(我都計到,啲後生仔女點會計唔到?),但見到咁嘅題目,相信嚇窒而耽誤了不少時間做卷。

我同意,可改題型,但不用全面大幅改動加深。
權力去到某啲人手,「任佢行」。

回覆 ANChan59 的帖子

每個學制都有優點同缺點。我唔係比較DSE同IB, 因為我無讀過DSE,無資格比較. 都唔係投訴IB制度唔好, 永遠都冇十全十美.lB理念 全人發展的確好好. 我針對講下數學或理科小小不足之處. 佢地平時考試只針對剛教完個module. 好多普通學生下年就唔記得學咗D。(我仔話明明之前學過, 點解D人唔記得) 因為唔使大考再熟習一次, 其實relearn系重要的skills。 雖然話現在知識容易獲取, google下就知,唔使記太多. 我都好反對背書式學習. 但極端舉個例子. 無可能叫個醫生睇病要即時網上查資料. 所以有好多知識野系個腦度都要夠紮實. 我仔未到IBDP下年開始。有好多家長都有分享 IBDP的確好忙, 課程突然好深。 其實2年內要chur好多野唔容易。 聽唔少家長分享,好多都 應付唔到數學HL,我心裡就覺得因為在DP之前的根基唔夠紮實。真心講, 我仔對學習的passion系浸出來, 我認為跟學制有關.

poonseelai 發表於 23-5-3 09:47
作為ib家長我有時間盡量答下有關ib問題啦,在這個post可以理性討論下,其他就一句攞完着數仲唔認之類,真 ...
你指我攞你着數?

ABC-DAD 發表於 23-5-3 11:34
你指我攞你着數?

我係話係其他post一講ib就話ib係走捷徑擺着數,攞完仲唔認

planetearth 發表於 23-5-3 11:28

每個學制都有優點同缺點。我唔係比較DSE同IB, 因為我無讀過DSE,無資格比較. 都唔係 ...

ibo多年前有比較過MYP 上DP, 同GCSE 上DP, 二者有何差異, MYP 的gap 主要在knowledge 部分和欠缺考公開試經驗, knowledge 部分同MYP評分機制(knowledge 只佔25%)亦有關

poonseelai 發表於 23-5-3 12:11
我係話係其他post一講ib就話ib係走捷徑擺着數,攞完仲唔認
咁,係溝通問題,問明就唔會誤會。
想講下一個睇法IB 同DSE 排兩條唔同嘅隊。話IB 攞左邊個嘅着數,我覺得同DSE 無咩關係,NJ 嗰餅點分?唔會係DSE 同NJ 去計較嘩?

未必係家長,可能係受影響嘅教育工作者都唔定。

各自考慮咩最適合家長自己嘅小朋友就是,選擇好就全程投入收穫最佳果效,最實際。

流言蜚語,聽而不聞。

ABC-DAD 發表於 23-5-3 12:35
咁,係溝通問題,問明就唔會誤會。
想講下一個睇法IB 同DSE 排兩條唔同嘅隊。話IB 攞左邊個嘅着數,我覺得 ...

NJ local students and dse local students 係同樣爭取緊政府資助大學學位,所以才有咁多聲音

唯人自招,無言。

ABC-DAD 發表於 23-5-3 06:07
陳蛇,只是某幾位疑似DSE 家長的個別言論過火而已,不能一竹竿打一船人呢。
正如當初DSE 一度被嘲笑抄襲IB ...

同意,很平衡的論述。

我的 presentation skills 也不是讀什麼學制學返嚟,可以在工作上浸返嚟。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

每個學制都有優點同缺點。我唔係比較DSE同IB, 因為我無讀過DSE,無資格比較. 都唔係 ...

我就你的分享,有些個人感受。

你兒子經歷完 IBDP,他及你可能有更深入的評價。

學生對數學的差異程度在任何學制底下都很明顯。一上到 IBDP,按個人程度再細分數學程度,變成4個sects,這證明學生的學習差異。家長很多都希望子女文武雙全,但現實上人有不同強弱項。

你提到relearn,我同意大考再整體將之前所學再重搵一次係可以將短期記憶加長。

你講到醫生Google,我覺得不是這樣。兒子經常講Google係冷門Theory,冷知識。他考專業試有不同卷,不同階段也有不同考核方式,由背誦出來到分析。

一個合格的醫生要經過嚴格的專業試把關,普通醫生睇傷風咳跟醫生專做肝臟移植係有分別。又有GP轉介專科,你擔心的問題在現行機制上係有 QA嘅。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我女兒由 IB PYP, MYP, 讀到今年考 DP。我們十分喜歡 IB 的教學理念。但是,個人愚見是,正如你所指出,IB 其中的缺點是 MYP 的 數學科 knowledge 不夠紮實。上到 DP 如果選擇讀 Math A&A HL 會有 gap, 有些同學會讀得吃力。如果有些同學想報讀的大學學科需要讀 Math A&A, chemistry 同 physics HL 的話,會有一定程度的挑戰。再加上 TOK, EE, IA, CAS, 和報大學時需要預備的 essays, PS etc etc, grade 12 會十分忙碌。另外一個問題是,正如你所講,assessment 是每教完一個 module 之後做,沒有大考,有些 units 之後也沒有 re-visit。到考 mock 時才發現兩年前學的已經忘記得七七八八。女兒今年考試深切體會。不過,我不知道這是 IB 課程還是個別學校的問題。
雖然如此,我們仍然覺得 IB 課程很好,只是,不同課程可能適合不同學生。不同的課程也有自己的利弊,選擇適合自己的就好。
至於有些不了解的人說 IB 很容易攞7,這些聽了就算了,一笑置之。

我好肯定好多IBDP出來的學生都好優秀. 正如Pooseelai指出, MYP評分機制knowledge 只得25%, 遠遠train唔到太多讀到數學HL學生, 理科學生唔夠多. (GCSEFurther math,數學好的可以提早有足夠的準備. F.Math已經學好多calculus,但完成MYP extended math都未掂到calculus).

我講醫生例子只是指出好多時head knowledge其實都要紮實, 唔系想講醫生的專業.

我就覺得, 學習數理, 對於problem solving skills都好重要,因為我仔有讀D大比較深的course. 佢就覺得有分. 佢話, 學校每年做的功課, 好多research, 原本是好的,鼓勵同學去探索做 research, 但好多同學做research就左抄右抄(只要site the source就唔系cheating), 真系得個report有文有路, 可以好高分, 但其實無經過反覆思考,入唔到長期記億, 好多知識都一知半解. 少左深度思考. 我仔話科大個課程, 有條題目特別深, 用左8prove到出來. 在返覆思考過程中, 其實佢個腦好似磨緊把利劍. 最後份assignment 20%, 只有這條用左8小時的題目做對, 其他題目都錯. 不過唔系份份功課都gam, 好采最低分兩份功課唔計分.

我都系只針對數理科來講, 尤其是數學同物理.

回覆 Starrynite 的帖子

同意

Starrynite 發表於 23-5-3 14:53
我女兒由 IB PYP, MYP, 讀到今年考 DP。我們十分喜歡 IB 的教學理念。但是,個人愚見是,正如你所指出,IB  ...

我有些奇怪為什麼到考mock 才知道會考齊兩年數學所學?

IBDP syllabus 以內嘅都會考到,很正常的要求。另外做幾年past papers 都會知道考試內容及考核方式,我唔係好明白。

我記得lB考數學有formula table,如果概念清晰嘅,都可以勉強應付。

planetearth 發表於 23-5-3 15:11

我好肯定好多IBDP出來的學生都好優秀. 正如Pooseelai指出, MYP評分機制knowledge 只 ...

我都係講數理,可能兒子係本地傳統直資去 IBDP,所以在數理適應方面冇乜問題,我又唔敢講因為本地課程抑或增潤課程的關係。我冇PYP及MYP經驗,我只可以表達IBDP的了解及認識。

兒子在中三 final的時候,數及個別理科都在全級前十名,另一個可能性是天份及記憶力。

你兒子肯深度思考係非常好的事,比一般操練更高層次。我跟兒子分享,學過不如做過,做過不如錯過。堅持到底不放棄,係將來成功的重要一環。

其實主要系唔夠紮實, 清楚syllubus都無用. 要做past papers時已經唔夠時間學返紮實的技巧. 大部份都系學校教什麼就學什麼, 就算學校做足教齊, 如果忘記左都無辨法, 因為平時無relearn. gam多年又唔見有本書. 可能學校有好多notes佢自己keep左家長都好少理.

Starrynite    發表於 23-5-3 17:07

planetearth 發表於 23-5-3 15:37

其實主要系唔夠紮實, 清楚syllubus都無用. 要做past papers時已經唔夠時間學返紮實 ...

I see.

2jkidsfather 發表於 23-5-3 11:07
我看過了及做過了今次2023年 DSE份Math core卷。重點題目側重了proof,及跟住的分題要識得將問題調到應用啲 ...

睇你頭兩句描述, PROOF 完後個幾PART 用返, 呢D 係HKAL CALCLUS 張PAPER 既基本套路, 講白D 算係送分題...

物DSE 好少出呢D PROOF 既題? 唔係化?

YES, 我係OLD SCHOOL 啦

其實主要系唔夠紮實, 清楚syllubus都無用. 要做past papers時已經唔夠時間學返紮實 ...
你說的很對,就是根基不夠紮實。再加上去到 G11 暑假打後已經好忙好忙,根本冇乜時間去溫返之前教嘅嘢。老師多數只用 notes, 所有嘢上哂 Google classroom。家長連問都無從問起。我見女兒那些從傳統直資插班入來的同學普遍數理比較好。當然和孩子的資質有關,但是可能課程也有影響。

planetearth    發表於 23-5-3 21:00

可否具體講下如何不扎實(你多次提及這兩字)... 有類似我親友說, "IB 生GROUND WORK 普遍不夠好"
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊