用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青區大抽獎排位難題
go

葵青區大抽獎排位難題 [複製鏈接]

我有1女1仔,都係9月升中,同小學,阿仔呈3全級4/66,上次家長日老師話佢呈分排名25,今次都係得23,無機會入b1尾,我本身諗住甲1陳兆民 ,乙1陳兆民,2全完,3伍若瑜。而家3次呈分出左,都上唔到b1尾,唔知咁樣仲有冇機會?會唔會好進取?定係直接甲1,乙1全完,2伍若瑜,3顧超文?2來因為全完留左2x個位俾小學,都驚入唔到…定係甲乙1都直接伍若瑜算呢?
   1    0    0    0

kawai1985 發表於 23-4-19 19:58
我有1女1仔,都係9月升中,同小學,阿仔呈3全級4/66,上次家長日老師話佢呈分排名25,今次都係得23,無機會 ...

全完第二2022年20%升B1英中
今年66人×20%=13 全完聯繫位21個
呈分排2X 乙1聯中有機會

全完第二2022年升中派位
----------------------------------------------------------
官津本區+他區+直資
B1 14+2+0=16 (20.25%)
B2 24+0+1=25 (31.65%)
----------------------------------------------------------
英中 38+2+1=41 (51.90%)
其他 35+2+1=38 (48.18%)
總數 73+4+2=79 (100%)

聯中 24 (30.38%)
全完 24 (聯繫位21個)

本區 14 (17.72%)
保祿六世 2 |
林護 1 安柱 3 順聯李兆基 4 陳兆民 4

他區 2 (2.53%)
上智 1 | 觀官 1

直資 1 (1.27%)
基崇 1

https://www.chuenyuen2.edu.hk/%E7%AE%A1%E7%90%86%E8%88%87%E7%B5%84%E7%B9%94/%E5%85%A5%E5%AD%B8%E8%B3%87%E8%A8%8A/%E5%8D%87%E4%B8%AD%E6%B4%BE%E4%BD%8D/

https://www.chuenyuen2.edu.hk/wp-content/uploads/2022/08/2122%E5%AD%B8%E7%94%9F%E7%8D%B2%E6%B4%BE%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E4%BA%BA%E6%95%B8V2_1-758x1024.jpg

唔好意思唔係好明🥲,即係全完放第一都有機會?

kawai1985 發表於 23-4-19 23:14
唔好意思唔係好明🥲,即係全完放第一都有機會?

全完聯繫位有餘給聯小B2生乙1抽

回覆 Poyau 的帖子

係呀,我就係驚位小,會再難d

kawai1985 發表於 23-4-20 14:30

如果我無理解錯,樓主小朋友應該讀全完第二小學。貴校每年約有21個聯繫中學既保留學位,如果貴校B1學生想用聯繫位,就要將聯繫中學放在統一派位乙部既第一志願,否則就用唔到(放乙二就會用街外既非保留學位)

由於全完中學並非貴校B1學生首選,以至去到貴校B2生都可以用到聯繫位,個人估計當貴校B1生抽完後,應該都剩唔少聯繫位

kawai1985 發表於 23-4-20 14:30

聯繫位只給聯小B1/2生乙1優先抽
假如聯小B1生皆乙1外闖
之後才以聯中保底是用公海位
如此聯繫位全數給聯小B2生乙1抽

唔係啦,我小朋友唔係聯小,只係想問下機會大唔大。
之後我老公話想搏下陳兆民,而我亦都請教左學校老師,佢地話其實係可以搏下陳兆民,所以我地諗住咁排:
甲1:陳兆民
乙1陳兆民,2顧超文,3李賢堯,4石天/迦密,5皇仁,6燕京
‹ 上一主題|下一主題