用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 skh vs Lh
go

skh vs Lh [複製鏈接]

女,活潑有性格,N 無人士

兩間都係pm
兩間都唔近
學費加校車兩間為返差不多
車程兩間都差不多

SPCC 入到係bonus
入唔都唔介意
目標入直資龍校
點揀?

1    0    0    0

回覆樓主:

LH

2間都唔係龍都要靠自己實力考小,咁起碼LH support 大過skh

同埋要睇邊間LH, 係咪比較強個幾間?

同意樓上, LH考小support多d, 但升小成績視乎邊間校舍.

Skh注重品德, 考小需要家長發功, 升小成績一向亮麗
https://www.skhkg.edu.hk/?page_id=671

我會揀skh

alien_ho 發表於 23-4-23 23:22
女,活潑有性格,N 無人士

兩間都係pm

其實兩間風格好唔同,除左揀適合小朋友,仲要睇吓家長自己係邊類人

love_sukaa 發表於 23-4-24 07:37
其實兩間風格好唔同,除左揀適合小朋友,仲要睇吓家長自己係邊類人

家長自己係邊類人,可唔可以講多少少呀?

回覆 alien_ho 的帖子

樓上講嘅全部都同意。
但係如果2間都PM, 仲要唔近, 幾點搭校車?放學返到屋企幾點? 可能外補上興趣班時間都有限。如果係咁,LH 本身已經有學術,至少私人時間補少兩樣。

SKH 學術一定要自己發功,又或者如果你都心儀赤提,我見好多例子SKH最後都有赤提(因為2校bonding都好強).

Lightwriter 發表於 23-4-24 00:11
LH

2間都唔係龍都要靠自己實力考小,咁起碼LH support 大過skh

係比較強個幾間
(每年都有4-5 個最後入spcc 個幾間)

LH啦,揀SKH如果考得唔好又會賴學校得個名
女仔有好多好選擇,神校聽講都收得多女龍幼生,坐龍望神唔一定出公海搏

alien_ho 發表於 23-4-24 10:18
家長自己係邊類人,可唔可以講多少少呀?

LH 家長我覺得比較高調,多比較

Skh 家長比較低調

azure7689 發表於 23-4-25 18:10
LH啦,揀SKH如果考得唔好又會賴學校得個名
女仔有好多好選擇,神校聽講都收得多女龍幼生,坐龍望神唔一定出 ...

同意
睇返之前啲post, 呢度對skh 比較要求高(emoji)
其實睇返升小結果整體都考得幾好,但啲人永遠只拎住spcc 去講,入唔到就講到間學校冇用咁

本身個base 都唔同,skh 得max 180, LH 咁多分校加埋都over 700

love_sukaa 發表於 23-4-26 00:12
LH 家長我覺得比較高調,多比較

Skh 家長比較低調

好處係LH啲家長會將啲小朋友記得嘅面試題目實時分享,連認過啲字都全部背晒出嚟。要面試資訊嘅家長會好鍾意
SKH班群組唔會分享呢啲嘢,可能提吓出email打下氣,有會員之前話啲家長收收埋埋

睇你要咩,兩間都有人同時讀兩間幼稚園

love_sukaa 發表於 23-4-26 00:18
同意
睇返之前啲post, 呢度對skh 比較要求高(emoji)
其實睇返升小結果整體都考得幾好,但啲人永遠只拎住sp ...
係考得幾好丫,跟住講多兩句又鬧你活在自己世界,我哋都係跟返主旋律啦

對小朋友有信心,就SKH,想安安穩穩就LH。

課程來講,SKH的presentasion多d,LH的英文比較intensive

考小來講SKH主要係港島為主,加埋男女拔。
如果目標係九龍直私,LH會易好多。

總之想搏神校就SKH,否則LH更安全

love_sukaa 發表於 23-4-26 00:18
同意
其實睇返升小結果整體都考得幾好,但啲人永遠只拎住sp ...

問題就係SKH考小成績唔透明,只列校名唔列人數,一個考到同30個考到好大分別。外人就係道聽途說,連讀緊家長都話唔知人數(真唔知假唔知佢先知)

有用家話一年廿幾三十個spcc, 又有用家同我緊得十個左右,信邊個?

Jean1769 發表於 23-5-1 13:24
問題就係SKH考小成績唔透明,只列校名唔列人數,一個考到同30個考到好大分別。外人就係道聽途說,連讀緊家 ...
SKH大量Team A,考小成績是沒什麼要懷疑的。主要問題是對Team B有幾大幫助。

快樂火雞 發表於 23-5-1 14:20
SKH大量Team A,考小成績是沒什麼要懷疑的。主要問題是對Team B有幾大幫助。

...

同意呀!我一直覺得team A 咪去skh 或寶山相得益彰, N無就另謀高就啦

Jean1769 發表於 23-5-1 13:24
問題就係SKH考小成績唔透明,只列校名唔列人數,一個考到同30個考到好大分別。外人就係道聽途說,連讀緊家 ...
信前者,平均一班4-5個,舊年有一班聽講特別標青
Team A有比較佛系的入到,Team B力谷係基本,誠如你所言好難講幾多係學校

雖則之前都有會員分享過,SKH學生基本都會有救恩/高主教/三私/IS offer,但有唔肯定嘅都係揀LH啦~

講到Team A,其實LH的team A數目亦唔少,考小的數字也有水分。
如非關係人士,考小遊戲都係要自己力谷。

快樂火雞 發表於 23-5-1 23:28
講到Team A,其實LH的team A數目亦唔少,考小的數字也有水分。
如非關係人士,考小遊戲都係要自己力谷。 ...
原來LH都唔少喇?住九龍的確係幾好嘅選擇~ 我認識嘅係讀LH PN有SKH就轉無就留。
考小一路都係靠自己無揾過學校,到出晒結果先問校長意見。嗰次面談楊校長俾咗好大嘅支持同安慰我哋,佢好體諒兩職家長嘅難處同支持我哋嘅教養理念,亦有分享畢業生現況,俾信心我哋為小朋友作選擇。

SKH嘅學校群體好好,有心嘅家長一定會揾到志同道合嘅夥伴,小朋友之間亦會有正面嘅影響。

要升小支援嘅一律建議LH~

azure7689 發表於 23-5-2 09:13
原來LH都唔少喇?住九龍的確係幾好嘅選擇~ 我認識嘅係讀LH PN有SKH就轉無就留。
考小一路都係靠自己無揾過 ...

根本兩間學校嘅模式好唔同

SKH並唔係一啲只衝學術嘅學校,LH 就明顯係for考小
所以一心只為考小嘅家長,應該去揀LH,唔好入到SKH之後喺度怨喺度同LH比較

但講到尾,你讀任何一間名幼,都係會外補,LH既一樣外補到七彩

Team A 外界只會對住SKH去講,好講真,其他名幼都大把神校alumni
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊