用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 skh vs Lh
樓主: alien_ho
go

skh vs Lh [複製鏈接]

又唔覺兩間學校有幾大唔同。
入LH是爲左考小,入SKH唔通為左愛基督咩。

兩間學校的課程,我就覺非常相似。其實去到一個境界,課程設計係趨同的。講到兩間學校好大唔同的,我估都係道聽途説的居多

快樂火雞 發表於 23-5-3 10:23
又唔覺兩間學校有幾大唔同。
入LH是爲左考小,入SKH唔通為左愛基督咩。

指的是課程內容不同
LH有啟迪班,SKH 冇
同埋一般家長又點會覺得SKH 學術可以同LH 比呢?(emoji)

我指係呢啲分別

LH又會訓練定小朋友講一中一英故事。SKH K3會有小一銜接嘅訓練(相信好多學校都有),但學校唔會做呢啲面試準備。

love_sukaa 發表於 23-5-3 00:17
根本兩間學校嘅模式好唔同

SKH並唔係一啲只衝學術嘅學校,LH 就明顯係for考小
Team A 唔讀IS嚟嚟去去都讀嗰幾間Team B 入到真係龍幼都唔少,應該都唔係靠學校入到

同埋SKH都唔少一心入sscps大啲出國,佢哋要happy school唔係要神校,但有啲人唔會信

azure7689 發表於 23-5-3 13:02
Team A 唔讀IS嚟嚟去去都讀嗰幾間Team B 入到真係龍幼都唔少,應該都唔係靠學校入到

其實係呀,本身兩間學校家長心態同計劃都唔同

所以我一開始先話要睇家長咩心態

love_sukaa 發表於 23-5-3 22:21
其實係呀,本身兩間學校家長心態同計劃都唔同

所以我一開始先話要睇家長咩心態

其實唔洗佢考小一定入神校,想佢有長遠發展(思維,品德上)

咁應該點揀?

長遠發展和幼稚園關係不大

azure7689    發表於 23-5-4 13:18

love_sukaa 發表於 23-5-3 11:42
指的是課程內容不同
LH有啟迪班,SKH 冇
同埋一般家長又點會覺得SKH 學術可以同LH 比呢?(emoji)
SKH的課程唔淺,LH的課程亦唔係太深,兩者的程度真係分別唔大。同一般家長想法相反,這些名幼最大的好處是能夠提供剛剛足夠考小學的課程,減少過度的催谷。

SKH和LH 適合唔同家庭

有人會因為語境、教材和升小支援較好,可以分擔咗考小壓力而選LH

有人揀SKH 因為其品德、思維的培養出色、和升某幾間學校的影響力大

Adiezz 發表於 23-5-6 14:57
SKH和LH 適合唔同家庭

有人會因為語境、教材和升小支援較好,可以分擔咗考小壓力而選LH

品德、思維培養點出色法

對於學術/SPCC/名小 -> 肯定是 SKH
對於全能 -> LH

Jean1769 發表於 23-5-6 21:58
品德、思維培養點出色法

學校課程比較多時間與品德,價值觀培養有關,如環保,愛護流浪貓狗,家庭,這點和其他名幼不同。有些名幼神幼比較多教學術知識有關的例如七大洲五大洋/國家/首都/昆蟲/動物名稱。
Skh理念和spccps相近,學校著重培育小朋友基督教有關的價值觀如關愛同理心自律。

如n無,睇你係現實型vs信神者兩間都讀過,分別大致如此

Godark 發表於 23-5-11 02:49
如n無,睇你係現實型vs信神者兩間都讀過,分別大致如此

現實 》 揀Lh
信神 〉 揀skh ?

可唔可以分享多少少兩者既氣氛,老師質素,行政、透明度.. 呀?

LH 既野就好多人都有分享過,但skh 真係好少人分享,再上你又讀過曬兩間,可唔可以分享多少少呢?
謝謝 (emoji)(emoji)

回覆 alien_ho 的帖子

如係真心基督徒,skh 會常給平安提醒,小朋友在學校環境的素質培養會令你意想不到,重要過最後入邊間學校。如係現實人仕,lh 氣氛應該同家長價值觀一致,主要為目標而行事,也沒有問題。
另外,聖公會家長普遍就算會外補也懂自教育/養;lh 也當然有,但多借用外力。至於對學校感覺,skh妥當簡潔合適,lh勤力或會有壓力。
上小,如跟學校課程又沒有花多時間學習的話,skh小朋友可能考小一或第一年會較lh的吃力,但可能有空間,小朋友吸收很快,亦有不同natural talents,健康eq應對也不錯;lh也可以被train得很outstanding,好看家長,但針冇兩頭利,可能會有其他問題。總括來說,一個比較著重well balanced 一個比較著重outstanding,睇你自己睇邊樣重啲。

回覆樓主:

SKH和LH 的收生取向和面試安排很不同,相信帶過小朋友去的家長會感受到
如果家長無太多額外時間和資源去找外補,LH 可能較合適
如果想有較全面的學習和更佳的家長群,亦有額外資源培養小朋友,就選SKH吧
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊