用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 中四已重讀一年,升學問題
go

中四已重讀一年,升學問題 [複製鏈接]

小女在2B-2C中學中四已重讀一年,今年老師說升中五困難,英文差一點,建議她去讀VTC職專,但朋友說職專是不歸路,先拼到DSE,小女選修視藝中2
英1
數3
通識3
視藝3

1.想問有其他低band的學校可直接收中五嗎
2. 如果想主修視藝,香港兆基創意書院可行嗎

因朋友說女兒成績不算差見底,不建議去讀職專的不歸路

0    0    0    0

noonooho 發表於 23-4-19 13:31
小女在2B-2C中學中四已重讀一年,今年老師說升中五困難,英文差一點,建議她去讀VTC職專,但朋友說職專是不 ...

除咗VA, 仲有選修咩科?

另外通識已改公社,只有合格和不合格
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

小女在2B-2C中學中四已重讀一年,今年老師說升中五困難,英文差一點,建議她去讀VTC職專,但朋友說職專是不 ...
你得4科,點上大學?係咪寫漏左1科?

樓主是否講緊 :

中2

英1
數3
通識 (應該是公民科吧) 3
視藝3

數字是否預計的DSE 成績 ?

chez 發表於 23-4-19 18:36
樓主是否講緊 :

數極得4科, 最少差一科X
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

中、英、數、公社、視藝,真係欠一科,公社無分計的。

你朋友有偏見,唔清楚職專文憑嘅路徑就踩低人, 說話講得好難聽,何謂不歸路呢? 唔少讀書唔叻嘅年青人都會選擇青年學院/職專文憑, 一樣有好嘅出路。條條大路通羅馬,如果肯比心機讀上去,職專文憑嘅學生一樣可以駁上大學,叫你朋友睇清楚先唔好胡亂評論。

樓主女兒中四已經重讀一年,成績仍未能跟上,究竟係孩子已經盡咗力還是無心向學? 唔係每個人都 一定會行同一條路, 讀得上當然考完 DSE再打算 ,但如果女兒真係唔適合傳統學校, 努力過後仍然跟唔上, 就算拖到上到中六都未必畢到業,女兒已經留咗一年班,老師話佢跟唔上,你想佢今年繼續留定明年又繼續留,勉強要佢年年留班去打擊自信, 何不及早轉跑道幫佢搵門手藝發掘興趣,對佢或許係另一條好嘅出路呢。
家長唔好衹聽朋友講,對課程自己都要去了解多啲,同女兒好好地頃下,前途係孩子自己嘅,條路想點行亦係睇佢自己。

妹妹頭    發表於 23-4-21 08:08

洋蔥頭媽咪 發表於 23-4-21 00:09
你朋友有偏見,唔清楚職專文憑嘅路徑就踩低人, 說話講得好難聽,何謂不歸路呢? 唔少讀書唔叻嘅年青人都會 ...

Well said.。

樓主問錯人,幫倒忙。

可能文法中學不適合他的女兒,轉跑道可能才是正路。

VTC走multiple entry point係好靈活,由基礎文憑再上 HKDI,才駁PolyU 都可以。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

如果比到 送外國浸英文考公開試,應該會入得大學。
或者平少少搵間易入嘅IS (但要果間英文有支援果啲) 為拉返上科英文。 IS 有啲 VA , drama , film , design 果啲. 可能合適佢

英文上到去合格位的話, 應該入degree唔難

‹ 上一主題|下一主題