用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St Rose vs 九真
go

St Rose vs 九真 [複製鏈接]

請問這2年St Rose DSE成績跌咗,St rose 定九真好d?  請指教
   1    0    0    0

怪獸父母 發表於 23-4-21 11:46
請問這2年St Rose DSE成績跌咗,St rose 定九真好d?  請指教
仍然前者較優勝

回覆 怪獸父母 的帖子

St Rose is stronger in English!

怪獸父母 發表於 23-4-21 11:46

覺得分別唔太大, 有冇聽過講座? 帶阿女喺學校附近感受下師姐們分別。選心儀好了。

kirstyau 發表於 23-4-21 12:46
覺得分別唔太大, 有冇聽過講座? 帶阿女喺學校附近感受下師姐們分別。選心儀好了。
...

二間都有去呀, 感覺各有優點, 有選擇困難症

kirstyau 發表於 23-4-21 12:46
...
st rose 落到呢個地步?

HK-MAN 發表於 23-4-21 12:56
st rose 落到呢個地步?

九真 唔係升緊?

回覆 怪獸父母 的帖子

交通方便就揀九真, 喺地鐵站側邊非常便利, 缺點係近鐵路某啲班房會比較嘈
成績我無深究, 大家都係B1中學, 各有好處.  九真既校規幾嚴, 如果你女屬於外向型甚至"脫兔"型就唔好喇, 我怕佢收橙紙 (即係記過) 多過食飯

回覆 怪獸父母 的帖子

交通方便就揀九真, 喺地鐵站側邊非常便利, 缺點係近鐵路某啲班房會比較嘈
成績我無深究, 大家都係B1中學, 各有好處.  九真既校規幾嚴, 如果你女屬於外向型甚至"脫兔"型就唔好喇, 我怕佢收橙紙 (即係記過) 多過食飯

kirstyau 發表於 23-4-21 13:38
九真 唔係升緊?
上上落落掛,要keep 得住先實。始終高中果班都唔係全b1生…實有上落。

回覆 HK-MAN 的帖子

或者咁講啦, 近呢兩年九真既自行收生要求高咗, 除咗要成績好仲要英文好, 而課程亦都改咗.  聽聞校長好希望喺3-4年後九真可以出到DSE狀元, 所以有啲人就話九真係"潛力股"囉.  
我可以講既係, 九真谷緊初中既學生升level, 所以如果阿女唔受谷又或者父母唔捨得俾阿女咁谷就唔好考慮喇

kirstyau 發表於 23-4-21 13:38
九真 唔係升緊?

參考以下分享

九真2022年文憑試成績 #35
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3873286&pid=49184911

九真中四中五午餐可以出街食,聖羅撒不可以。九真成績好過聖羅撒一點,至於出狀元,十年內應該無可能,四間真光,只有油真在2013年出過,想像唔到九真會叻過油真同坑真。
‹ 上一主題|下一主題