用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 請教 DSE 選科
樓主: fresh001
go

請教 DSE 選科 [複製鏈接]

gracelam 發表於 23-4-18 14:33
我女同學冇take econ /bafs , 不過有M2, 最後入咗中大精算!
請問你女兒當時的科目組合是什麼呢?

gracelam 發表於 23-4-18 14:33
我女同學冇take econ /bafs , 不過有M2, 最後入咗中大精算!
多謝前輩指教,我見到精算招生要求都好高分

Actuarial Science (學額:50)

2021 Admission Score  (計算方法:Eng x2 + Math x2 + M1/M2 x2 + Best 3)
Upper Quartle54
Median51
Lower Quartle48

CU Insurance, Financial and Actuarial Analysis (學額:45)

2021 Admission Score (Best 5)
中文英文數學通識M1/2選修1選修2選修3總分
Upper Quartile445**45**55529
Median445**45*55/27
Lower Quartile445*35*55527

這科的額外課程要求是數學必須達到 level 5。如數學只有3或4,M1/M2則必要達到level 5。

fresh001 發表於 23-4-18 15:15
請問你女兒當時的科目組合是什麼呢?

Chem Phy M2, 中五drop咗bio
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

搭嘴問上一句,其實History,Geo,Chinese History 對考DSE 有沒有用?難不難拿高分?大女目前想考醫,小女想學電游,目前中二,我看她們兩個這幾科成績都算標青,想想有沒有可能用這幾科去考大學。但又聽説文科好難拿到DSE高分。

200904 發表於 23-4-19 14:52
搭嘴問上一句,其實History,Geo,Chinese History 對考DSE 有沒有用?難不難拿高分?大女目前想考醫,小女 ...

讀電遊不清楚選科
讀醫港大醫必須有化學,中大醫要有生物,化學為宜。 至於第3科,目標是高分,中史,西史,地理都無所謂。 不過一般是物理,經濟比較多。

BSCYL 發表於 23-4-19 16:31
讀電遊不清楚選科
讀醫港大醫必須有化學,中大醫要有生物,化學為宜。 至於第3科,目標是高分,中史,西史 ...

謝謝回覆。

搭嘴問上一句,其實History,Geo,Chinese History 對考DSE 有沒有用?難不難拿高分?大女目前想考醫,小女 ...
電游?

係咪指"電腦遊戲開發"?

如果係, 認真的, 不要係香港讀, 因為唔會有好出路, 只會嘥錢嘥時間

所有 IT 專業, 係外國既出路遠比香港好
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

所謂難不難拿高分,是睇自己在該科目的全部報考者的排位.
當精英分子都以化學,生物,物理為選科優先的情況下,我是認爲文史類更利於拿高分,雖然該類科目的百分比是沒有前述的幾科的星星比例高.

既然有心讀E.化學是必選.生物,需要睇讀過之後感覺如何再定.即使中大E,亦可以無選生物而入到,有化學及夠星星就得.

電游,本地就算了.不過,今日尚算早,又無乜特別選科要求,自己夠興趣去寫程序才好去讀.(我是認爲,女仔就算了.趕進度,挨夜不是好事.)

有心讀醫既,唔take Chem & Bio 講唔過去,既然有能力讀醫,Chem & Bio 應該冇難度。

回覆樓主:

看看升上中三時,能不能學得好吧

gracelam 發表於 23-4-18 17:27
Chem Phy M2, 中五drop咗bio
你女兒沒有讀 Econ/BAFS, 成績應該也很好啊!
其實讀 M1和 M2 對入讀精算和商科, 有分別嗎? 因為 M2 好像較難, 有沒有一些科目是只接受 M2 不接受 M1 的呢?

我仔今年都選科,佢打算揀Phy Chem Bio M2,有冇家長可以分享Lee個組合會唔會讀得好辛苦? 佢本身數理強,不過history 又經常拎到級1、2,揀history定放棄Chem Bio其中一科?有冇家長比下意見,謝謝

o_____o 發表於 23-4-21 09:06
我仔今年都選科,佢打算揀Phy Chem Bio M2,有冇家長可以分享Lee個組合會唔會讀得好辛苦? 佢本身數理強, ...
先想清楚大學想讀什麽科,看看要求,才好放棄某一科。

另外,初中高分科目不代表高中時可同樣拿高分。

回覆 2jkidsfather 的帖子

明白,謝謝你。另外想問一問如果經學校推薦入咗HKU Academy for the Talented,對第二時入U有冇幫助呢?依家暫時佢上緊faculty of law嘅programme,係咪要揀返入U想讀嘅科目先有用?

o_____o 發表於 23-4-21 09:06
我仔今年都選科,佢打算揀Phy Chem Bio M2,有冇家長可以分享Lee個組合會唔會讀得好辛苦? 佢本身數理強, ...

揀得Phy.Chem.Bio M2,話比你聽唔辛苦好容易都係呃你啦,呢個組合基本上已經接近完美,大學咩科 都揀得。

不過唔係人人都頂得順讀全理再加M2,因為要花嘅時間一定唔少,至於唔要邊科,就視乎孩子將來大學想讀啲咩,例如想讀醫護最好有Chem. Bio.  工程就要有Phy. M2.... 等等。

fresh001 發表於 23-4-21 08:46
其實讀 M1和 M2 對入讀精算和商科, 有分別嗎? 因為 M2 好像較 ...

是我女中學同學讀精算,他修的科是同我女一樣, 也沒有Econ及Bafs!

M 1 /M 2一樣咁計分!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

o_____o 發表於 23-4-21 10:24

明白,謝謝你。另外想問一問如果經學校推薦入咗HKU Academy for the Talented, ...
"......對第二時入U有冇幫助呢?"--------------------對入U冇幫助, (Jupas) DSE 成績最重要。

“係咪要揀返入U想讀嘅科目先有用?"---------------------不明白你問甚麼。不過,讀Law 最重要是英文,當然DSE 也是要高分。

唔好意思,可能我問得唔好。不過既然對入U冇幫助就冇問題了,唔該晒

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

明白,咁都係唔好三心兩意,用返佢自己選擇Phy Chem Bio M2,唔該哂你

洋蔥頭媽咪    發表於 23-4-21 12:18

fresh001 發表於 23-4-21 08:46
其實讀 M1和 M2 對入讀精算和商科, 有分別嗎? 因為 M2 好像較 ...

香港入大學,M1同M2計分比重一樣,如果有能力讀精算,正常又無可能M2都讀唔掂,另外如果有打算出國升學,就要留意有啲大學衹承認M2。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊