用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 急!!九龍城區大抽獎煩請各位指教
go

急!!九龍城區大抽獎煩請各位指教 [複製鏈接]

請問各位,朋友個仔讀天主教領島,三次程分試中,三次都考全級二十三名左右(全級八十人),請問甲及乙部第一志願都填陳瑞祺書院會否冒險?
因為自行分配中,已經選擇了陳瑞祺,但竟然連沒有面試機會,陳瑞祺書院會否不接受領島學生呢?請各位指教🙏🙏🙏🙏謝謝各位🙏
   3    0    0    0

回覆樓主:

請問學校評小朋友band幾呢?

級23 都無得面試…(emoji)

YUKIHOU2008 發表於 23-4-18 20:53
請問各位,朋友個仔讀天主教領島,三次程分試中,三次都考全級二十三名左右(全級八十人),請問甲及乙部第 ...

請問級幾是B1/2界線

回覆 jesswu 的帖子

老師話佢仔可以1c或2a的

所以想請教一下大家有沒有入到陳瑞祺又之前係讀領島🙏🙏🙏

回覆 Poyau 的帖子

我都想知^-^

YUKIHOU2008 發表於 23-4-18 20:53
請問各位,朋友個仔讀天主教領島,三次程分試中,三次都考全級二十三名左右(全級八十人),請問甲及乙部第 ...
全級80人、保守估計當6 成b3, 4 成b1-2, 咁考2x當b2吧。b2放csk 乙一都有機Csk 冇面試, 是否英文個科比較弱?

回覆 chanti 的帖子

佢仔英文全部A的,所以真係唔明白,如果甲及乙第一志願不知道行不行

所以令我懷疑陳瑞祺不喜歡領島,大抽獎是否都可以踢走領島生?🤔

YUKIHOU2008 發表於 23-4-18 21:49
所以令我懷疑陳瑞祺不喜歡領島,大抽獎是否都可以踢走領島生?🤔

大抽獎不會考慮學生來自哪間小學,只會考慮學生 banding 和隨機號碼。

參考過去六年領島升中派位結果(https://www.lingto.edu.hk/tc/school.php?id=30),只有去年沒有學生升上陳瑞祺,而之前五年皆有。

我的看法是樓主的朋友應該是成績次第不在前列,因而沒有自行面試機會。

回覆 godfreychoi 的帖子

非常謝謝你的資料

YUKIHOU2008 發表於 23-4-18 21:49

大抽獎先後按組別再跟隨機編號
學校無得揀學生

回覆 Poyau 的帖子

咁都好d,謝謝你

但請問甲及乙第一志願選陳瑞祺是否大機會d?但朋友話第二及第三志願真係唔知填乜學校,頭痛

YUKIHOU2008 發表於 23-4-18 22:23
但請問甲及乙第一志願選陳瑞祺是否大機會d?但朋友話第二及第三志願真係唔知填乜學校,頭痛 ...
第二及三不可選大熱了, 可考慮鄧境波,五旬節,創知

謝謝你意見^^請問如果第二何文田官立,第三鄧鏡波 不知得唔得
但她想男校及校風好居多,謝謝

YUKIHOU2008 發表於 23-4-19 07:45

謝謝你意見^^請問如果第二何文田官立,第三鄧鏡波 不知得唔得

乙2何官 機會微
乙3鄧鏡波 機會大

2022年
3322率
----------------------------------------------------------
陳瑞祺(男) 3322 56.4%(57/101)
何官 39.7%(52/131)
胡兆熾 聯招學位 32%(32/100)
基道 33222 34.8%(40/115)
KTSSS [·]
五旬節 33222 21.9%(21/96)
九鄧(男) [·]

整體(主科) 4+ | 3+ | 2+
----------------------------------------------------------
陳瑞祺(男) [·] | [·] | [·]
何官 [31.1%^] | [·] | [·]
胡兆熾 [·](25.1%) | [·] | [·](90.7%)
基道 [·] | 59.5% | 93.8%(95.0%)
KTSSS 24.2% | 54.3% | 92.8%(92.5%)
五旬節 [·] | [·] | [·](<87%)
九鄧(男) [·]

^ 假如人均考6.5科
科次4+ 265/131=2.023

本地學位 + 非本地^^ → 學位
陳瑞祺(男) [·] + [·] → 51.5%
何官 32.8% + ≤6.9% → ≤39.7%
胡兆熾 33% + ≤6% → ≤39%
基道 28% + ≤4% → ≤32%
KTSSS [·]
五旬節 16.5% + ≤4.1% → ≤20.6%
九鄧(男) ~15% + ≤~10% → ≤~25%

~ 棒形圖數字
^^ 無學位/非學位明細

我個仔今年中二。兩年前領島畢業。當時他全級16。大抽獎派胡中,不甘心。故努力扣門。

結果扣到2間區外B1及1間B2A,2A就是CSK。

因此,CSK會收領島學生的。

前提係成績之外,操行都要好。

到目前為止,我都好感恩個仔在領島畢業。

一切都係事實,千真萬確。

有需要可PM交流下。

ekhc    發表於 23-4-19 10:20
aptt    發表於 23-4-19 10:18

kwan_hei 發表於 23-4-19 09:15
我個仔今年中二。兩年前領島畢業。當時他全級16。大抽獎派胡中,不甘心。故努力扣門。

結果扣到2間區外B1 ...
胡中第幾志願?冇放哂B1 便放胡中?
‹ 上一主題|下一主題