用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Y13轉校的可能性
go

[英國] Y13轉校的可能性 [複製鏈接]

仔讀緊Y12 來緊6月考AS,但係佢唔中意宜家間學校想下年Y13轉校有冇可行性
   1    0    0    0

Y11都仲有學校會收,但我估無咩學校會收Y13,一般學校都系以6月尾個考試成績作為Y13開學時報UCAS個PG,學校仲要做你推薦人之類,不過我都想知道有無人有經驗分享下,幫推!

The Stephen Perse Foundation 我知道系收Y11,而Y13亦話有可能,不過呢間學校要求好高,報名費好貴,如果而家成績有幾個A*可以問問呢間同其他A工廠。
另外,而家至轉校,好明顯要賠一個學期即10幾萬既學費呀。

yuyueng 發表於 23-4-20 09:43
The Stephen Perse Foundation 我知道系收Y11,而Y13亦話有可能,不過呢間學校要求好高,報名費好貴,如果 ...

當我仔考完今年6月試但通常成績要8月先有,同學校講想退學或轉校唔交學費住(學校通常要求6月尾放暑假前就要俾下期學費)係會要賠一學期學費咩?

dondonmama 發表於 23-4-20 20:06
當我仔考完今年6月試但通常成績要8月先有,同學校講想退學或轉校唔交學費住(學校通常要求6月尾放暑假前就 ...

你上學校網頁留意學校收生條款和退學安排 。
退學安排多數是要預早一個原整學期前提出 , 即是你9月退學的話 ,你要在4月 的 term start 前書面通知學校 。

katrinafu 發表於 23-4-20 20:47
你上學校網頁留意學校收生條款和退學安排 。
退學安排多數是要預早一個原整學期前提出 , 即是你9月退學的 ...

多謝指點,我再去校網睇清楚啲,另外如果我真係宜家通知學校下學期要退學嘅話,佢仲會唔會幫我仔出PG同下年申請大學嘅推薦人?還是要新校搞?今次去英國探佢聽到佢有咁個想法我真係頭都大埋(emoji)

你直接問學校 !
但以我理解, 如果你轉校,相信到時會由新學校出PG , 因為UCAS 都會由Upper sixth 年度去開戶, 和就讀的學校老師幫你入PG .
你孩子已有Upper Sixth 取錄? 此外留意一點是 ,如果是學生簽證的話 , 轉校要重新再做 。

katrinafu 發表於 23-4-20 22:36
你直接問學校 !
但以我理解, 如果你轉校,相信到時會由新學校出PG , 因為UCAS 都會由Upper sixth 年度去 ...

我仲未幫佢搵Upper sixth首先要搞清楚究竟行唔行得通,如果又要賠錢又要乜真係好麻煩(emoji)我都係要勸佢放棄執念,其實計埋假期頭尾都係幾個月傘

因為有deposit 喺學校,佢係可以因為通知期不足而唔退deposit 的。

dondonmama 發表於 23-4-21 00:07
我仲未幫佢搵Upper sixth首先要搞清楚究竟行唔行得通,如果又要賠錢又要乜真係好麻煩(emoji)我都係要勸佢 ...

其實upper sixth轉其他中學真是不大可能, 當然我不可以講一定沒有, 只是現在4月, 你要搵學校,都應該搵緊, 是要搵到再考慮轉不轉校。
如果選擇讀Foundation 又另一樣野, 呢個就容易解決。

dondonmama 發表於 23-4-20 20:06
當我仔考完今年6月試但通常成績要8月先有,同學校講想退學或轉校唔交學費住(學校通常要求6月尾放暑假前就 ...

1)其他會員講得好正確,如果要退學,原則上所有學校都要有一個學期通知,即系話9月開學唔讀既話,你要起今個學期開始前就要書面通知,當我仔學校計,下星期一term begins,甘你最遲要呢2日通知學校,明顯地你呢2日決定唔到啦,所以我話你100%要賠一個term學費比學校,有D學校預先就要比一個學期作deposit,有D只系比1000英鎊,離開學校時至退還,不過就算系邊仲,唔夠一個學期通知退學,都系要賠一期學費。

2)學校6月頭會有校內考試,放暑假前會有成績出,不過都唔系最終報UCASPGPG9月中至出到,所以如果9月唔返去,就唔可能有PGY13唔再系佢地學校既學生,甘一定唔會用佢地名義幫你報UCAS同做推薦人啦,你亦唔可能等AS Level成績出至報新校。

3)我之前都講,基本上無咩學校會收Y13,你仲要而家都未揾學校,就算報Y12都遲。轉校又要重新做過VISA(不過申請BNO VISA可能好快搞掂)不如瞭解下你公子點解非要轉校不可?Y13一開學要追課程,又要考試,仲要報UCAS9月前要決定好大學讀咩科,目標讀邊間,Firm insurance都要決定好,仲要寫PS同準備面試,Easter之後基本上自己溫書,返學日子唔多。

katrinafu 發表於 23-4-20 22:36
你直接問學校 !
但以我理解, 如果你轉校,相信到時會由新學校出PG , 因為UCAS 都會由Upper sixth 年度去 ...

我估系重未有,所以我都想知道究竟有無學校真系收Y13

SIYip 發表於 23-4-21 08:33
因為有deposit 喺學校,佢係可以因為通知期不足而唔退deposit 的。

deposit間間唔同,我仔之前果間收一個學期,而家呢間只系收1000英鎊(真系大家講個信字),呢D錢仲要扣搭的士錢,去trip錢,上英文course錢,買學校野錢,其實扣扣埋埋無幾多剩。

yuyueng 發表於 23-4-21 09:10
1)其他會員講得好正確,如果要退學,原則上所有學校都要有一個學期通知,即系話9月開學唔讀既話,你要起今 ...

多謝你以上幾點見議,我會話俾仔知希望佢明白其中種種難以解決嘅問題,平服心情專心讀埋下個學期

dondonmama 發表於 23-4-21 23:49
多謝你以上幾點見議,我會話俾仔知希望佢明白其中種種難以解決嘅問題,平服心情專心讀埋下個學期
...
其實y13好快過,9月開學,二月考mock,中間仲有term break 聖誕假期,又要報大學,點都讀埋佢。

回覆 dondonmama 的帖子

請問你囝囝係咪讀緊其中一間A star factory 呢?而家好少學校會考AS
‹ 上一主題|下一主題