用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 IB & DSE
樓主: 天外之人
go

IB & DSE   [複製鏈接]

我得IB 與 DSE 有點像選傳統/國際學校既討論...
唔係那個優秀一點, 而是適合唔同學習性格既人.
有人喜歡在範圍入精益求精, 可以在安穩區內的考題範圍; 有人則喜歡涉獵不同知識.

當然, 我講既係IB要高分果D, 如果低分, 確實係可以吹水吹番黎.
DSE 低分既, 應該無咁易吹番黎.

所以, 唔應該討論 讀DSE 壓力太大, 讀IB 好唔好?  
想唔需要付出, 又可以有IB既光環.
IB 要高分先至有光環罷!

另外, 從小要了解下學習性格.
好似 好多家長話小朋友唔肯讀書, 喜歡表達意見, 轉數快, 所以要活動教學, 小功課...

當睇完IB 既課程內容, 就有點似是而非.

angelfish228    發表於 23-5-8 08:35

回覆 加樂爹 的帖子

睇到呢點,多年前有次在餐廳上看到一位家長及小朋友,小朋友在看書中,家長就看著手機,不時見佢問家長野,問多幾次後家長就語氣上大聲講自己睇多啲,小朋友就獨自不再出聲看書去.  這位小朋友其實應該係IB所講方式學習求知中,雖不知道誰對誰錯,但家長的回應其實已經阻礙了佢既發展.

加樂爹 發表於 23-5-2 13:44
近日睇番AnChan59 在10年前對IB既說明, 用家評語,令我對教育多一些了解.

https://www.edu-kingdom.com/fo ...

多謝你的支持及嘗試瞭解1B是什麼!你可以再睇埋NSS vs IB,都幾發人深省。(應該都是置頂文章)

你看的是第二版,第一版在日誌,應該是13年前開始。當時開始多人講,因為DBS及SPCC引入Pre-IB 及IBDP,我將自己摸索的經驗過程分享出來,在日誌中吸收其他網友的意見,兩年後再滙總出來,放在大海。

自己正在放假,今早又入去看一次,發覺很多當年講嘅的情況及預測,很多都正確。除了最大爭議的神科多收NJ而不是J,這個出乎我意料之外,問題出在前港大醫學院長的吹水承諾,讓NSS家長有錯誤的期望。

我之前講過很多次都係睇重1B培訓學生的十大特徵,我們家庭看教育係20-30年後社會,世界需要什麼人才?那10個特徵就是我們希望孩子能夠掌握及實踐。

十年後,看到自己兒子的成長及發展,慶幸選擇了Pre-IB and IBDP,走出另一條大道。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Radiomama 發表於 23-5-2 13:57
無論咩學制,最Top果班都會係各有優點,最緊要學識互相尊重同互相合作。

香港作為一個城市有自己嘅考試制 ...

不少人覺得 presentation = 吹水, 花巧嘢, 其實一個好的presentation 需要好多功夫, 如果各位工作上有睇下別人做presentation 或自己要做 presentation 時應該明白, 只有極少的人不用準備功夫就可以做到。

天外之人 發表於 23-5-2 14:29
回覆 ANChan59 的帖子

我所指出朗誦對佢好大影響原因,係令佢於玩耍情況下聽與講都會深刻啲,從而理解內裡所 ...

你有自己睇法我冇意见,我尊重言論自由。

朗诵不会让你更深入思考,阅读,写作,思考才会领略文字,语文的功力。

我之前讲儿子的普通话老师用multi tasking 教学,係好特别,他一边打球或者一边玩游戏,同时跟老师用普通话沟通交流。係令佢出口的普通话係自然反应,不是课堂那种。

你讲得啱,绝大多数人不懂得如何教古文及文言文,不懂装懂的人教学生,中文自然会成为死亡之卷。

我同意先父的看法,写作之前是认字,他先教单字,同埋这些简单入面不同的典故,每个都是历史故事及人物,加上一些中华文化传统的教化,所以对文字的认识是另一个层次,朗读是另一种形式的学习文字,先父称之为唸口簧,然后才去到写作。

文字是士兵,写作是兵法,作者是将军,遣辞用语等同调兵遣将,要有先后,主次,脈络。

你的教育理念跟我可以讲很不同,我已经经过了,二十多年过去,我知道我教养孩子的结果,跟圣经颇一致。

“教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。”
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

天外之人 發表於 23-5-2 14:46
回覆 加樂爹 的帖子

睇到呢點,多年前有次在餐廳上看到一位家長及小朋友,小朋友在看書中,家長就看著手機,不 ...
我諗重點在家長的態度及原意.家長拒絕回答討論, 小朋友立刻感受到.
我常覺得家長好似點燃火種既炭精, 找機會同精神, 好花心機!
當小朋友願意討論, 我很開心, 因為證明"點燃了", 只要同佢再傾下, 佢又會有新點子....

現在, 我好多時叫阿仔睇書, 書講既全面同認真好多.
例如, 小三學生, 你係過來人, 都明白開始有小小分派, 口頭過不去既情況.
他們不再是小朋友, 像小一二, 一切都單純而行.

佢自已揀左本psycology 睇完後, 又再揀本politics 去睇.
我在旁, 看呢本politics  是由古希臘羅馬的政制, 到近代思想...
應該解決唔到佢既問題.

所以, 現在諗緊找什麼類別既書引佢去睇.
(當然, 困難係 我唔會找果種好心好報, 世界美好既書, 這正如我不能向他完全講解我既體法一樣)

ANChan59 發表於 23-5-2 14:46
多謝你的支持及嘗試瞭解1B是什麼!你可以再睇埋NSS vs IB,都幾發人深省。(應該都是置頂文章)

你看的是 ...
我多謝你的IB 分析, 不單是專業, 是很全面的個人感覺分析, 很中肯.其他回應者, 都很認真, 高質呀

poonseelai 發表於 23-5-2 14:46
不少人覺得 presentation = 吹水, 花巧嘢, 其實一個好的presentation 需要好多功夫, 如果各位工作上有睇下 ...

可能因為他們一向沒有準備充足去present。

自己去做presentation,係準備好多嘢,瞭解對象,深淺度,內容提要,先後次序,加入娛樂原素提高專注力及參與度,準備過程可以好複雜。特別在大學,有Q &A,或者我歡迎同學/學員隨時提問,我預備的比要教嘅多好多內容。

一節45分鐘的演講,三個小時的課堂,8個小時的培訓課程,可以要兩個到四個星期斷斷續續的備課。

加樂爹 發表於 23-5-2 15:15
我多謝你的IB 分析, 不單是專業, 是很全面的個人感覺分析, 很中肯.其他回應者, 都很認真, 高質呀
...

我不是專業,只是以用家身份我手寫我心!

poonseelai 發表於 23-5-2 14:46
不少人覺得 presentation = 吹水, 花巧嘢, 其實一個好的presentation 需要好多功夫, 如果各位工作上有睇下 ...

有時候時間唔容許,只有10分鐘準備,presentation 較短,2-3個重點,弄清思路就可以上,但要靈活執生,觀察位觀眾,同事,同學的臨場反應,臨時作出調整。

ANChan59 發表於 23-5-2 15:17
可能因為他們一向沒有準備充足去present。

自己去做presentation,係準備好多嘢,瞭解對象,深淺度,內容 ...

陳sir 講了presentation 的重點

ANChan59 發表於 23-4-29 17:37
乜我好火咩?咁要自己查找不足!

現在香港學生普遍common sense 弱咗係事實,學制有一定程度關係。另外一 ...

個人覺得不是學制的問題, 是家長BABY 呢代細路既成長, 技藝可能高左多左, 但從經驗中學習既能力係差左既, 亦可能影響所謂COMMON SENSE...

最簡單, 呢代細路學習什麼都係找老師/教練... 隨便舉個例子, 我地果代打兵兵波, 係一班細路跟著個鄰居哥哥四圍打, 被人"猜台", 接唔到人地個開波, 就在旁邊觀看偷師, 睇下人點樣會失敗, 睇下又點樣先成功... 大家都在失敗中嘗試; 在經驗中, 無論自己的或他人的, 歸納, 推論, 嘗試, 驗証...

相反, 呢代學野, 係教練直接告訴你"曉門", 技術提昇快, 找多幾個教練, 學多幾門技能... 但教授以外的呢? 但歸納, 類推這些能力少了... 這些是所謂COMMON SENSE 所需要的...

加樂爹 發表於 23-5-2 15:10
我諗重點在家長的態度及原意.家長拒絕回答討論, 小朋友立刻感受到.
我常覺得家長好似點燃火種既炭精, 找機 ...

父母在孩子學習路上扮演什麼角色?

有興趣可google Dr Sugata's project "The hole in the wall", 了解孩子self teaching 能力好高

樓主之前也有講過, 孩子用電腦學就不用老師?唔係不再需要老師, 而是老師由以往傳遞知識, 變為引導學生去思考問題, 其實仲難, 父母角色就係多鼓勵孩子, 聽他們分享。

ANChan59 發表於 23-5-2 14:46

你看的是 ...

港大E 多收NJ, 據說因為CU 搶客... 始終DSE 某分數線以上的人數有限, 多去了CU, 港大E 不願降分收人, 那變成比例上多收了NJ

Radiomama 發表於 23-4-29 10:49
「不太喜歡IB學生」,是什麼意思?會否太主觀?

我認識的教授同講師,甚至專負責學生事務的朋友,好少這 ...

這當然是 "一家之言", 但相信也和學科有關...

親友教授純理科, 覺得IB 生 :

'樣樣都況況而談, 說得頭頭是道, 好似瓣瓣都掂. 但要做起事來, 就不見人 (跑了)"

親友說IB 生的GROUND WORK 普遍不夠好...

相信IB 生長期訓練PRESENTATION 等等, 在社科商科可能優勢較明顯, 而在純理科或理工科可能會出現我親友所說的現象.

poonseelai 發表於 23-4-29 07:51
我時常話人怕出名豬怕肥,ib school 高調公布成績咪日日做戰靶,提供 AL 的學校可能正悶聲發大財,唔覺唔 ...

批評者係加埋"社會正義" 元素的... 直資, 學費, 大學學額, 富人/窮人等等...

retriever 發表於 23-5-2 16:08
個人覺得不是學制是, 是家長BABY 呢代細路既成長, 技藝可能高左多左, 但從經驗中學習既能力係差左既, 亦可 ...

我很認同家庭及學校教育才是讓學生高分低能的最大原因。

你講嘅歸納,推論,嘗試,驗證⋯在運動方面,很似PDCA,係很好的比喻。我希望孩子學動動也是這個原因,很難有活動可以短時間經歷成敗得失,而且要在短時間內調整策略,心理壓力,打法,扭轉劣勢。看似不重要,但對運動員的心理質素有很大的提升!

上面我講過10 characteristics IBers懂得冒險,接受失敗,調節心態,這是讓孩子及年輕人更懂得面對現實及挑戰。學習面對失敗及成功,比較單純考試成績好係很不同嘅理念,

retriever 發表於 23-5-2 16:12
港大E 多收NJ, 據說因為CU 搶客... 始終DSE 某分數線以上的人數有限, 多去了CU, 港大E 不願降分收人, 那變 ...

港大醫學院的說法係荒謬的,香港考生人數一直減少,所以5*及5**人數必定會下跌,死守某個分數係懸木求魚。應該係大學不要只顧面字,降低Jupas 入學分數,減少社會爭議。

retriever 發表於 23-5-2 16:26

正如每套卡通片總有一個主角係肥仔,ib做 group work 總有人出口唔出手,或直情無参與過,可能你朋友就係遇到那些

presentation 只是課程一部分,並無長期訓練,亦無需要

retriever 發表於 23-5-2 16:26

我只是澄清一下,你親友是指最近入學的學生?抑或一向都係這樣表現?

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊